Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Ulme?

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Mõtiskluste Planeet
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
tint
Veteran


Liitunud: 26 Veeb 2005
Postitusi: 583
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Kolm Märts 02, 2005 12:28 am    Teema: Ulme? Vasta viitega

Tere.

Tahaks rääkida ulmejuttu natukene. Nimelt, mis asi on teie jaoks ulme? Mis teeb ulmest ulme? Mis ulme¾anr teile kõige paremini istub?

Kas teie jaoks on ulme rohkem põnevuses või filosoofias mis mõtiskleb eelkõige inimkonna tuleviku ja üldse inikonna üle, seda enamasti (Ehk siis mitte kõigil juhtudel, sest see poleks võimalik). Kas saaks paigutada näiteks Clarkei, Heinleini ja Asimovi ühele riiulile? Tegemist on ju suhteliselt erineva ulmega. (Jah, räägime põhiliselt sci-fi ulmeliikidest.) On ju tegu siiski üpris erinevalt mõtlevate autoritega. Tegelikult esimese ja viimase saaks samale puule asetada küll, ent siiski on Clarke alati asja lähitulevikulises vaates käsitlenud ja jättes teose suht lugeja otsustada. Asimov jällegi on suht hästi kirjeldav ja tema teosed ongi rohkem mõtisklemine tuleviku üle, samas kui Clarke on rohkem elu ja selles sisalduvate eesmärkide üle mõtlisklemine. Heinlein on aga üldse hoopis teine teema, tema käsitleb ulmet rohkem põnevikuna mis on täiendatud ekstreemsustega. Viimasena välja toodud suhtumine on ka tegelikult ju fantaasia valdkonnas, enamikel teostel. Tekib küsimus, milliist suhtumist teie kõige rohkem eelistate? Mida te eelkõige ulmelt ootate? Mis on teie jaoks hea ulme? Kui te raamatu avate, siis mis põhjusel, mis mõttega teie peas?
Minumeelest võib ulmet käsitleda tänapäeva valgustuskirjandusena mis käsitleb sama asja, mida on näiteks keskaja kriitilised valgustuskirjanduse valdkonda langevad raamatud käsitlenud -- ühiskonna suhtumist nii ümbritsevasse, kui iseendasse.
Inimühiskonnale on loomuses, et reaalsust ei panda tähele, ja tihti arvatakse see olevat teistsugune, seetõttu tulebki tuua käsitletav olukord välja kuskil mujal, ent samamoodi. See on see sama asi, et pealtvaataja rollis on alati hea olla, kedagi teist on alati hea kritiseerida, samas ei pane enda olemust ja käitumist tähele. Nii ei pane ka ühiskond enda käitumist tähele. Niisiis tuleb see käitumine välja tuua läbi kellegi teise, läbi teise ühiskonna teisel ajastul, tuua välja selle ühiskonna tulemus kuskil mujal.
Tihti häirib mind see, et paljud inimesed suudavad rääkida keskaja filosoofilistest kirjandusteostest ja muust sellistest, tänapäevalikust filosoofiast, kuid väidavad korraliku ulme olevat midagi muud. Tegelikult võib tähele panna seda, et nendel aruteludel igasuguste kirjandusteoste üle, nopitakse idee välja kohast, mis hiilgab sisuliselt kõige paremini, mis on meeldejäävalt (korrektselt ja ilustavalt) kirja pandud, sest see jääb meelde. Inimühiskond on aegade algusest olnud võimeline välja noppima korraga ainult ühe idee. Sellepärast võibki rohkete ideedega teoseid kasvõi kehva teosena käsitleda, sest ühiskond nopib sellest välja hoopis midagi muud, käsitledes seda puht oluliseima filosoofilise ideena. Näiteks ka "Faust" sisaldab mitmeid kohti kus peategelane arutleb täiesti kõrvaliste asjade üle. Isegi Budha mungad on seda sama ühiskonna kohta öelnud ja nii juhtub koguni, et usku mõistetakse valesti, nii nagu on juhtunud näiteks Kristlusega (Ei pea silmas aegade algusest pärit usu ära kasutamist poliitilistel jms eesmärkidel.). Sellepärast võikski öelda, et hea teos on ühe ideega, lihtsalt arusaadav ja ühiskonnale kergelt mõistetav. Kasvõi lihtsa sõnavaraga näiteks. See, et ühiskond sellest aru ei saa, pole tema süü tegelikult, sest iga asi saab areneda ainult vahenditega, mis on olemas.
Nüüd, mida arvate sellest teie, kulla kaasfoorumlased?
Tahan arutelu ja tahan näha põhjendatud arvamusi.

Kirjutaks edasi, aga olude mõjul olen sunnitud lõpetama.
Head ööd!
_________________
Jaapanipärased Hääled

Music for the space traveller
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
velz83
Veteran


Liitunud: 18 Jan 2005
Postitusi: 556
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Kolm Märts 02, 2005 7:47 am    Teema: Vasta viitega

Endale meeldib eriliselt Sci-Fi, just sellist psühholoogilist ja filosofilist laadi. Kuigi hästi kirjutatud ulme actioni vastu pole mul ka midagi. Häirib see, et paljud inimesed ei saa ulmeraamatute filosofilisest polest aru. Ja paljud suhtuvad ulmesse eelarvamusega. Ulme on väga oluline, kui kasvõi mõelda vendade Strugatskite peale, kes tänu ulmekirjandusele said kergelt kritiseerida NSVL-i ühiskonda. Või Orwell, kes läheb veelgi kaugemale NSVL-i kritiseerimisega. Või kasvõi meie oma fantaasia romaan "Rehepap", mis kritiseerib Eesti praegust ühiskonna korraldust.
_________________
Isegi masendav reis on parem, kui siia saabumine.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Märts 02, 2005 7:32 pm    Teema: Vasta viitega

Ulme on minu jaoks unistus ja lootus millegi parema ja suurema saavutamisest.

Minu lemmik ulme¾anr on kindlasti Sci-Fi, kuna mulle meeldib mõelda sellest, mis on ees ning sellest, mida inimkond võib tulevikus luua ja mida saavutada.
Isiklikult pean Sci-Fi'd ka inimkonna arengu seisukohalt äärmiselt oluliseks, kuna paljud leiutised ja ideed on oma seemne saanud just nimelt Sci-Fi raamatutest ja varajastest seriaalidest nagu seda oli Star Trek TOS.
Minu lemmik ulme on vaieldamatult Star Trek. Paljud peavad seda kosmose seebiks, mõned peavad seda mingiks igavaks kostüümiparaadiks ja mõned ei suuda seda üldse taluda, kuid minu jaoks on see midagi suurt. Gene Roddenberry visioon tulevikust on just selline nagu peaks välja nägema normaalne ühiskond, kus hirm, vägivald, kurjus ja nälg on vähemalt meie planeedilt likvideeritud. Kuna minu enda unistused on sellele ühiskonnale väga lähedased, siis ma lihtsalt naudin igat osa sellest fantastilisest loomingust.
Muidugi ei ütle ma ära teistest headest ulmesarjadest, filmidest ja geniaalsetest raamatutest nagu seda on näiteks (velzi mainitud) George Orwelli "1984". Paraku ei ole praeguse elutempo juures aega palju raamatuid lugeda, kuid tegelikult on see isegi huvitavam kui sarjade vaatamine.
Ma ei ütle muidugi kunagi ära ka lihtsalt meelelahutuslikust ulmest, kus on põnevust ja pinget ning ulmefilmidest, kus on kasutatud häid eriefekte.

Siiski naudin kõige rohkem ulmet, kus ma näen paremat tulevikku, ühiskonda, kus on rohkem hoolivust ja sallivust elu vastu ning kus näidatakse milleks inimene võiks tegelikult võimeline olla.
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Soobel
Nooremleitnant


Liitunud: 26 Veeb 2005
Postitusi: 49

PostitusPostitatud: Kolm Märts 02, 2005 9:19 pm    Teema: Vasta viitega

Ulmelistis on selle definitsiooni üle nii palju jahutud, et paha hakkab.
Muidu minu arvates on tore, et eesti keeles selline universaalne sõna on, selle loojale tuleks kirjanduspreemia anda.
Kas ingliskeeles on sellist sõna, mis ühendaks fantasy, scifi ja horrori? Mina ei tea. Aga kõik eelminitud asjad klassifitseeruvad ulme alla.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Märts 02, 2005 9:29 pm    Teema: Vasta viitega

Soobel kirjutas:

Kas ingliskeeles on sellist sõna, mis ühendaks fantasy, scifi ja horrori? Mina ei tea. Aga kõik eelminitud asjad klassifitseeruvad ulme alla.


Olen päris kindel, et inglise keeles ei ole sellist üldistavat terminit ning sci-fi, fantasy ja horror seisavad täiesti eraldi.
Selles mõttes on see eesti keeles tõesti väga hästi välja kukkunud, sest tegelikult on ju kõigil kolmel väga palju ühiseid jooni ja nad peaksidki kuuluma ühte kategooriasse.
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"


Viimati muutis seda TrekRanger (Kolm Mai 18, 2005 5:28 pm). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Wendelh
Veteran


Liitunud: 19 Jan 2005
Postitusi: 633

PostitusPostitatud: Kolm Mai 18, 2005 5:05 pm    Teema: Re: Ulme? Vasta viitega

tint kirjutas:
Minumeelest võib ulmet käsitleda tänapäeva valgustuskirjandusena mis käsitleb sama asja, mida on näiteks keskaja kriitilised valgustuskirjanduse valdkonda langevad raamatud käsitlenud -- ühiskonna suhtumist nii ümbritsevasse, kui iseendasse.


See on kusjuures väga õigesti öeldud. Ulme ongi valguskirjandus. See kujutab elavalt ja kohati lihtsalt suurepäraselt potentsiaalset tulevikku - nii head kui halba. Ulmet kiputakse võtma kerglase ja mittemidagi-pakkuvana, kuid seda ju eelkõige seal esitatavate ideede pärast. Paljudele ei ole lihtsalt vastuvõetav mõte, et tuumasõda või siis isegi sellised kindlalt juhtuvad asjad nagu maavarade otsasaamine on võimalikud. Kuskil oli ulme kohta öeldud nii (ei ole täpne tsitaat, sest kohta ei leidnud üles. Üritan selle esitada võimalikult täpselt): "Ulmet kirjutavad/loevad inimesed, kes on väsinud praegusest maailmast ja otsivad paremat. Kuigi selle leidmine ja kõikide ideede tõekssaamine, millest ulmeteosed räägivad, on võimatu ja mitte ainult seda - vaid ka utoopiline, siis lausa meeldib neile võtta asja võimalikult negatiivselt." Minu sõnastus, kuid vast saite mõttest aru. Lahti seletatult: ulme on üldjuhul negatiivne. Ei, ulme ei ole austusväärne ja üks parimaid zanre, see olevat hoopis kibestunud inimeste lohutus. See jällegi on äärmiselt tobe seisukoht. Kohati mind lausa hämmastab, kuid kerglaselt ulmesse suhtutakse - see on alati negatiivne, alati on mingi katastroof, kõik surevad ja siis käib mingi teaduslik mambo-jambo.
Kuna ulme on tulevik - hea või halb, see pole tähtis; lihtsalt midagi, mis meid nii või naa ees ootab, siis on äärmiselt raske leida ulmeteost, milles poleks sõnumit/hoiatust. Igas teoses seda ju ei leia. Sellepärast mulle ulme meeldibki - seal räägitakse aktuaalsetest teemadest, see on huvitav ja isegi et hariv.
Nüüd siis mis liiki ulme mulle meeldib. Mulle meeldib näiteks LeGuini laadne ulme, just selline psühholoogilisemat laadi (nt. "Pimeduse pahem käsi"). Kuidas saavad läbi inimesed, kes on pärit erinevatelt planeetidelt ja kelle vaated elule ja maailmale erinevad totaalselt? Veel on huvitavad kritiseerivad ja hoiatavad teosed. Nagu Orwell, mida ka eespool mainiti. "1984" jättis unustamatu mulje. Kuna ulmes on paljukäsitletav teema ka inimeste kartus universumi ja kõige muu ees - inimesed kardavad ju kõike, mida nad ei mõista - siis ei ütle ma ka sellest ära. Just Robert Silverberg käsitleb seda üliväga hästi.
Üldkokkuvõttes jääb ulme siiski koos fantaasiaga mu lemmikzanriks.
_________________
To take a chance on something that just might end up being the most profoundly impactful moment for humanity, for the history... of history.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
nn3
Kommodoor


Liitunud: 27 Veeb 2005
Postitusi: 150

PostitusPostitatud: Esm Mai 23, 2005 10:03 pm    Teema: Vasta viitega

TrekRanger kirjutas:
Olen päris kindel, et inglise keeles ei ole sellist üldistavat terminit ning sci-fi, fantasy ja horror seisavad täiesti eraldi.

Never say never - fantastic fiction, speculative fiction...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
olev
Kadett


Liitunud: 16 Nov 2006
Postitusi: 19

PostitusPostitatud: Nelj Nov 16, 2006 4:46 pm    Teema: Vasta viitega

Mina käsitlen ulmet kui erinevaid arengustenaariumeid. Mis saab olema saja aasta pärast, mis saab olema 1 000 000 000 pärast. Alati ei pruugi arengud meeldivad olla. Võib ka kurba olla - stagnatsioon, kui pööratakse mingile elu küljele liigset tähelepanu (Asimov - "Igaviku lõpp", Clarke "Linn ja tähed"). Kahtlemata peab kirjanik ka kirjeldama tehnikat tolles ajastus (ei saa ju tänapäeva teemalistes kirjutistes ilma autode ja lennukiteta). Kui just ei kirjeldata bioloogilist tsivilisatsiooni - Simak "Nagu lilleke väljal".
Meelelahutusest on tõsise ulme korral asi kaugel. Peab üsna mõttega lugemise juures olema, et teose ideega kaasas käia.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
shadowman
Veteran


Liitunud: 11 Jan 2005
Postitusi: 645

PostitusPostitatud: Reede Nov 17, 2006 12:18 am    Teema: Vasta viitega

olev kirjutas:
Meelelahutusest on tõsise ulme korral asi kaugel. Peab üsna mõttega lugemise juures olema, et teose ideega kaasas käia.


Aga see mõttega asja juures olemine just pakubki meelelahutust. Kui raamat meelt ei lahuta, siis ma ei näe põhjust, miks seda üldse lugema peaks (jätame õppeotstarbelise ja kohustusliku kirjanduse mängust välja). Hea küll, silmaringi avardamiseks võibolla. Aga mina küll ei loe ühtki teost ainult sellepärast, et oma silmaringi avardada, teose teema peab minu jaoks ikka huvitav ka olema. Ja kui huvitav lugeda on, siis see ongi ju meelelahutus, olgugi et kaasa mõtlema peab.

Võibolla me saame sõnast "meelelahutus" natuke erinevalt aru... minu jaoks meelelahutus=entertainment.

Muus osas olen Sinuga nõus.
_________________
Take me out to the black
Tell them I ain't comin' back
Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
olev
Kadett


Liitunud: 16 Nov 2006
Postitusi: 19

PostitusPostitatud: Reede Nov 17, 2006 7:21 am    Teema: Vasta viitega

Noh, pidasin meelalahutuse all silmas midagi kerget, mis rõõmustab südant ja maksa - korra maitsed ja homseks juba meelest läinud Very Happy Nõus, et selline lähenemine minu poolt on liiga kitsarinnaline.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
AlienX
Veteran


Liitunud: 17 Aug 2005
Postitusi: 975
Asukoht: Dimension Third Earth

PostitusPostitatud: Reede Nov 17, 2006 1:22 pm    Teema: Vasta viitega

Võibolla fantaasiat kuidagi saab veel sci-fi alla lahterdada, kuid horror ei sobi kohe üldse siia. Mingi tavaline slasher nüüd küll sci-fi ei ole.
_________________
http://www.last.fm/user/Hauatagune/

http://raidoukuzunoha.wordpress.com/
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
olev
Kadett


Liitunud: 16 Nov 2006
Postitusi: 19

PostitusPostitatud: Kolm Nov 22, 2006 7:46 pm    Teema: Vasta viitega

just. Mis saab ühist olla mingitel monstrumitel inimnägemusega tulevikku. Ja need monstrumid tegelevad peamiselt eluda hävitamisega. Pole vahet, kas viirus või dinosaurus. Üks haiglane väljamõeldis kõik. Jubedus kuulugu ikka psühhiaatrite pädevusse, mitte kirjanduslikku loomingusse.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
AlienX
Veteran


Liitunud: 17 Aug 2005
Postitusi: 975
Asukoht: Dimension Third Earth

PostitusPostitatud: Kolm Nov 22, 2006 8:14 pm    Teema: Vasta viitega

olev kirjutas:
just. Mis saab ühist olla mingitel monstrumitel inimnägemusega tulevikku. Ja need monstrumid tegelevad peamiselt eluda hävitamisega. Pole vahet, kas viirus või dinosaurus. Üks haiglane väljamõeldis kõik. Jubedus kuulugu ikka psühhiaatrite pädevusse, mitte kirjanduslikku loomingusse.


Vabandust, kuid su viimane lause on puha kräpp. On palju edukaid ning intelligentseid õudusloominguid, nagu näiteks "Interview with a vampire". Ära sega oma seisukohta siia teemasse, bashida võid kuskil mujal. Rolling Eyes
_________________
http://www.last.fm/user/Hauatagune/

http://raidoukuzunoha.wordpress.com/
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
Olorin
Veteran


Liitunud: 4 Veeb 2005
Postitusi: 527
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Kolm Nov 22, 2006 8:57 pm    Teema: Vasta viitega

Minu jaoks on ulme sci-fi ja fantasy (fantaasia) ning horror (õudus) hoopis teised asjad. See kohtki on ju ulme-, mitte sci-fi-foorum. Korrektsuse nimel peaks see foorum kohtlema kõiki kolme ¾anri võrdselt, aga igaüks saab aru, et siin käib jutt Star Trekist ja mitte Sõrmuste Isandast.
Ma tean, et see mõiste on ammu siin ja seal defineeritud, aga mina seda kasutama ei hakka. Leidke hulk noori ja öelge, et te olete ulmefänn. Kohe seostatakse Tähesõdadega, vähesed kirjandushuvilised võivad vaid mõistest aru saada (mis ei tähenda, et nemadki seda SW-ga ei seosta).
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
olev
Kadett


Liitunud: 16 Nov 2006
Postitusi: 19

PostitusPostitatud: Nelj Nov 23, 2006 7:30 am    Teema: Vasta viitega

AlienX kirjutas:
olev kirjutas:
just. Mis saab ühist olla mingitel monstrumitel inimnägemusega tulevikku. Ja need monstrumid tegelevad peamiselt eluda hävitamisega. Pole vahet, kas viirus või dinosaurus. Üks haiglane väljamõeldis kõik. Jubedus kuulugu ikka psühhiaatrite pädevusse, mitte kirjanduslikku loomingusse.


Vabandust, kuid su viimane lause on puha kräpp. On palju edukaid ning intelligentseid õudusloominguid, nagu näiteks "Interview with a vampire". Ära sega oma seisukohta siia teemasse, bashida võid kuskil mujal. Rolling Eyes


no milliste tunnuste alusel võiks õuduka liigitada ulme valdkonda - peale selle, et on väljamõeldis?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
AlienX
Veteran


Liitunud: 17 Aug 2005
Postitusi: 975
Asukoht: Dimension Third Earth

PostitusPostitatud: Nelj Nov 23, 2006 3:28 pm    Teema: Vasta viitega

Ma rääkisin, et sa ütlesid, et õudus ei sobi kirjanduslikku loomingusse. Muidu nõustun, et õudus ulme alla kohe mitte üldse ei lähe.
_________________
http://www.last.fm/user/Hauatagune/

http://raidoukuzunoha.wordpress.com/
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Nov 23, 2006 5:18 pm    Teema: Vasta viitega

Juhin tähelepanu asjaolule, et teie praeguse arutelu jaoks on olemas teine teema: http://www.ulmefoorum.pri.ee/foorum/viewtopic.php?t=499

Antud teema on mõeldud natuke teistsuguse sisuga jutu jaoks. Smile
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
AlienX
Veteran


Liitunud: 17 Aug 2005
Postitusi: 975
Asukoht: Dimension Third Earth

PostitusPostitatud: Nelj Nov 23, 2006 5:38 pm    Teema: Vasta viitega

Oih, eks see minu viga ole. Need kaks teemat suht sarnased. Vabandan.
_________________
http://www.last.fm/user/Hauatagune/

http://raidoukuzunoha.wordpress.com/
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
olev
Kadett


Liitunud: 16 Nov 2006
Postitusi: 19

PostitusPostitatud: Nelj Nov 23, 2006 5:45 pm    Teema: Vasta viitega

Vabandused ka minu poolt.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Püh Jan 30, 2011 8:02 pm    Teema: Vasta viitega

Huvitav teema. Kahjuks ma olen vestlusega liitumisega järjekordselt mõned aastad hiljaks jäänud, aga panen mõned lühikesed mõtted kirja.

Lemmik¾anriks on kahtlemata sci-fi ehk teaduslik fantastika, aga ma ei ütle ära ühestki ulmeraamatust, mis on piisavalt mõnusalt kirjutatud. Kui sci-fi alajaotustesse veel täpsemalt minna, siis kõige rohkem huvitab mind kosmose- ja militaarulme. Eks selle põhjus peitub osaliselt kindlasti selles, et noorukieas avaldasid mulle tugevat mõju erinevad ulmefilmid ja -sarjad nagu Babylon 5 ja Star Trek. Aga samas ei ole ma ka nii-öelda hard sci-fi fänn, vaid peamiseks tõmbenumbriks on minu jaoks siis ulmeteostes esitatavad filosoofilised teemakäsitlused ning sotsiaalne kommentaar inimeste ja ühiskonna suhtes üldisemalt. Lihtsalt kosmos ja militaarteema on hea aines, millega minu tähelepanu esmalt tõmmata. Kindlasti ei eelista ma kuiva teaduslikku kirjeldust tuleviku tehnoloogiast või muudest inimkonna saavutustest üksinda - need on kindlasti põnevad elemendid, kuid peavad siiski lugu ennast toetama ja täiendama, mitte vastupidi. Samuti meeldivad mulle teosed, mis käsitlevad inimese olemust, nt Lemi "Tagasitulek tähtede juurest" ja samas ka alternatiivajaloolised teosed.

Nõustun teemaalgataja ja Wendelhiga, et ulmet võib tõesti pidada tänapäevaseks valgustuskirjanduseks, kuigi kas nüüd iga ulmeteos selle liigituse alla klassifitseeruks, on iseasi. Tint on üldse teema esimeses postituses paljud ka minu mõtted juba edukalt välja toonud, nii et rohkem ma neid kordama ei hakka.
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Mõtiskluste Planeet Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group