Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Star Trek: Nemesis
Mine lehele Eelmine  1, 2
 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Star Trek Filmid
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Ulmeguru
Laevastikuadmiral


Liitunud: 15 Juul 2005
Postitusi: 301
Asukoht: Saaremaa

PostitusPostitatud: Esm Okt 01, 2007 2:53 pm    Teema: Vasta viitega

Ma isegi ei oska öelda, et mis selle fimi puhul vastu hakkas... ilmselt üldine tuimus... oli kosmoselaevu, oli kõmmutamist, oli vandnõud, oli tagajamist... aga kuidagi tuim oli see kõik...
_________________
Alles saad millegagi tegelema hakata, kui juba mõni pajatab sulle niisugust lora, et käed langevad iseenesest rüppe.
-- Sever Gansovski «Vincent van Gogh»

http://ulmeguru.blogspot.com/
http://ulmeseosed.blogspot.com/
http://tumetund.blogspot.com/
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Leib.ja.vein
Nooremleitnant


Liitunud: 10 Veeb 2007
Postitusi: 54

PostitusPostitatud: Kolm Juun 25, 2008 5:09 pm    Teema: Vasta viitega

Kas mitte Next generationi viimases osas ei läinud Picard tulevikku kus Data oli kuskil ülikoolis? Ma mäletan, et Picard küsis Datalt kas ta mäletas seda juhtumit kus Picard mööda laeva jooksis ja karjus, et ta tuli just tulevikust.. Data küll ei mäletanud seda aga ta oli ikkagi originaalne Data.
Kahtlen, et see B4 Dataks muutuda võis ajaga.. aga kes teab
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Artzz
Auliige


Liitunud: 11 Jan 2007
Postitusi: 1295
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Juun 26, 2008 7:42 am    Teema: Vasta viitega

Leib.ja.vein kirjutas:
Kas mitte Next generationi viimases osas ei läinud Picard tulevikku kus Data oli kuskil ülikoolis? Ma mäletan, et Picard küsis Datalt kas ta mäletas seda juhtumit kus Picard mööda laeva jooksis ja karjus, et ta tuli just tulevikust.. Data küll ei mäletanud seda aga ta oli ikkagi originaalne Data.
Kahtlen, et see B4 Dataks muutuda võis ajaga.. aga kes teab


Very Happy nagu on välja tulnud paljudest treki osadest ning ka teistest filmidest/sarjadest, et tulevik ei ole mingi kindel lineaarne sündmuste jada, vaid on pidevas muutumises vastavalt sellele, kuidas me seda ise loome. See, kui Data oli ülikoolis õppejõuks, oli vaid üks versioon tulevikust ja ei saa olla kuidagi sellega seotud, et B4'st võikski kunagi saada see Data.
_________________
Q - "All we need is a few good men... Oh, look! Here's one now."
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Reede Dets 17, 2010 4:04 am    Teema: Vasta viitega

rincewind kirjutas:
Mida rohkem ma Nemesist vaatan, seda vähem ta mulle meeldib.


Ja see lause võtab ka minu arvamuse selle filmi kohta lühidalt kokku. Aga kirjutan siiski ka, mida ma sellest filmist lähemalt arvan, sest minu eelmine 2004. aastast pärit kommentaar ei ole küll sugugi kohane arvustus.

Esiteks oli tegu viimase TNG meeskonna filmiga. Kui vahepeal oligi veel võimalik, et ehk tehakse nendega veel üks film, siis saaga ohjade üleandmisega J.J. Abramsile kustutati lootus selleks lõplikult. Alustada võikski siis ehk sellest, et vähemalt Rikeri ja Troi jaoks sai aeg Enterprise'il ümber ja nad liikusid eluga edasi. Vähemalt sai Riker lõpuks kapteniks ja oma laeva, milleks oli juba ammu tagumine aeg. Muidugi pakuti talle seda võimalust ka varem, aga ta lükkas selle pidevalt tagasi, sest soovis Föderatsiooni lipulaeval edasi teenida. Üldse olid esimesed kakskümmend minutit Nemesisest tegelikult vägagi paljulubavad ning korralikult tehtud. Pärast seda lagunes aga kogu lugu minu arvates täielikult koost.

Alustaks siis negatiivset kriitikat eeskätt sellest, et vastane Shinzoni näol oli kohutavalt halb idee. Või vähemalt oli teostus kohutavalt halb. Põhimõtteline probleem seisneb siin selles, et peapahalasena töötavad kõige paremini tegelased, kelle motivatsioonid on tingitud realistlikest asjaoludest ning kes on ka ise seeläbi realistlikud. Shinzoni tegelaskuju eksib selle vastu esiteks juba oma tausta poolest, mis on äärmiselt ebaloogiline ja raskesti usutav. Kava asendada Picard klooniga sisaldab endas reaalselt nii palju ettenägematuid elemente ning eeldab sellisel tasemel pimedat õnne, et mitte keegi ei hakkaks sellega vaeva nägema. Teiseks soovib ta Picardi kätte saada eesmärgiga ellu jääda, sest tema kloonimiseks kasutatud eripärase viisi tõttu ta muidu sureks. Siin ongi teine suur probleem, mis selle tegelase usutavuse tapab. Usutavad ja paeluvad on tegelased, kelle motivatsioon ei tulene väljamõeldud ja täiesti ebarealistlikest tehnoloogilistest põhjustest. Rääkimata sellest, et Tom Hardy minu arvates Shinzoni rolli ei sobinud. Selles osas meenutas Shinzoniga seonduv mulle Star Trek: Voyageri sarja halbu külgi, kus samuti püüti kõiki probleeme tekitada, selgitada ja lahendada väljamõeldud tehnoloogia abil. Kuna minu lemmik Star Treki film on The Undiscovered Country, siis toon taaskord välja võrdluse sellega. TUC-is on vaenlastel selge ja lihtne motivatsioon, et saboteerida rahukõnelusi Föderatsiooni ja Klingoni impeeriumi vahel. Loomulikult on ulmefilmides ju kogu sisu fiktsioon, aga ma loodan, et te mõistate, mida ma silmas pean. Ma usun, et Nemesis oleks olnud vähemalt kaks korda parem film, kui oleks lihtsalt otsustatud kopeerida TUC-i sisu, kus Föderatsiooni ja Romuluse rahukõnelusi oleks ohustanud näiteks Shinzoni (kes poleks olnud Picardi kloon, aga miks mitte näiteks Romuluse poole üle läinud inimene, nagu me ühes TNG episoodis nägime) juhitud fraktsioon, kellel on omad poliitilised põhjused tahtmaks konflikti jätkumist.
Muidugi on minu kriitika tingitud osalt ka sellest, et ma pean romuluslasi Star Treki kõige paeluvamateks tulnukateks ning mul oli lihtsalt sügavalt kahju, et sellise ajaloo ja sarjades paljude meeldejäävate karakteritega esindatud tsivilisatsiooni võimalus suurel ekraanil esineda nii mageda looga ära rikuti.

Teiseks oli film minu arvates halvasti üles ehitatud. Nagu ütlesin, siis esimesed paarkümmend minutit olid head, kuid sellele järgnes mõttetute, ebaloogiliste ja lihtsalt kummaliste sündmuste jada, mis degenereerus viimaseks pooltunniks või isegi enamaks tühiseks actioniks, mille jooksul kusjuures ei toimunud loos enam mingeid edasisi arenguid. Pean silmas tohutult pikka kosmoselahingut Enterprise'i ja Romuluse ristlejate ning Scimitari vahel, mille vahele pikiti kaadreid ka sellest, kuidas Riker kusagil ühe remuslasega kakles, kes lõpuks kli¹eeliselt kõrgelt alla oma surma kukkus. Ja Enterprise-E on endiselt kole nagu öö, olgugi, et teda selleks filmiks kergelt visuaalselt muudeti. Aga see ei ole tegelikult kriitika otseselt Nemesise kohta, nii et hoidun edasistest kommentaaridest laeva välimuse osas. Very Happy

Üks asi, mille juurde ma oma esimesest postitusest jään, on see, et liiga palju pöörati tähelepanu Picardile ja Datale, aga mitte piisavalt teistele meeskonnaliikmetele. Riker ja Troi küll oma osa said, kuid neid puudutav temaatika oli väga üheülbaline. Tegelikult oleks vist isegi õigem öelda, et Picard ja Data said sobival hulgal ekraaniaega, aga ülejäänutele jäi seda liiga vähe. Mõttetu actioni asemel, mis sündmuste arengu seisukohast peaaegu mitte midagi ei tähendanud, oleks pidanud hoopis pühendama aega Crusherile, LaForge'ile ja Worfile, kes selles filmis lihtsalt kohatäiteks jäid. The Undiscovered Country oli selles mõttes TOSi meeskonnale palju väärikam send-off.

Et mitte olla siiski ülimalt negatiivne, siis mainiks positiivse külje pealt näiteks suurepäraseid visuaal- ja eriefekte, samuti production designi kõrget taset. Näiteks Romuluse Senati ruumid nägid suurepärased välja ning neljarattaline d¾iip oli Star Treki kohta väga omanäoline. Samuti oli tore, et pärast delta-kvadrandist edukalt naasmist vahepeal admiraliks saanud Kathryn Janeway väikese, kuid meeldejääva osa sai. Kahju ainult, et see killuke jäi Star Trek: Voyageri ainsaks minutiks kinolinal.

Aga lõpetuseks tuleb siiski mainida, et Nemesis on minu jaoks selgelt kõige halvem Star Treki film ja ma võtan kindlasti tagasi oma sõnad varasemast postist, kus ma hindasin seda filmi paremaks mõnedest teistest. Kindlasti oli sellel filmil ka oma roll Star Treki seniste inkarnatsioonide laiema populaarsuse allakäigu edendamisel. Kahju, et ühe Star Treki filmi kohta nüüd niipalju negatiivset juttu sai, aga selline mu arvamus hetkel paraku on. Sad
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Artzz
Auliige


Liitunud: 11 Jan 2007
Postitusi: 1295
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Püh Dets 19, 2010 2:48 am    Teema: Vasta viitega

Enterprise kirjutas:
rincewind kirjutas:
Mida rohkem ma Nemesist vaatan, seda vähem ta mulle meeldib.


Ja see lause võtab ka minu arvamuse selle filmi kohta lühidalt kokku.


Ma vaatasin praegu spetsiaalselt Nemesis'e uuesti üle, et mu kommentaarid oleksid ajakohasemad ning ei põhineks ainult ammustel mälestustel, mil ma viimati seda filmi nägin - siis mingi poolteist aastat tagasi või nii. Samuti hakkas mind veidi häirima Enterprise'i negatiivse alatooniga kommentaar, kuid muidugi on kõigil õigus oma arvamusele ja püüangi nüüd ka ise anda veidi pikema kommentaari filmile, kui olen ennem siin kirjutanud ja tegelikult ei olnud mu eelmistes kommentaarides ka mingit erilist süvaanalüüsi filmi kohta. Smile

Minul on siiski tekkinud tunne, et mida rohkem ma seda filmi vaatan, siis seda vähem pööran ma tähelepanu filmi üldisele ülesehitusele ja teemaarendusele ning tähelepanu keskendub just mõtetele, mida püütakse edasi anda ja nendeks on perekond, usk, lootus, ohverdus, paremaks saamine, vihkamine, ennast hävitav käitumine. Samuti esitatakse küsimusi "kes ma tegelikult olen?" või "milleks ma võiksin tegelikult olla võimeline?", "kuhu me oleme teel?" jne ning võib öleda, et selle filmiga on päris hästi suudetud edasi anda Gene Roddenberry Star Trek'i kõige sügavamaid mõtteid lisades sinna juurde tänapäeval väga tähtsat elementi nagu action, ilma milleta enam hästi läbi lüüa kinolinal võimalik vast ei olegi.

Filmi jaoks loodud tegevuskohad nägid tõesti head ja detailsed välja ja selle all mõtlesin siis ka just Romulani senatit, Scimitar'i trepiga aknaruumi, kus esmakordselt esitleti Shinzonit ning teatud võlu oli ka Scimitar'i sillal - selline askeetlik ning metallist ornamentika ja selge disain. Muidugi ei saa mainimata jätta ka Argo't, millega Kolarus III-e peal ebaturvalise kiirusega ringi kihutati.

Film algas veidi kõhedust tekitavalt, kus näiliselt lihtsalt mõrvati Romulani senat ning põhimõtteliselt sellega korraldati ka riigipööre ja kohe pärast seda näidati Troi ja Rikeri pulma, kuhu olid kokku tulnud ka Guinan ja Wesley Crusher, kuid viimasel midagi öelda ei lastudki ja ega ta vast midagi tarka poleks olnud ka võimeline ütlema. Smile Aga kohe algusest oli siis selge, et Troi ja Riker on lahkumas Enterprise'lt ning Riker saab omale päris enda laeva Titan'i, samuti sai ka dr. Crusher auastme kõrgendust ning pidi lahkuma Starfleet Medical'i Maa peal, kuigi päris otse selle kohta filmis ei mainitudki. Nii et see pulmastseen oli juba kui hüvastijätu pidu, kuid siis tulid mängu B-4 ja Shinzon ja sellega kerkisid esile ka uued küsimused, mille üle mõtiskleda.

Kui rääkida Shinzoni loomise otstarbekusest ja kas see tegelikult oli loogiline tegevus, et Romulanid tahtsid klooniga asendada Picardi, siis minu arvates ei olnud siin küll midagi loogikavastast. Seda seetõttu, et iseenesest ei olnud tegemist eksperimenaalprotseduuriga ehk siis klooni loomine oli iseenesest lihtne, kuid kindlasti ei oldud kursis Picardi geneetilise haigusega, kus väiksemgi heli tekitas temas valu ja selle ravimine ei osutunud ka Shinzonil ületamatuks raskuseks. Miks ta seisund aga filmi lõpuks halvenes, oli see, et talle oleks pidanud mingiks ajaks tehtama teatud geneetilisi protseduure, et ta saaks edasi elada, kuid kuna Romulanide plaanid asendada Picard muutusid, siis sellise protseduuri jaoks enam vajadust ei olnud ja ma ise arvan, et isegi kui asendusplaan oleks käivitatud, siis kindlasti ei oleks see olnud eriti pikaajaline plaan, vaid pigem selline, et asendada Picard, õõnestada Föderatsiooni, saada enda valdusesse Föderatsiooni turvakoodid ja laevade asukohad ning siis lihtsalt rünnata. Mis mulle aga veidi arusaamatuks jääb, on see, et miks nad saatsid Shinzoni diliitiumi kaevandustesse Remusele. Kas neil oli siis tõesti puudu veel ühe poisi tööjõud ning seetõttu säilib ikkagi veel oht, et kogu nende plaan võib kunagi päevavalgele tulla või lihtsam oleks olnud ta lihtsalt hävitada. Muidugi filmis mainiti, et nii nad lihtsalt matsid probleemi ning nad ei arvanudki, et keegi võiks kunagi selliset kohast eluga pääseda, aga risk jäi ju ikkagi.

Film keskendus peamiselt Picardile ja Datale ning nad olid lähedalt seotud Shinzoni ja B-4'ga. Picardi jaoks esitleti kuvandit temast kui isikupära kaotanud hävituslikust pahalasest ning see pani ka Picardi mõtlema, et sellised isikulised jooned võivad ka temas peituda. Muidugi püüdis ta veenda Shinzonit, et kusagil temas peidus on see headus ja soov olla parem, olla seeläbi inimene, kes ta polnud olnud, sest olles kasvanud üles Remani käe ning Romulani piitsa all, ei olnud ta ei Reman ega ka Romulan, samuti mitte ka päris inimene ning selles põhineski selle tegelase traagika. Samamoodi oli ka B-4 ja Dataga, kus B-4 oli lihtsalt prototüüp, kel oli võime eksisteerida, kuid puudus soov püüelda selle poole, et olla parem isiksus, mis lõpuks viis Data nii kaugele, et ta oli valmis ennast ohverdama oma kapteni ja sõbra eest, mis on ehk inimese ülim austuse ja armastuse avaldus lähedase suhtes - anda elu, et teine saaks elada.

Nõustun Enterprise'ga, et teistele tegelastele oli siin filmis jäetud vähe ruumi, kuid arvan, et päris kõigi kohta ei olekski saanud filmis teemat arendada, sest siis oleks kogu asi läinud väga kirjuks. Kindlasti filmi üldine mõte puudutas neid kõiki ja oma osa said nad ka filmis näidata - kes siis rohkem, kes vähem, kuid üldiselt tõmmati TNG otsad kokku päris õnnestunult ja tegelikult jäeti filmi lõppu siiski ka võimalus, et vähemalt ühte filmi oleks saanud nendest veel teha ja seda juba B-4 pärast, kuna temas hakkasid avalduma Data ülekantud mälestused, aga samas jättis see just sellise positiivse alatooni, et kõik ei ole läbi ja elu läheb edasi ning uued seiklused on siiski veel ees.

Mina kindlasti ei nimetaks seda Treki filmide seast kõige halvimaks ja nagu ma ennist ütlesin, et tegelikult on väga raske filme järjestada, kuna kõigis on midagi omapärast, kuid muidugi on mõned paremad ja teised kehvemad ning kui ma ükskord hakkan kõiki ST filme järjestama teises teemas, siis läheb mul veidi raskeks seda teha. Very Happy
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Püh Dets 19, 2010 3:34 am    Teema: Vasta viitega

Artzzi põhjalikku kommentaari lugedes jäi mulle mulje, et me ehk ei mõistagi seda filmi väga erinevalt, kuid keskendume pigem selle erinevatele aspektidele ja seetõttu tähtsustame erinevaid elemente. B-4 ja Datat puudutava jätsin ka ausalt öeldes meelega pikemalt kommenteerimata, sest lootsingi salamisi, et keegi võtab vaevaks vastata ja siis saaks ehk väikese diskussiooni tekitada. Very Happy Eelkõneleja tõi välja huvitava paralleeli paarides Picard-Shinzon ja Data-B4. Selles osas oli Nemesises tõesti tegu rohkem Picard ja Data personaalse teekonnaga ning nende isiksuse arenguga. Mis iseenesest ei ole muidugi täiesti uus teema. Näiteks First Contactis seisis Picard sarnase isikliku õppetunni ees. Kuid nimetatud filmis oli see mõjuvam, sest muutunud isikuks oli Picard ise ja ta pidi toime tulema omaenda kättemaksuihaga. Siin oli see roll jäetud Shinzoni kanda ning Picard oli selles mõttes pigem kõrvaltvaataja rollis. Kõrvaltvaatajana on aga teadagi midagi mõista oluliselt keerulisem. Ning minu arvates jäi Shinzoni osas puudu ka karakteriarendusest, sest kuigi tema viha romuluslaste vastu oli igati mõistetav, oli vähem mõistetav ja loogiline tema viha inimeste vastu ja soov Maa hävitada. Ning loomulikult juba Artzzi poolt välja toodud seik, et miks noort Shinzonit lihtsalt ära ei tapetud. Varem nähtu põhjal ei ole romuluslastel tapmisega erilisi probleeme ning samuti poleks temast kaevandustes ilmselt erilist kasu olnud; rääkimata nii tundliku projekti avalikuks tulekuga riskeerimisest. Ning ikka ja jälle ei saa ma mööda sellest, et Tom Hardy ei suutnud seda rolli minu arvates vähimalgi määral välja kanda.

B-4 oli minu arvates jällegi suhteliselt ebavajalik lisand, sest Data päritolu teemat on erinevates TNG episoodides väga põhjalikult käsitletud ning B-4 olemasolu tuli natuke out of the left field, nagu öeldakse ja mõjus seetõttu Lore'i tegevusliini kordamisena. Mida samuti oli põhjalikult ja ka suurepäraselt juba sarjas käsitletud. Mis puudutab Data surma, siis selle eest oli ju kaudselt vastutav ka Picard, kes jäi thalaron-relva juurde lihtsalt tuimalt passima, kui oli Shinzoniga lõpparve teinud. Picardil oli küllalt aega, et relv hävitada, aga ta lihtsalt ei teinud seda ning lasi emotsioonidel enda üle võitu saada. Selles osas jäi talle ehk natuke mõtlemisainet. B-4 olemasolu paraku kahandas Data surma ja isikliku ohverduse väärtust, sest jäi võimalus, et ühel hetkel saab selle tegelaskuju tagasi tuua nii, nagu poleks vahepeal midagi juhtunudki. Ja kui ma õigesti mäletan, siis Star Trek Online'i tekstide põhjal vist midagi sellist juhtuski.

Ma ei eita sugugi, et Nemesises on mõningad huvitavad filosoofilised ideed, aga minu jaoks ei paista need eriti välja suure hulga mõttetu actioni, paljude ebaloogilisuste ning Tom Hardy rollitäitmise tõttu. Muuseas natuke segas mind ka remuslaste liiga groteskne väljanägemine; ja kuidas selliste küüntega tööd teha saab? Very Happy Vaatasin ära ka DVD-le lisatud mõned filmist välja jäetud stseenid ning kuigi nendes ei olnud midagi põhjapanevat, siis oleks nende lisamine aidanud minu arvates filmi tempot mõistlikumaks muuta. Aga minu probleem ei olegi niivõrd esitatud ideedega (või nende puudumisega) ega tegelikult isegi tegelastega, vaid peamiselt lihtsalt selles, et film ei olnud kaasahaarav.

Vabandan, kui tekst natuke seosetu sai, aga kellaaeg on hiline. Very Happy
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Artzz
Auliige


Liitunud: 11 Jan 2007
Postitusi: 1295
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Püh Dets 19, 2010 1:30 pm    Teema: Vasta viitega

Enterprise kirjutas:
Artzzi põhjalikku kommentaari lugedes jäi mulle mulje, et me ehk ei mõistagi seda filmi väga erinevalt, kuid keskendume pigem selle erinevatele aspektidele ja seetõttu tähtsustame erinevaid elemente.


Võibolla tõesti.

Nojah, Picardi sisemiste deemonitega võitlemist oli tõesti käsitletud ka First Contact'is, kuid Nemesis'es pandi ta vastamisi oma kõverpeegli kujutisega ja tõesti, nii palju, kui ta ka ei püüdnud Shinzonit mõista või veenda mõistuslikkusele, see siiski ei õnnestunud. Muidugi võib talle ka filmi lõpus ette heita, et ta tardus ja seetõttu oleks ta ka süüdi Data surmas ja kindlasti võis ta ka nii mõelda, kuid samas annab see Picardile jällegi juurde ühe inimliku mõõtme, et ka tema ei ole superinimene ja alati olukorda kontrolliv ehk et ka teda mõjutavad tunded ja kui mõelda ennast tema olukorda ning näha, et osake sinust (mingis mõttes peaaegu nagu poeg) oli nii pimestatud vihast ja kättemaksust, et see lihtsalt avaldas nii tugevat mõju.

Võin nõustuda väitega, et Shinzoni osas jäi puudu karakteriarendusest ning nagu ka re¾issöör ütles, et Shinzoni puhul oli tegemist selge mõtteta mässuga ehk kuna ta täpselt ka ise ei teadnud, kes ta tegelikult on, siis jäi ka viha täpne suund arusaamatuks. Alguses ta mängis Picardiga nagu kass hiirega, kui on ta kinni püüdnud, kuigi tegelikult oli tal vaja Picardi verd, et ise ellu jääda ning olla siis üksi iseenda peegelpilt. Miks tal oli siis aga vaja hävitada Maa - eks siin ole tegemist tema ambitsioonidega olla suur valitseja ja juht, võib ehk mõningat paralleeli tõmmata ka Khaniga ja geneetiliselt arendatud superinimestega, kuigi Shinzoni intelligents muidugi nii kõrgele ei ulatunud, aga põhimõtteline soov valitseda oleks nagu sama. Kuigi mul Tom Hardy vastu midagi eriti ei olnud, siis veidi järgi mõeldes, jättis ta tõesti veidi sellise poisilikku mulje ja jäi puudu ka vihast, mis tõttu ei jõudnud see ka vaatajani ning jättis mängitud mulje, mitte nagu oleks tegemist olnud tegelike tunnetega. Kindlasti oli ka raske leida kedagi, kes suudaks olla vääriline välja mängima Patric Stewarti loodud Picardi kuvandit noorena. Ei tea, kas ma sain mõttele pihta või suutsin seda arusaadavalt kirja panna, kuid loodetavasti saate aru. Very Happy

B-4 mängu toomine võis tõesti olla veidi pastakast välja imetuna tegelane, kuid samas ei oleks saanud siis ka Data öelda seda, mida ta karograafias Picardile ütles, et kuigi B-4 ja tema on põhimõtteliselt samasugused nagu ka Picard ja Shinzon, siis nende vahe ongi selles, et Data ja Picard püüdlevad paremaks olemise poole ning B-4 ja Shinzon mitte - see näitas, et Data räägib oma kogemusest, mitte ei tee järeldusi lihtsalt vaatluste põhjal ehk siis püütakse jällegi Data't näidata rohkem inimesena. Samuti ei arva mina, et B-4 oleks kuidagi vähendanud Data surma, sest kuigi lõpus jäi võimalus, et Data kui isiku tagasitulek on täiesti võimalik, ei ole võimalik unustada originaal-Data ohverdust ja B-4 näol on tegemist võimalusega Picardil lunastada oma osa Data surmas, kui selles üldse võikski teda süüdistada, sest mina nii ei arva.

Samuti on Enterprise'l õigus, et B-4'st siiski lõpuks saab niiöelda täieõiguslik Data koopia ning temast saab lõpuks ka Enterprise-E kapten ja mängib teatud rolli ka Star Treki 11. filmi eelloos, kui Nerost saab pahalane. Ja kui juba jutt 11. filmi ja Nero peale läks, siis kusagil ajusopis mõeldes võiks ka Nemesise ja 11. filmi vahel paralleele tõmmata, sest teema on teatud valguses sarnane. Muidugi mitte üks-ühele, kuid sarnasusi nagu oleks siiski.

Laughing ka minus tekkis küsimus, mis moodi need remanlased oma pikkade küüntega saavad üldse midagi teha...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Püh Dets 19, 2010 3:49 pm    Teema: Vasta viitega

Artzz kirjutas:
kuigi B-4 ja tema on põhimõtteliselt samasugused nagu ka Picard ja Shinzon, siis nende vahe ongi selles, et Data ja Picard püüdlevad paremaks olemise poole ning B-4 ja Shinzon mitte


Ütlen jälle, et tegelikult olen ma selles osas Artzziga täiesti nõus, et see on mõte, mida edasi anda üritatakse. Aga minul tekib seejuures küsimus, et kas on veel keegi, kes selles kahtles? Data soov saada inimeseks ning paremaks on TNG sarjas üks vanemaid teemasid üldse ning leidis põhjalikku käsitlust ka juba eelmainitud First Contactis. Ning Picard on ennast alati demonstreerinud kui õppimisvõimelist ja kõrge moraaliga tegelast, kellel on siiski ka inimlik külg. Seega ei pakkunud Nemesis selles osas minu jaoks midagi uut ja oli juba äraleierdatud temaatika järjekordne kasutamine. Võrreldes näiteks TUC-iga, kus Kirk sai lõpuks aru, et tema südames olev viha klingonite vastu poja surma pärast ja muudelgi põhjustel ning sellest üle saamine oli uus areng. Nüüd võiks ehk öelda, et võib-olla on selles mõttes peategelased hoopis Shinzon ja B-4 ning muutumist/mittemuutumist tuleks hoopis nende seisukohast vaadata. Kuid kas on mõtet teha Star Treki filmi tegelastest, keda filmile ettenähtud poolteise tunni jooksul nagunii vaatajale sellisel tasemel mõistmiseks piisavalt selgitada ei suudeta?

Rääkides veel Data surmast ja Picardi võimalikust rollist selles, siis ma ei süüdistagi tegelikult Picardi milleski, tema reaktsioon oli inimlik. Pidasin silmas eeskätt seda, et see oli pigem huvitav seik Picardi karakteriarenduse seisukohalt, mis meil on aga nägemata jäänud. Kas ta süüdistas ennast või mitte? Ja kas on võimalik, et teadmine B-4 olemasolust ja sellest, et tal on Data mälestused, võis mängida rolli Picardi otsuses emotsioonidel enda üle võitu saada, sest ta teadis, et jääb võimalus Data tagasisaamiseks? See analüüs läks nüüd ehk juba liialt detailseks, aga niisugune mõte lihtsalt tekkis. Very Happy

Aga nagu kordi öeldud, siis hindamine on maitse küsimus. Lisan ka üldise selgitusena, et minu maitsele vastavad paremini natuke teistsuguse sisuga filmid. Parimaks ulmesarjaks pean ma Babylon 5-e, parimaks Star Treki sarjaks DS9-t ning parimaks Star Treki filmiks TUC-i. Ma usun, et teatav muster tuleb sellest loetelust nähtavale. Very Happy
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Artzz
Auliige


Liitunud: 11 Jan 2007
Postitusi: 1295
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Püh Dets 19, 2010 11:24 pm    Teema: Vasta viitega

No nii me muidugi võimegi siin jääda heietama, millest filmis tegelikult räägiti või mitte ja mida ühe või teise asjaga püüti vaatajaid mõtlema panna ja lõpuks mängib siin ikkagi rolli see, et kas kellelegi see film lihtsalt meeldis ja mida ta sealt lootis näha. Üldiselt lihtsalt nautimiseks see film vast ikkagi ei sobi ja siin peaks veidi mõtlema taustale ja kuhu selle filmiga püütakse jõuda. Selle mõttes võin ka mina nõus olla, et ehk võtan-riiulist-ja-naudin filmiga päris tegemist ei ole, kuigi minu maitsele ta sobib küll.

Enterprise kirjutas:
Ja kas on võimalik, et teadmine B-4 olemasolust ja sellest, et tal on Data mälestused, võis mängida rolli Picardi otsuses emotsioonidel enda üle võitu saada, sest ta teadis, et jääb võimalus Data tagasisaamiseks? See analüüs läks nüüd ehk juba liialt detailseks, aga niisugune mõte lihtsalt tekkis. Very Happy


Siin ma kahtlen. Ei usu eriti, et võideldes Shinzoniga ja esialgu teades, et ta on Scimitar'i peal üksinda, võis ta mõelda B-4 peale, et Data saaks nii edasi elada, kuigi Datat sel hetkel seal ei olnud... kui ma sain nüüd õigesti aru, et sa mõtlesid seda hetke, kui ta tardus ja siis Data ta sealt lihtsalt välja beam'is, kuigi enne seda ta arvatavasti tabas ära, mida Data kavatseb teha.

Enterprise kirjutas:
Aga nagu kordi öeldud, siis hindamine on maitse küsimus. Lisan ka üldise selgitusena, et minu maitsele vastavad paremini natuke teistsuguse sisuga filmid. Parimaks ulmesarjaks pean ma Babylon 5-e, parimaks Star Treki sarjaks DS9-t ning parimaks Star Treki filmiks TUC-i. Ma usun, et teatav muster tuleb sellest loetelust nähtavale. Very Happy


Ka minu lemmikud on samad ning ma saan sinust aru, mida sa selle all mõtled, miks ei võiks Nemesis sulle meeldida ning lihtsalt mainides enda eelistusi, siis ma küll ei pea Babylon 5'te kõige paremaks ulmesarjaks, kuid ta on minu arvates üks parimatest kindlasti.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Star Trek Filmid Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Mine lehele Eelmine  1, 2
Lehekülg 2, lehekülgi kokku 2

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group