Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Roger Zelazny

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmekirjandus
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Wendelh
Veteran


Liitunud: 19 Jan 2005
Postitusi: 633

PostitusPostitatud: Kolm Mai 03, 2006 4:20 pm    Teema: Roger Zelazny Vasta viitega

Olin ¹okis, kui järsku avastasin, et selle märkimisväärse kirjaniku kohta polegi eraldi teemat. Mis siis muud, kui viga parandada. Smile Tegu on siis ühe minu isikliku lemmikkirjanikuga läbi aegade. Olen lugenud ta Amberi-seeriat, mille teine pool küll kahjuks eesti keelde tõlgituna puudub, ja eraldi seisvat - üligeniaalset - "Üksildast oktoobriööd".

Algul mõtlesingi, et teen teema ainult Zelazny Amberi-seeria kohta, sest Zelaznyt võib vabalt liigitada nii sci-fi kui fantasy alla (kirjutanud on ta ometi mõlemat) ja siis oleks saanud selle puhtalt fantasy alla panna. Kuid ütleme nii, et üldine orientatsioon on fantasy-Zelaznyle, sellest ka Fantaasiaraamatute sektsioon, kuid kindlasti tuleks teadjate isikute poolt ära märkida ka Zelazny ulmelisemat laadi kirjatükid. Wink Lühidalt öeldes: arutamisele kuulub enam-vähem kõik, mis on seotud Zelaznyga.

Zelazny kirjanikukarjääri algus ei olnud aga just paljulubav (toetudes erinevatele allikatele) - esiteks teda kritiseeriti palju. Ei tea rääkida, kas põhjusega või mitte, sest ta varasemate teostega ei ole ma üldse kokku puutunud. Teiseks ei leidnud ta algul peaaegu mitte mingisugust äramärkimist, pigem vaadati teda kui algajat. Tänapäeval aga ongi ta enim tuntud oma Amberi-seeria poolest. Seletuseks siis nii palju, et viis esimest Amberi-seeria raamatut jutustavad kroonprints Corwinist ja järgmised viis tema pojast, Merlinist. Wikipedia juhib ka tähelepanu asjaolule, et Zelazny teostes on suurt tähelepanu pööratud isale ja isafiguurile, samuti on luubi all inimesed, kellest saavad jumalad. Tõepoolest, Amberi-seerias keerleb palju kadunud isa ümber.

Igatahes on Corwini tegemised miski, mida võib üle lugeda vähemalt kümme korda ja seda ilma tüdinemata. Merlini pool on mul isiklikult veel pooleli.

Niisiis. Zelazny Wikipedias ja ametlik kodulehekülg.

PS. Juhin siinkohal tähelepanu ka teistele raamatunurga teemadele ja raamatunurgale üldiselt, mis on viimasel ajal kole vaikseks jäänud. Kõik huvitavad mõtted nõuavad jagamist ja vanad teemad äratamist. Very Happy
_________________
To take a chance on something that just might end up being the most profoundly impactful moment for humanity, for the history... of history.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
rincewind
Veteran


Liitunud: 12 Sept 2005
Postitusi: 559
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Mai 04, 2006 8:24 pm    Teema: Vasta viitega

Corwini raamatud olen läbi lugenud, need on ühed mu lemmikud Pratchetti loomingu kõrval. Lapsepõlves sai ka teinekord muude mänguvahendie puudumisel kaartide ja malenuppudega "sõda" mängitud. Seetõttu meeldis ja meeldib mulle siiamaani Alice Imedemaal . Lugedes Corwini seiklusi oli tunne nagu oleksin taas lapsepõlve sattunud. Väga hästi loetavad raamatud , loodetavasti võtab Varrak ka järgmised viis käsile
"Üksildane oktoobriöö " oli sarnase käekirjaga raamat. Tagant järgi tundub , et kogu tegevus toimus öösel kuuvalgel. Teoses valitsevat meeleolu võrdleksin "Jääalasist " saaduga ning samuti on ta mingil hämaral moel "suguluses " Preussleri "Krabatiga".
_________________
Pettumus on lootuse nukker lapsuke.-S.Vititski-
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Kain
Laevastikuadmiral


Liitunud: 18 Jan 2005
Postitusi: 318

PostitusPostitatud: Laup Mai 20, 2006 12:04 pm    Teema: Vasta viitega

Zelazny kuulub ka minu lemmikute hulka, Corwini raamatud on loetud (mõnda isegi kaks korda).Kuid kustumatu elamuse pakkus "Valguse Isand" mida soovitan kõigile.
_________________
If hope is the engine of soul,
Then duty is the navigator...
And love is the fuel.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Wendelh
Veteran


Liitunud: 19 Jan 2005
Postitusi: 633

PostitusPostitatud: Teis Juul 04, 2006 4:55 pm    Teema: Vasta viitega

Lõpetasin just Zelazny "Needuste Allee". Ma ei teagi kohe, mida öelda. Kas oli tõlge lihtsalt kohutav või oli seda teos ise. Üllataval kombel oli tõlkijaks Juhan Habicht, keda ma tõlkijana väga austan. Kuid ju siis proovis ta alles veel kätt.

Raamat ise ei öelnud mitte midagi. Tanner oli stereotüüpne ja macho, süüdimatu bad-boy. Ülejäänud tegelased ei pääsenud mõjule, ühe või teise surm ei kõigutanud karvavõrdki. Ja tõnäoliselt saaks kogu tegevustiku leheküljelises essees ilusti kokku võtta.

Ma ei teagi kohe. Ju oli "Needuste Allee" vundament, mingis mõttes isegi proovitöö, et genereerida teatud ideid, vaadata, kuidas nad maitsevad ja siis hiljem ära kasutada. Umbes nii nagu Habichtki ütles järelsõnas Suure Masina mõtte kohta, mida Tanner paar korda mainis ja mis leiab pikemat käsitlemist teoses "Jack of the Shadows".

Raamatu tagaküljele oli suurelt kirjutatud: "Hell Tanner, mõrtsukas ja vägistaja - inimkonna ainuke lootus!"
77ndal aastal tehti teose põhjal samanimeline film.
_________________
To take a chance on something that just might end up being the most profoundly impactful moment for humanity, for the history... of history.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmekirjandus Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group