Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Moon / Kuu (2009)

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Esm Dets 28, 2009 4:29 am    Teema: Moon / Kuu (2009) Vasta viitega

http://www.imdb.com/title/tt1182345/
http://en.wikipedia.org/wiki/Moon_%28film%29


I am the one and only
Nobody I'd rather be
I am the one and only
You can't take that away from me


"Kuu" oli üks omapärane film. Kuigi paradoksaalselt kõlab eelnev lause seejuures kuidagi kli¹eeliselt. Ehk on siis mõlemad omamoodi õiged. Igatahes ei ole tegu järjekordse Hollywoodi suurfilmiga nagu selle aasta hitid "2012" ja "Avatar", mida ilmestavad võimsad eriefektid, algusest lõpuni etteaimatav teemaarendus ning selle baasiks olev mitmesaja miljoni dollariline eelarve. Selles mõttes oli tegu suhteliselt värskendava kogemusega, kuna kontrast eelpool nimetatutega on väga suur. Pigem sarnaneb "Moon" olemuselt filosoofilisemate filmidega nagu näiteks varasemast ajast "Silent Running" ja "2001" (kuigi selles filmis on visuaalne pool küll väga olulisel kohal, kuid ma arvan, et mu mõte on siinkohal vähemalt filmi näinutele arusaadav) või uuemast ajast ehk "Children of Men".

Mis "Kuu" siiski eriliseks teeb, on see, et kogu tegevustik toimus vaid Kuul ja sealgi valdavas enamuses väikeses baasis - mõnes mõttes meenutas film sellega rohkem teatrietendust või telesarjadest tuntud episoode, kus mõned tegelased on suletud väikesesse ruumi ja peavad seal kuidagi toime tulema. Üldiselt mulle selline lähenemine meeldib, sest see annab suurepärase võimaluse karakteriarenduseks ning keskenduda pigem erinevatele eksistentsiaalsetele ja filosoofilistele küsimustele kui tühjale teemaarendusele. Kuid paraku pean ma tunnistama, et erinevalt varasematest sarnastest filmidest ja episoodidest ei suutnud "Kuu" minu jaoks ühelgi hetkel kaasahaaravaks muutuda. Ma ei pea selle all sugugi silmas seda, et puudu jäi actionist, eriefektidest või huumorist - põnevat filmi on võimalik teha ka nii, et üks näitleja istub keset musta ruumi; sõltub vaid, et mis materjal talle anda. Põhimõtteliselt võiks ehk minu suhtumist sellesse filmi võrrelda kõige paremini sellega, kuidas reageeris peategelane oma klooniga koos elamisse, mis oli sellise vaikiva aktsepteerimise stiilis "ahah".
Peaosatäitjana Sam Belli kehastanud Sam Rockwell sobis oma osasse hästi selles mõttes, et suutis mõjuda piisavalt "tavalisena" ja mitte Ameerika actionkangelasena, kuid nagu öeldud, jäi film minu jaoks siiski üldjoontes igavaks ja võib-olla oli temal selles osa süüd. Kevin Spacey häälega arvuti Gerty tõi muidu tõsist temaatikat käsitlevasse filmi teatava annuse huumorit. Kuigi tema teatav sarnasus HAL-iga "2001"-st oli tore, ei ole ma veendunud, et see huumor antud filmis päris omal kohal oli ja minu jaoks see pigem segas loo loomulikku voolu.

Sisulise poole pealt oli mul raske mööda vaadata olukorra näivast ebaloogilisusest - esiteks miks on nii ulatusliku operatsiooni eest määratud ülevaatajaks ainult üks inimene? Raske uskuda, et isegi tulevikus piisaks ühest inimesest, et kuubaasi ja kogu ulatuslikku kaevandusoperatsiooni käigus hoida. Ok, lisakloone oli all keldris terve hulk riiulites oma aega ootamas, kuid mulle tundub, et ka korraga võiks vaja minna rohkem kui ühte inimest.
Teiseks, kas selline asi on tõesti odavam ning kas sellise koleda saladuse väljatuleku oht on ühelegi firmale nii suurt riski väärt? Aga tegelikult ei ole vist vaatajatele ette nähtud selliseid tüütuid küsimusi küsida, sest filmi põhiline idee on vist pigem siiski milleski muus.

Ka kinematograafiliselt jäi "Kuu" minu jaoks natuke igavaks - madalama eelarvega filme saab tihti huvitavamaks muuta kasutades põnevaid kaameranurki ja muid tehnikaid, mis muudaksid ekraanil nähtava erilisemaks ja meeldejäävamaks. Baasist väljaspool tehtud kaadrid, mis näitasid suuri masinaid Kuul ebamaises tolmupilves ringi liikumas, olid midagi sinnakanti, kuid sellest jäi natuke väheks. Muusikaline pool oli seevastu filmile päris sobilik ja Clint Manselli loodud score aitas luua sobivat natuke müstilist atmosfääri - nagu ka filmis "The Fountain". Minu arvates geniaalne lüke oli aga Sami poolt äratusena kasutatud Chesney Hawkesi hiti "I am the one and only" refrään.

Kokkuvõtteks paneks ma "Kuule" hindeks 5/10 - selle linateose ambitsioonid ja süda on õiges kohas, aga teostus jäi sellele natuke alla.

Aa, ja nüüd meelde tuletades on selle aasta blockbusteril "Avatar" ja "Kuul" siiski ka midagi ühist - kuigi filmid on serveeritud väga erinevas kastmes, on neis üks ühine sõnum: suurkorporatsioonid on pahad! Pidage seda meeles, lapsed.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Esm Dets 28, 2009 12:57 pm    Teema: Vasta viitega

"Moon" on üks nendest filmidest, mida mina hinnata ei oska. Midagi seal oli, aga samas midagi jäi puudu.
Selline üldine tühjuse tunne haaras mind pärast selle filmi vaatamist, kõik mõtted imendusid filmi tegevustikku. Pärast vaatamist jäi selline tunne, nagu ma oleks vaadanud poolteist tundi tühja ekraani ilma helita täielikult vaikses saalis.

Sarnaselt eelkõnelejale, ei ütleks ma, et filmis oli liiga vähe kärtsu ja mürtsu, kuid natuke rohkem emotsioone oleks kindlasti näha tahtnud. Tegijate kohati pealiskaudne suhtumine toimuvasse muutis ka endapoolse süvenemise märkimisväärselt keerulisemaks.

Olen lugenud filmi kohta mitmeid arvustusi ja peamiselt hinnatakse seda minimalistliku esituse juures suurepärase inimloomuse analüüsi poolest, kuid isiklikult ma selles midagi jahmatavalt muljetavaldavat ei näinud. Jah, tuleb tõdeda, et väikse eelarvega oli tehtud päris omanäoline ja piisavalt "creepy" näitemäng, mis juba oma eripära tõttu väärib kiitust, kuid minu jaoks summutas kogu tegevustiku sügavama mõtte emotsioonide täielik puudumine.

Mis puutub ebaloogilisusesse, siis oli seda terve film algusest lõpuni. Mis peamine, ühel suurkorporatsioonil ei oleks tõepoolest mitte mingit mõtet iga kolme aasta tagant uue inimese saatmise asemel tegelda mingite kloonide loomisega, arvestades veel sellega, et nii öelda koristamiseks tuleb nii kui nii sinna iga perioodi järel saata kolmeliikmeline meeskond. Minu arust ei põhjenda sellise tegevuse vajalikkust ükski asi ning sellest hoolimata, et filmis üritati meile tuua sõnum antud teguviisi ebainimlikkusest, oli seda sõnumit antud kontekstis väga raske mõista.

Teatud elemendid "Mooni" tehnilise poole pealt mulle meeldisid, kuid sisu jäi minu jaoks külmaks ja kaugeks.
Nagu alguses mainisin, hinnet anda ma ei saa, sest leian, et sellise omapärase lähenemise madal hindamine oleks veidi ülekohtune, kuid samas ei leia ma piisavalt põhjuseid, et seda emotsionaalset vaakumit kõrgelt hinnata.
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Nielander
Viitseadmiral


Liitunud: 7 Dets 2009
Postitusi: 216
Asukoht: Eestimaa

PostitusPostitatud: Esm Dets 28, 2009 8:03 pm    Teema: Vasta viitega

Kusjuures mulle väga meeldis - selline hea vaheldus kiiretempolistele filmidele, kus igale sündmusele tihtipeale vajalikku seedimisruumi ei jäeta...
Need ebaloogilisused millegipärast mind ei häirinud - film oli liialt enda kestas ja kõrvalist informatsiooni on vähe, et teha piisavalt loogilisi järeldusi...kes teab, äkki oli mehe psühholoogia ja treening mingi väga haruldane ja kallis asi, mida lihtsalt niisama teise mehega asendada olnuks raske või kallis...ühe võimalusena oleks see jaam pidanud olema täisautomaatne ja mehe kohalolek seal saladus...kes teab'

Üllatas aga mehe täielik apaatsus oma klooni vastu...kuigi ega ise ei teakski, mis tema asemel teeks - oleneb ju inimesest...mehel oli kindlasti raske endale tunnistada, et tal on kogu see aeg perse lohku tõmmatud ja koju minna ta tegelikult ei saa...

Muusika oli tõesti hea...see põhiline tunnusmeloodia kummitab juba pikemat aega peas: http://www.youtube.com/watch?v=Qyh9H6ikiFg
Tegelikult kummitab kogu film juba pikemat aega peas, kuigi NII hea filmiga ka nüüd tegemist ei olnud...
Kui peaks hindama, siis 7/10
_________________
When the spit hits the fan...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
LiveForThis
Leitnant


Liitunud: 27 Sept 2008
Postitusi: 71

PostitusPostitatud: Teis Dets 29, 2009 12:06 pm    Teema: Vasta viitega

Moon meeldis suuresti oma lihtsuse pärast. Kummardus legendidele ja ¾anri alustaladele mõjus veelgi paremini. Rockwelli etteaste haaras kaasa just tänu tema ainuisikulisele ¹õule, mida ta etendas suurepäraselt. Psühholoogiline/eksistentsialistlik alatoon ulmefilmis on minu jaoks alati maiuspala.
Clint Manselli loodud muusika oli lummav ja sundis pärast filmi OST`i ka kohe hankima. Mitu päeva järjest ainult Mooni muusikat kuulasingi. Wink
Ilus ja kurb film, mille indie`likkus ulme vallas on viimasel ajal harv nähtus.
9/10
_________________
http://liveforthis90.blogspot.com/

Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Luury
Veteran


Liitunud: 3 Dets 2004
Postitusi: 825
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Nelj Dets 31, 2009 3:27 pm    Teema: Vasta viitega

Ootasin seda filmi sellest hetkest, kui treiler juutuubi jõudis ehk ligi aasta.

Mulle meeldis väga, kuna tegu polnud tavalise meinstriim hollivuudikaga ning kuna ma ei osanud midagi sellest ka oodata (miks ma seda küll siis ootasin?), ei pidanud ka pettuma.

Kuigi lõpp oli tõesti natuke üle nurga ning etteaimatav, ei rikkunud see mu elamust ning tegu oli üle mitme kuu ühe parima filmielamusega.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
velz83
Veteran


Liitunud: 18 Jan 2005
Postitusi: 556
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Esm Jan 11, 2010 12:49 pm    Teema: Vasta viitega

Vaatasin kah seda filmi mõni aeg tagasi, momendil on meeles hea näitlejatöö... Igatahes väga kahetised tunded on seoses selle filmiga. Nagu eelpool keegi kirjutas, midagi jäi tõesti puudu.

7/10
_________________
Isegi masendav reis on parem, kui siia saabumine.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group