Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Star Trek IV: The Voyage Home

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Star Trek Filmid
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Laup Juun 23, 2007 2:02 am    Teema: Star Trek IV: The Voyage Home Vasta viitega

Kuidas saab teha Star Treki filmi ilma tähelaevata Enterprise? Selle küsimuse vastus on kirjas selle teema pealkirjas.

Nagu ka eelmine film, Star Trek III: The Search for Spock, algab ka The Voyage Home kokkuvõttega kahes eelnenud filmis toimunud sündmustest, millele järgneb pühendus filmi valmimise aastal kosmosesüstiku Challenger katastroofis hukkunud astronautidele. Väga sobilik ¾est, arvestades seda, kui suurt mõju on Star Treki sarjad ja filmid ning USA kosmoseprogramm üksteisele avaldanud - just Star Trek oli see, mis suuresti aitas kosmoseuurimist populariseerida; USA esimene kosmosesüstik aga nimetati sarja fännide kampaania ajel ümber Enterprise'iks (eelnevalt oli selle süstiku, mis kosmosesse ei jõudnudki, nimeks Constitution). Huvitava märkusena lisaks ka selle, et kui ma seda filmi vaatama hakkasin, ei teadnud ma veel, et mõningatesse probleemidesse sattunus kosmosesüstik Atlantis juba õnnelikult maandunud oli.

Aga niipalju siis sellest. Erinevalt varasematest ja ka hilisematest filmidest panustab The Voyage Home eelkõige huumorile, mis ka suurepäraselt õnnestub. Ühe viimase aja vastuolusid tekitanud linateose järgi võiks sellele filmi nimeks panna ka "Kirk & Co: kultuurialased õppetunnid Ameerikast". Wink Filmi senisest erinevat olemust aitab selgelt tutvustada ka Leonard Rosenmani kirjutatud muusika, millest kiirgab lõbusust ja elurõõmu ning mis on sellega oma pigem klassikalise muusika valdkonda kuuluvatest suguvendadest selgelt eristuv.
Veel üks asi, mille poolest see film vähemalt minu arvates eristub on see, et kõik meeskonnaliikmed saavad siin paraja osa tähelepanu ning vähem on tunda Kirki-kesksust, mis selgelt nii TOS-ist kui ka teistest filmidest läbi kumab. Mis muidugi ei tähenda, et Kirk sugugi vähetähtis tegelane oleks. Nagu alguses üks klingon ütles, on Kirk lausa nii tähtis, et kuni ta elus on, ei ole rahu UFP ja klingonite vahel. Very Happy

Aga keskenduks nüüd siin filmi humoorikale poolele. Suurepäraselt lavastatud koomilisi stseene oli muidugi nii palju, et kõiki neid siin üles lugeda ei jõuaks, aga mõned märgiks küll ära:
- Vaesed prügivedajad, keda nähtud pilt kindlasti kangesti ehmatada võis. Stseen oli lavastatud nagu klassikaline tulnukate saabumine kaldtee avanemisega, mille ukseavast paistab silmipimestav valgus, mis takistab täpselt nägemast, kes sealt välja tuleb. Samuti oli väga naljakas, kuidas üks prügikast Bounty nähtamatu maandumisjala alla laiaks litsuti (ja et seda hiljem ära unustatud poldud).
- Dialoogi Spocki ja Kirki vahel enne kosmoselaevast väljumist, kui Spock lihtsalt rebis tüki oma riiete küljest ja selle ümber pea keeras. Vaene mees polnud vist veel peale oma hinge kehaga taasliitmist päris iseendaks saanud. Või.. tegelikult oli see ju probleemile kiire ja loogiline lahendus nagu vulkanlasele kohane.
- Kirk ja Spock antiigipoes, kui nad üritasid McCoy poolt Kirkile sünnipäevaks kingitud prille maha müüa: "I'll give you 100 dollars." "Is that a lot?" Laughing Kirjalikult ei ole muidugi võimalik seda päris hästi edasi anda.
- Chekov ja Uhura tänaval inimeste käest küsimas, kust leida mereväebaasi, kus seisavad tuumamootoriga laevad. Eriliseks teeb need kaadrid veel see, et need filmiti varjatud kaameraga ning kõik inimesed ja ka politseinik ei teadnud, et parasjagu filmi tehakse. Ime, et Walter Koenigit spioneerimises kahtlustatuna ei arreteeritud. Very Happy
- Kirk ja Spock bussis, kus punkar suurest raadiost raju muusikat lasi. Kõrgelt tsiviliseeritud 23. sajandi inimeste jaoks võis see kohtumine küll midagi väga erilist olla. Spock, tõelise vulkanlasena, leidis probleemile jälle kiire ja loogilise lahenduse.
- Scotty üritamas arvutiga suhelda, mis täieliku absurdi saavutas siis, kui ta üritas hiire kaudu arvutiga rääkida: "Hello computer." Ma arvan, et ma jään ka esialgu klaviatuuri juurde.
- "Don't tell me, you're from outer space." "No, I'm from Iowa. I only work in outer space." <Ma ei suutnud välja mõelda kommentaari, mis oleks seda vestlust kuidagi paremini illustreerinud. Very Happy

Aitab kah vist sellest. Väga tervitatav oli muidugi see, et filmiga juhiti tähelepanu vaalada ohtlikule olukorrale. Kuigi kohati mõjus see isegi natuke mingi Greenpeace'i haridusliku saate moodi, olen ma kindel, et vähemalt mõned inimesed said probleemist teadlikumaks. Mis mulle veel väga meeldis, oli see, kui Spock mainis, et vaid inimene võib oma ülbuses arvata, et on ainuke intelligentne eluvorm Maal. See peaks kohe kindlasti mõtlema panema.

Nojah, ei hakka praegu pikemat juttu rääkima. Eks järgnevas arutelus selle filmi üle tuleb kindlasti üht-teist olulist esile. Wink
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Artzz
Auliige


Liitunud: 11 Jan 2007
Postitusi: 1295
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Juun 28, 2007 9:49 pm    Teema: Vasta viitega

Kui ma esimest korda seda filmi vaatasin, siis mõtlesin, et mis see veel on. Kuidagi nagu mitte trekilik ja samas jälle nagu oleks ka. Millegipärast ei suuda ma üldiselt kunagi esimese hoobiga asjadest päris aru saada, sest ma vaatan filmi kui sellist ja naudin seda, mis silma jõuab Laughing Üpris pealiskaudse mulje jätan vist... Teise korraga keskendun juba ka filmi mõttele, mida on püütud edasi anda ja peab tunnistama, et mida rohkem ma ka seda filmi vaatan, siis seda selgemaks mulle saab, et tegemist on tõelise Star Trek'ga ja sellega, mida G. Roddenberry üldse on tahtnud teistele selle saagaga öelda - austus ja heatahtlikkus teiste elusolendite vastu ning püüd olla iga kord parem ja oma kogemustest õppiv sotsiaalne indiviid.

Muusikast oli juba aru saada, et siit võib oodata sellist muhedat ja mõnusat filmielamust. Ma ei oska seletada, aga millegipärast oli see sond mulle vastumeelne. Võibolla on Spock'il õigus, et inimene kipub arvama endast kui intelligentseimat eluvormi Maal.

Enterprise on juba kõik toredad kohad ära öelnud, kuid mulle jäi veel meelde see koht, kus Scotty ütleb, et Bounty't remontida ei ole mingi probleem, aga klingoni keeles lugeda on päris raske.
_________________
Q - "All we need is a few good men... Oh, look! Here's one now."
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Nov 04, 2010 11:20 am    Teema: Vasta viitega

Olen huvitaval kombel filmi kommenteerimata jätnud ning selle juures on eriti kummaline asjaolu, et tegelikult on Star Trek IV mitte ainult minu hinnangul parim Star Treki film, vaid kuulub ka üleüldse minu lemmik ulmefilmide hulka.

Mis siis teeb antud linateosest nii erilise? Enamuse on juba Enterprise väga põhjalikult välja toonud ning mis ütlemata jäi, on Artzz täiendanud, kuid katsun ka omalt poolt midagi öelda. Smile
Minu jaoks on Star Trek IV eriline seetõttu, et esimest korda Treki ajaloos suudeti luua nii huumoririkka sü¾eega ning samas tõsiseltvõetav ja põnev tegevustik. Muidugi on peamine põhjus filmi uuesti vaatamiseks tihitpeale soov taaskord suurepäraseid humoorikaid seiku näha (millest on Enterprise hea ülevaate teinud), kuid film pakub kahtlemata enamat. Tegevustik on enneolematult sisutihe ning sisuliselt puuduvad filmis igavad ja tarbetud seigad. Stseenidel on pakkuda meile kas põnevust, inimkäitumise analüüsi, suurepärast näitlejatööd, head komöödiat või kõike korraga. Smile

Muidugi võiks öelda, et võibolla on inimestele loengu pidamisega veidi liiale mindud, kuid kui arvestada eriti 1980-ndate aastate USA inimese keskkonnaalast teadlikkust, siis arvan, et tol ajal tulid õpetussõnad vaalade kohtlemise kohta kindlasti kasuks.
Lisaks tuleb väga kiita vaaladega suhtlema tulnud sondi müstilisust ja inimeste jaoks mõistmatut võimsust. Star Trekis pole väga tihti vastas sellised jõud, millele inimesed mingit vasturohtu ei leia ning juba sellepärast on film igati omanäoline. Tundmatu jõud on alati kõige hirmuäratavam. Cool

Kui veel midagi välja tuua, siis esiteks oleks see kindlasti filmi loogiline ja sundimatu ülesehitus. Üks sündmus viib loogiliselt teiseni ning kordagi ei teki pastakast välja imetud lahenduste ja dialoogide muljet.
Teiseks võiks veel välja tuua filmi taasvaatamise väärtuse. Ei ole palju filme, mida võib kasvõi kümme või rohkemgi kordi teatud aja möödudes üle vaadata ning mis tunduvad endiselt värsked ja huvitavad. Iga kord avastab mingi uue üksikasja, mis varem võibolla kahe silma vahele jäi. Juba antud asjaolu näitab filmi kõrget taset.

Võibolla tundub analüüs liigse kiitmisena, sest ühtegi negatiivset seika pole välja toodud, kuid käesoleva filmi puhul on kehva aspekti leidmine minu jaoks väga keeruline. Smile

10/10
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Equ
Laevastikuadmiral


Liitunud: 27 Nov 2004
Postitusi: 379
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Nelj Nov 04, 2010 3:19 pm    Teema: Vasta viitega

Tre,

Kes see ikka suudaks unustada momenti kui Scotty (rahu tema põrmule) arvutiga rääkida püüdis. Tänapäeva arvutid on ikka nii rumalad Razz

Equ
_________________
Live long and prosper!
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Artzz
Auliige


Liitunud: 11 Jan 2007
Postitusi: 1295
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Nov 04, 2010 9:29 pm    Teema: Vasta viitega

Equ kirjutas:
Tre,

Kes see ikka suudaks unustada momenti kui Scotty (rahu tema põrmule) arvutiga rääkida püüdis. Tänapäeva arvutid on ikka nii rumalad Razz

Equ


Irw... ja seda veel läbi arvutihiire, kui ma ei eksi. Very Happy
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Kolm Dets 15, 2010 12:44 am    Teema: Vasta viitega

TrekRanger kirjutas:
Muidugi on peamine põhjus filmi uuesti vaatamiseks tihitpeale soov taaskord suurepäraseid humoorikaid seiku näha (millest on Enterprise hea ülevaate teinud), kuid film pakub kahtlemata enamat.


Very Happy
Kui see oli kriitikanool minu pihta selle eest, et ma ei pööranud erilist tähelepanu põhimõttelistele ja filosoofilisematele külgedele, mis sellel filmil olid, siis vabandan, sest Star Trek IV on minu jaoks siiski eeskätt meelelahutuslik film. Aga samas ma võin ka öelda, et mõnes mõttes on kindlasti tegu kõige inimlikuma Star Treki filmiga, mis kannab endas üldinimlikke väärtusi ja näitab, et nende ideede esitamiseks ei pea tegevus toimuma tingimata kosmoses või kauges tulevikus. Loomulikult on sellel filmil ka sügavam külg, mida ma samuti hindan. Cool
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Star Trek Filmid Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group