Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

TNG - 2x06 "The Schizoid Man"

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Star Trek Sarjad
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  

Kuidas hindate episoodi?
10
0%
 0%  [ 0 ]
9
0%
 0%  [ 0 ]
8
33%
 33%  [ 2 ]
7
16%
 16%  [ 1 ]
6
33%
 33%  [ 2 ]
5
16%
 16%  [ 1 ]
4
0%
 0%  [ 0 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
1
0%
 0%  [ 0 ]
Kokku Hääli : 6

Autor Teade
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Dets 28, 2006 11:08 am    Teema: TNG - 2x06 "The Schizoid Man" Vasta viitega

Episood on eetris esmaspäeval, 1. jaanuaril 2007 kell 00:30 ETV's

Enterprise kiirustab ülisalajase ülesandega ühele kaugele planeedile, et viia arstimeid eluohtliku tõve käes vaevlevale doktor Ira Gravesile. Vastu Gravesi tahtmist on appi kutsutud ka tema noor abiline Kareen Brianon. Graves heidab hinge kohe pärast seda, kui on jõudnud jutustada Datale oma enneolematust võimest inimmõistust arvutisse üle kanda. Tagasi Enterprise'i pardale jõudnud, käitub Data väga kummaliselt ja süüdistab viimaks Picardit iharates tunnetes Kareeni vastu. Pärast seda, kui tehniline test on Data terveks tunnistanud, uurib Troi tema psühholoogilisi reaktsioone ja avastab, et Data kehas tegutseb kaks omavahel vaenujalal olevat isiksust.


_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Teis Jan 02, 2007 1:40 am    Teema: Vasta viitega

Seekordne episood pakkus küll mõningaid huvitavaid filosoofilisi debatte, kuid minu arvates on oli selle osa näol tegu seni konkurentsitult nõrgima TNG teise hooaja episoodiga.

Oma põhiolemuselt meenutas "The Schizoid Man" mulle rohkem Originaalseeria episoode. Esiteks oli äärmiselt häirivaks kli¹eeks erakuna suurel planeedil üksinda elav hullumeelne teadlane - juba 1956. aasta film Forbidden Planet oli üsna samasse auku. Tekib ka küsimus, et kui tegu on elamiseks sobiva planeediga, siis miks pole seda juba asustatud.

Episoodi kõige nõrgemaks küljeks oli naispeaosaline Kareen - ma ei tea, võib-olla ta ei ole tegelikult halb näitleja ning kõik oli lihtsalt tekstikirjutajate süü, kuid ekraanil nähtu oli suhteliselt kohutav; temas polnud mingit isiksust ollagi, samuti mõjus ta väga asjatundmatuna ja kogenematuna - ma sügavalt kahtlen, et 24. sajandil võiks temasuguseid inimesi leiduda, kui ta just mingi vaimse puudega polnud.
Ka Gravesi näitleja polnud eriline täht, temagi mõjus ebausutavalt ja ülemängitult. Eks eraldatus võib inimesega kummalisi asju teha, kuid ka selles mõttes ei mõjunud tema käitumine loomulikuna. Kahtlaselt seksistlik oli ta ka - naised polevatki inimesed, vaid lihtsalt naised. Very Happy

Põhimõtteliselt oli see ikkagi aga Data episood ja selle juures polegi midagi eriti ette heita, kui ehk võib-olla liigset kordamist. Seda, et Data ei saa kunagi tõeliselt mõista, mida tähendavad armastus, iha ja muud tunded, on enne juba piisavalt mainitud. Aga no kordamine on ju tarkuse ema. Very Happy Rikeri eeskujul habeme külgekleepimine oli küll naljakas, aga minu arvates oli see stseen äärmiselt kummaline eriti just Troi käitumise tõttu. Arvestades seda, mida hiljem näidatud on, on Troi puhul tegemist siiski väljaõppinud nõuniku ja psühholoogiga, kes ei tohiks niimoodi naerukrampidesse sattuda ja teismelise tüdruku kombel välja joosta. Brent Spiner igatahes tegi näitlejana väga hea töö.

Episoodi lõpp tekitas siiski Star Treki väärilise küsimuse ning kuigi sellele ka vastati, on ikkagi võimalik selle üle arutleda. Nimelt, kas oli õige Graves kui inimene Data kehast ikka välja ajada ja sellega ta põhimõtteliselt surma mõista? Siin tuleb mängu huvitav küsimus sellest, et kes või mis üldse on inimene ja kas ehitatud masin ikka on samaväärne kui inimene ja kas tal peaksid olema päris samad õigused. Muuseas, sellele küsimusele annab vastuse üks järgnevatest teise hooaja episoodidest. Mina isiklikult arvan, et kui Graves oli leidnud võimaluse elus püsida ja see oli tema soov (s.t mitte surra loomulikul teel), siis oleks tulnud talle seda eksistentsi võimaldada - tõsi küll, mitte Data arvelt, vaid oleks tulnud leida mingi teine variant tema olemuse säilitamiseks. Paraku jah, aega jäi napiks.

Veel üks väike tähelepanek: miks ei kasutatud Constantinopoli abistamiseks näiteks laeva taldriksektsiooni eraldamist? Nii oleks andnud paremini ressursse jagada ning poleks olnud vaja riskida keerulise transpordiprotseduuriga. Kuigi jah, eks taldriku eraldamine ole ka omajagu keeruline ettevõtmine.


Nojah, vaatamata teatud headele omadustele see osa mulle üldiselt siiski ei meeldinud, nii et valin kuldse kesktee ja panen 5 punkti.
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Equ
Laevastikuadmiral


Liitunud: 27 Nov 2004
Postitusi: 379
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Teis Jan 02, 2007 11:50 am    Teema: Vasta viitega

Tre,

Idee pärast andsin 8 punkti. Muidu teostuse kohapealt peab ikka nina krimpsutama. Taheti paremini aga kukkus välja nagu ikka ütleks selle kohta Razz Samas just idee kui sellise pärast ei tahtnud väga punkte maha kraapida.
Üldiselt ma pigem imestan, et ma selle osa vaatamise jaoks üleval suutsin olla. Uh, jube tihe aastavahetus ja väsimus ja unisus ja oeh..head uut teilegi Smile

Equ
_________________
Live long and prosper!
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Wendelh
Veteran


Liitunud: 19 Jan 2005
Postitusi: 633

PostitusPostitatud: Teis Jan 02, 2007 7:54 pm    Teema: Vasta viitega

Ah, üle pika aja jälle Treki vaadata! Riker oma habemega ja noor Wesley kaptenisillal... Heleda peaga arstitädi nägin üldse esimest korda. Razz

Aga osa ise oli selline keskpärane. Nagu juba mainitud: palju kordamist, isegi minu jaoks. See, et planeedil elab ainult üks inimene (või noh, kaks) on kummaline. Juba TOSi ajal oli see aeg-ajalt nii; hullu teadlase temaatika ei päästnud antud osas ka midagi. Kuigi planeet ise nägi eemalt üldse-mitte-tahke välja...

Igatahes, mulle tundus, et kui sarjakirjutajad Gravesi karakterit välja mõtlesid võtsid nad tüki paberit ja kirjutasid üles mõned märksõnad nagu geniaalne, edev, ülbe, ning siis ehitasid kogu tema dialoogi ja käitumise selle najale üles. Tulemus oli vastikult lapsik ja pingutatud.
Ja ma ei mäleta, et ma oleks seda varem märganud, kuid selles episoodis rääkis Troi väääga aeglaselt. Iga sõna vahel oli paus - kuidagi kohtlase mulje jättis.

6/10.
_________________
To take a chance on something that just might end up being the most profoundly impactful moment for humanity, for the history... of history.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Kris
Leitnant


Liitunud: 24 Mai 2006
Postitusi: 77

PostitusPostitatud: Teis Jan 02, 2007 9:24 pm    Teema: Vasta viitega

Päris huvitav episood. Dataga peaosas olevad osad on alati olnud minu lemmikud ja seekord ei pidanud ka pettuma. Viriseda saab ainult mõne ebaloogilisuse üle, mis silma jäid. Kõige veidram oli see, et Data lasi haigusest hullul vanamehel oma on/offi lülitiga mängida. Ma isegi ei oska ette kujutada, kuidas Graves sellega hakkama sai. Kareeni mittemidagiütlev näoilme Ten Forwardis, kui Data ta käeluu murdis jättis ka suht müstilise mulje. Võib-olla polnudki tegemist inimesega. Rolling Eyes
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Reede Jan 05, 2007 5:21 pm    Teema: Vasta viitega

7 punkti.

Mulle see episood täitsa meeldis. Midagi originaalset ja silmapaistvat ju tõesti ei olnud, aga põnevust jagus ja igav ei hakanud. Lisaks tuleks ära märkida, et Brent Spiner tegi seekord jälle suurepärast näitlejatööd, lausa nauding oli vaadata, kui usutavalt ta oma osa mängis.
Kindlasti on paremaid episoode, kuid mina jäin rahule. Smile
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Star Trek Sarjad Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group