Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Maa ja inimkonna ajaloo unustatud etapid

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Mõtiskluste Planeet
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Esm Nov 22, 2010 11:40 pm    Teema: Maa ja inimkonna ajaloo unustatud etapid Vasta viitega

Tegin antud teema, kuna leian ennast sageli mõtlemas selle üle kui vähe inimesed ikka tegelikult oma pika ajaloo jooksul avastanud on ning kui palju meie lähiümbruses olevatest asjadest veel siiani täiesti teadmatud. Käesolevas teemas ei ürita ma leida asjadele teaduslikku seletust, vaid tahaks lihtsalt näha teiste arvamust mõningate tõstatatud küsimuste kohta. Smile

Küsimus siis selles: Kas teie arvates võib Maa või inimkonna ajaloos esineda olulisi etappe, mida me enam ei mäleta?
Esiteks pean silmas kõrgtehnoloogilist tsivilisatsiooni mis sadu tuhandeid või isegi miljoneid aastaid enne meid sellel planeedil eksisteerida oleks võinud.
Teisena pean silmas seda, et inimesed võisid meie planeedile hoopis kusagilt mujalt tulla ja omasid seega kunagi kauges minevikus võimet vähemalt planeetide vahel reisida.
Või leiate, et peamised tõeliselt olulised Maa ja inimkonna arengu etapid on meile teada ning kõik muu kuulub antud juhul ulme valdkonda? Logical

Käesolevad küsimused on püstitatud eelkõige põhjusel, et inimesed on alati tundnud sügavat huvi oma planeedi ja liigi mineviku vastu ning on sellega seonduvalt ka palju huvitavat teada saanud.
Kuna aga ajaloos pole tihtipeale kindlaid fakte, siis on ulmes välja pakutud, et inimkond ei käi praegust rada sugugi esimest korda. Hea ja lihtsa näitena võiks antud juhul tuua Battlestar Galactica uusversiooni, mis viitas selgelt inimeste esimesele tehnoloogilisele evolutsioonile sadu tuhandeid aastaid tagasi. Sarjadest on sama teinud ka näiteks Stargate-i saaga, mis rääkis iidsete inimeste rassist.
Võibolla kaotas inimkond mingi katastroofi tõttu oma endise hiilguse ning oli tõepoolest sunnitud kunagi Maale pagema, kaotades ühtlasi mingil põhjusel oma tehnoloogilise võimekuse? Isiklikult ei peagi ma antud hüpoteesi väga ulmeliseks, sest vähemalt see on selgeks tehtud, et neandertallased ei olnud meie otsesed eellased, vaid ikkagi teine liik. Muidugi on nüüd väljakujunenud evolutsiooniteoorias ka see lünk täidetud, kuid varasema väite kindel ümber lükkamine paneb ikkagi päris tõsiselt mõtlema.

Teisest küljest tuleb tõdeda, et inimkond teab väga vähe sellest mis peitub Maa sisemuses. Jah, meil on tegelikult enam-vähem selgeks tehtud millest peaks Maa sisemised kihid koosnema, kuid ainuüksi Maa koor on nii paks, et seda piisavas mahus läbi uurida oleks peaaegu võimatu. Keegi ei välista, et kusagil 20 kilomeetri sügavusel võivad peituda kunagi Maad valitsenud tehnoloogilise tsivilisatsiooni ehitiste viimsed jäänused. Selle üle, kas need võiksid olla inimesed või enne meid eksisteerinud intelligentsed olendid, ma hetkel diskuteerima ei hakka, kuid antud juhul oleks olulisem eelkõige avastus ise.
Ka teadlased on väitnud, et isegi Päikesesüsteemi avastamine on kordades lihtsam kui Maa sisemuse põhjalik uurimine, seega raske on välistada suurte avastuste võimalikkust meie jalge all.

Raske on öelda, kas inimkonna või planeedi ajaloos on meile midagi nii tohutut selgusetuks jäänud, kui ma olen antud teemas spekuleerinud, kuid samas võib kindel olla, et mõningate saladusteni ei jõua me enda arenguloos ilmselt mitte kunagi.

Kas me oleme seda kõike enne teinud või keegi siin samas enne meid?
Kui jah, siis kas meie planeedi kunagised asukad, kes võisid olla ka inimesed, võiksid veel kusagil meie galaktikas eksisteerida?

Küsimusi on palju, kuid vastuseid leiab antud juhul eelkõige fantaseerides, nii et andke tuld. Cool
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Teis Nov 23, 2010 6:12 am    Teema: Vasta viitega

Järjekordne huvitav ja põhjalik teemapüstitus, mis nurub ka põhjalikku vastust. Esiteks nõustun TrekRangeriga osas, et käesolev teema ja täpsemalt diskussioon selle üle ilmselt peabki olema suuremalt jaolt spekulatiivne, sest kui tugineda ainult teaduslikult tõestatud faktidele, jääks aines asjade arutamiseks väga piiratuks. See on võib-olla isegi natuke rohkem Para-Webi teema, aga kuna ka ulme eeldab üldjuhul kujutlusvõime olemasolu, siis kindlasti sobib arutamiseks. Very Happy

TrekRangeri esimese küsimuse sõnastaks ma natuke ümber ja väidaks pigem nii, et Maa arengus võib esineda olulisi etappe, milles me pole veel teadlikuks saanud. Mäletamine ja unustamine kui selline seondub minul pigem ulmeteostest tuttava liigimälu kontseptsiooniga ja see ei ole ausalt öeldes asi, millesse ma usuksin, kuigi päriselt välistada ka ei julge. Väga kõrge arengutasemega tsivilisatsiooni olemasolu viimasel paaril miljonil aastal enne inimeste olemasolu ma tõenäoliseks ei pea, sest kõrgelt arenenud tsivilisatsioon jätaks selleks endast maha liiga palju, et nende jälgi mitte avastada. Jah, teema algataja on muidugi välja toonud, et kõik need jäljed võivad olla mattunud sügavale maapinda, aga sellisest tsivilisatsioonist peaks maha jääma ka muid märke kui ainult füüsilisi objekte, näiteks suhteliselt kergesti avastatav tuumajäätmete radiatsioon jne.

Ja pealegi, kui me suudame suhteliselt kättesaadavatest kohtadest leida 65+ miljoni aasta vanuseid dinosauruste luid, siis on tõenäoline, et me suudaks vähemalt kusagilt leida ka nooremaid jälgi võimalikest tsivilisatsioonidest. Ma arvan, et kui Maal on olnud varem miljoneid aastaid tagasi mõni kõrgelt arenenud tsivilisatsioon, siis ei olnud selle esindajad mitte inimesed, vaid pigem mõni muu liik. Vabandan nüüd järjekordse Star Treki seose toomise eest, aga Voyageris oli üks huvitav episood, mis rääkis intelligentsetest Maalt pärit dinosauruste järeltulijatest. Ka inimkonna arengus võib olla kõrgemalt arenenud etappe, mida me täpselt ei tea, aga ma piiraks selle meie liigi teadaoleva vanusega. Ma ei välistaks, et selle aja jooksul võis kuskil olla mõni inimtsivilisatsioon, kes oli oma naabritest kõrgemalt arenenud (nt müütiline Atlantis), kuid ilmselt mitte midagi tänapäevasel tasemel.

Aga jälgime signaale edasi ja hoiame silmad lahti ja võib-olla kunagi kohtame oma ammulahkunud sugulasi. Smile
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
FLT
Auliige


Liitunud: 13 Jan 2005
Postitusi: 1548
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Nov 24, 2010 12:33 am    Teema: Vasta viitega

Mida ma ei suuda uskuda on see, et inimkond on paraja vanusega, aga ortodoksed ajaloolased ütlevad, et tsivilisatsioon on olnud ainult 6000 aastat. Ma ei suuda seda uskuda, see on mu meelest absurdne.
Kindlasti avaldan veel omi mõtteid siin, praegu on aeg hiline ja eelnevad postitused korralikult läbi lugemata.
_________________
In the name of everything still holy to us
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
SoulHunter
Viitseadmiral


Liitunud: 16 Juun 2005
Postitusi: 235
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Nov 24, 2010 9:03 am    Teema: Vasta viitega

Usun kindlalt, et enne meid siin on olnud mingi kõrgtehnoloogiline tsivilisatsioon. Kas inimesed või mingid muud olendid? Seda ei oska öelda, usuks ise rohkem nagu inimesetaolistesse olenditesse. Maalt on leitud niivõrd palju kummalisi asju, millest avalikkusele ei räägita. Eriti kardavad edumeelsemad arheoloogid naeruvääristamist ja oma karjääri lõppu. Kuid näiteks on Gobi kõrbest leitud tuhandeid aastaid vanad bifokaalsed läätsed mille materjal ja valmistamistehnoloogia on meie inseneridele tundmatud. Samuti on mõistatuseks kasvõi Egiptuse püramiidides asuvate sarkade valmistamise meetod. Insenerid, kes neid uurisid, teatasid, et tänapäeval võiks sellise täpsuse ja sileduse sarga sees saavutada vaid lasereid kasutades. Lisaks veel Egiptuses asuvate seinamaalingutes leiduvate lennukite, alveelaevade ja patareide kujutised... Mõistatusi jätkub.
Mis puutub tsivilisatsiooni jäetud jälgedesse, siis tuhandete( seda enam miljonite) aastatega kaovad need jäljetult. Pealekauba ärge võtke kriteeriumiks meie pregust arengutaset, neil võis olla hoopis teistsugune arengusuund ja kasutada võidi teistsugust energiat, ehitusmooduseid, materjale jne. Pealegi kui Maad tabaks hetkel mingi hiidmeteoriit (nagu omal ajal Jukatani), oleks 90% inimkonnast laibastunud seisundis ja ülejäänud 10% alustaksid uuesti kiviajast. Paari põlvkonnaga oleks mälust kadunud kõik eelnev, kuna enda elushoidmisega tuleb kõvastio vaeva näha.
Lisaks tasub meeles pidada ka seda, et Maa on oma telge mitmeid kordi muutnud ja osa vastuseid võib peituda nii Antarktika jää all, kui ka Vaikse ookeani põhjas. Iidsetest aegadest on meieni jõudnud ju legendid nii Atlanisest kui ka Leemuuriast e. Muu mandritest. Nii et võib olla tuleb kadunud tsivilisatsioone otsida hoopistükkis jää ja vee alt?
Wink
_________________
Minna alati sinna kus veel keegi pole käinud...
Ja loota, et ehk pääseb kuidagi ka tagasi...Very Happy
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Nielander
Viitseadmiral


Liitunud: 7 Dets 2009
Postitusi: 216
Asukoht: Eestimaa

PostitusPostitatud: Kolm Nov 24, 2010 2:56 pm    Teema: Vasta viitega

SoulHunter kirjutas:

Lisaks tasub meeles pidada ka seda, et Maa on oma telge mitmeid kordi muutnud ja osa vastuseid võib peituda nii Antarktika jää all, kui ka Vaikse ookeani põhjas.


Oled kindel, et päris telge muutnud? Telje muutus vaakumis pöörleva massiivse keha jaoks, nagu Maa, nõuaks ikkagi mingisuguseid väliseid tugevaid mõjutusi...
Võib olla pead silmas magneetiliste pooluste vahetumist, mida tõesti on Maa ajaloos mõned korrad ette tulnud?
http://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_reversal

Aga jah...olen isegi kuulnud mõnedes nn. paradoksaalsetest leidudest - näiteks metallhaamer ja kuldkett mingisuguse igivana kivimi sees; siis mingisugused väikesed metallkuulikesed, mis hinnanguliselt miljardeid aastaid vanad, aga paraku uurides neid leide natukene lähemalt, selgub, et tihtipeale on leidude dokumentaliseeritus anektootliku iseloomuga - enam-vähem, et sõbra sõber leidis...ja neid tegelikke esemeid peab tikutulega reaalset taga otsima...
Võib olla tõesti cover-up, aga siis tekib küsimus, et kui kõik tõesti nii kinni mätsitud on, siis kuidas taoline info niivõrd leinud on, et seda näiteks iga teine paranormaalse alatekstiga raamatuid kirjutav inimene oma kirjatükkidesse topib...

Isiklikult arvan, et kui Maa ajaloos oleks enne tänapäeva inimesi elanud mingisugune kõrgelt arenenud tsivilisatsioon, siis oleks neist kõvasti rohkem "jääke" alles jäänud...on paratamatu, et iga tehnoloogiliselt arenenud tsililisatsioon toodab oma elutegevuse tulemusel samaväärselt arenenud kõrvalprodukte...

Tõesti - kõik selles teemas toodud poolt ja vastu argumendid on eelkõige spekulatiivsed...kuigi ise eelistan taolises asjas seni skeptiliseks jääda, kuni on andmeid, mis võiks panna seda seisukohta muutma...
_________________
When the spit hits the fan...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
SoulHunter
Viitseadmiral


Liitunud: 16 Juun 2005
Postitusi: 235
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Nov 24, 2010 7:12 pm    Teema: Vasta viitega

Hmm... Kui tähtsaks väliseks mõjutuseks sa pead näiteks 10-15km läbimõõduga meteoriidi tabamust? Huvitav, mida selline kivike Maale teeks? Pealegi on tõestatud, et Jukatani tabanud meteoriit nihutas paigast poolused ja tekitas jääaja. Mitmenda, kurat seda teab...
Mis puutub varjamisse, siis selles on valitsused üliosavad. Arvesta, et ka kõige suuremas vales peitub kübeke tõtt. Desinformatsiooniga tegeleb näituseks meerikamaal terve omaette osakond. Ja ka kõige kiivamalt hoitud saladusest tilgub midagi läbi, kuna keegi kellegile kusagil vaikselt ikka midagi sosistab, sealt ka need lekked. Tihtipeale jõutakse ka enne kinnimätsimist mingi infokilluke maailma paisata ja siis on hiljem vaikus. Näituseks 90-te lõpus levis maailmas uudis, et sfinksi restaureerijad avastasid sfinksi vundamendi alt senini varjatud olnud ruumid milles olid riiulitäied kanamuna suurused kristallid. Hiljem- vaikus, veel hiljem- uudis olevat nali olnud. Mõni aeg hiljem oli lehes väike uudisenupuke, et venelased olla avastanud mooduse kuidas kristalli molekulaarstruktuuri salvestada ja sealt hiljem lugeda infot. Rohkem pole sellest midagi kuulda olnud juba üle kümne aasta. Olin loll, et tollel ajal ei jätnud neid artikleid alles, nüüd ei mäleta enam sedagi, mis lehtedega oli tegemist... Crying or Very sad
_________________
Minna alati sinna kus veel keegi pole käinud...
Ja loota, et ehk pääseb kuidagi ka tagasi...Very Happy
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Artzz
Auliige


Liitunud: 11 Jan 2007
Postitusi: 1295
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Nov 24, 2010 7:21 pm    Teema: Vasta viitega

Jääksin selle teema juures Nielander'iga skeptiliseks, kuna minu jaoks ei ole midagi sellist erilist veel välja käidud, mis võiks eeldada, et enne inimesi... või enne meie tänapäevast tsilivisatsiooni on olnud mingi teine kõrgem tsivilisatsioon. Muidugi on inimkonna ajaloos olnud tõuse ja mõõnasid, kui oldi oma suhtelises arengus kellestki teisest ees - siin ma siis mõtlen lihtsalt teisi rahvusi, kes samal ajal eksisteerisid, kuid midagi erilist ma selles ei näe. Nad olid lihtsalt teatud asjades meist nutikamad ning seetõttu võivad meile pakkuda ka imestust, kuidas need püramiidide plokid ikkagi saadi millimeetrise täpsusega paika ja tänapäeval on ime, kui ehitiste kõrvalekalded jäävad sentimeetritesse. Enterprise'i tähelepanek selle kohta, et 65 miljonit aastat tagasi välja surnud dinode konte leiame praegugi, kuid muid ebamaiseid või siis meie arvates imelikke asju nii lihtsalt ikka ei leia. Isegi kui Maal võis olla tõeliselt kõrgelt arenenud tsivilisatsioon ning nad oskasid lugupidada ka keskkonnast ehk siis seda säästes ja arvatavasti oli tegemist ka mitte väga suure kogukonnaga, kes ei laiutanud üle Maa, vaid elasid kusagil väikesel alal eraldatud elu, siis võibolla ei olegi nende jälgi eriti lihtne leida. Kunagi ei saa muidugi midagi välistada, aga ma pean seda praegu vähetõenäoliseks... äkki siis on Antarktikas midagi ja tuleb oodata suurt sula Smile
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Nielander
Viitseadmiral


Liitunud: 7 Dets 2009
Postitusi: 216
Asukoht: Eestimaa

PostitusPostitatud: Kolm Nov 24, 2010 8:05 pm    Teema: Vasta viitega

SoulHunter kirjutas:
Hmm... Kui tähtsaks väliseks mõjutuseks sa pead näiteks 10-15km läbimõõduga meteoriidi tabamust? Huvitav, mida selline kivike Maale teeks? Pealegi on tõestatud, et Jukatani tabanud meteoriit nihutas paigast poolused ja tekitas jääaja. Mitmenda, kurat seda teab...


Jukatani poolsaart tabanud asteroid paiskas Maa atmosfääri olelisel hulgal kõiksugu tolmu, mis võis tõesti esile kustsuda "tehisliku" jääaja...pooluste ehk siis maa pöörlemistelje füüsilisest nihutamisest on ilmselt asi kaugel...
Soovitan lugeda seda: http://www.uwgb.edu/dutchs/pseudosc/flipaxis.htm
Seal räägib väga ilusasti ära, mida oleks vaja, et asteroid Maa telge liigutaks...
_________________
When the spit hits the fan...


Viimati muutis seda Nielander (Kolm Nov 24, 2010 8:32 pm). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Hyperion Endymion
Viitseadmiral


Liitunud: 9 Mai 2007
Postitusi: 233

PostitusPostitatud: Kolm Nov 24, 2010 8:23 pm    Teema: Vasta viitega

Tahes tahtmata lõi seda teemat lugedes pähe üks sari, mida hiljuti jälgitud natuke sai. Ancient aliens vist oli selle sarja nimi. Teooria selles oli järgmine. Seal oli päris huvitavaid asju ja, mis seal salata väike kahtlus puges hinge, et ehk tõesti antiikseid tsivilisatsioone aitas maaväline eluvorm või midagi sellist. Ei kutsuks end true believeriks aga hoian pea lahti erinevatele mõtetele.

Kindlasti usun, et minevikus on olnud asju mille oleme unustanud aja jooksul, kuid kas tegu on olnud tõesti üliarenenud eluvormidega või midagi tavalisemat ma parema meelega ei kommenteeriks. Küllap tulevik miski vastuse toob, iseasi kas veel me seda päeva näeme Very Happy
_________________
He`s like fire and ice and rage.
He`s like the night, and the
storm in the heart of the sun.
He`s ancient and forever. He
burns at the center of time
and he can see the turn of
the universe.

And...he`s wonderful.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Reede Jan 07, 2011 5:14 pm    Teema: Vasta viitega

Järgmine uudis läheb ilmselt üsna täpselt teemasse:

Vahemerd seilati juba 130 000 aastat tagasi
http://forte.delfi.ee/news/teadus/vahemerd-seilati-juba-130-000-aastat-tagasi.d?id=37846143

Seda olen ma küll valmis uskuma, et inimkonna varasest ajaloost ei tea me piisavalt palju ning praegune narratiiv on seetõttu kui mitte väär, siis tõsiselt puudulik ning kinni dogmades, mis tuginevad tegelikult väheste faktide alusel ekstrapoleerimisele ning mida ei soovita murda.
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Laup Jan 08, 2011 12:02 am    Teema: Vasta viitega

Isiklikult ma Enterprise'i poolt välja toodud uudise üle ei imesta, võibki arvata, et 12 koloonia inimesed asusid meritsi koloniseerima ka teisi paiku peale aafrika ning reiside tarbeks tuli seega ehitada laevu. Innocent

Aga päriselt on see väga huvitav uudis ning järjekordne tõestusmaterjal sellest, et minevikus peitub vägagi huvitavaid ja seni avastamata seiku inimkonna tegemistest. Vähemalt tõestavad sellised asjaolud fakti, et inimkond oli palju varem tänapäevasele olekule sarnane kui seni arvati. Välistada ei saa ka seda, et inimesed ongi alati praeguses füüsilises arengujärgus olnud, vähemalt sellel planeedil. Wink
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
SoulHunter
Viitseadmiral


Liitunud: 16 Juun 2005
Postitusi: 235
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Püh Jan 09, 2011 11:04 pm    Teema: Vasta viitega

Mis siin imestada. Piri Reisi kaardid olid ju vanemad kui 12000 aastat... Very Happy
_________________
Minna alati sinna kus veel keegi pole käinud...
Ja loota, et ehk pääseb kuidagi ka tagasi...Very Happy
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Mõtiskluste Planeet Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group