Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Monsters (2010)

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Reede Veeb 04, 2011 8:06 pm    Teema: Monsters (2010) Vasta viitega

Tegemist on briti ulmefilmiga, mis on tehtud väga väikse eelarvega (vaid pool miljonit dollarit) ning leiab aset Mehhikos.
Filmi sisu seisneb selles, et mõned aastad tagasi kukkus Mehhikos alla NASA sond, mis kandis endaga kaasas eluvormi algeid mingilt teiselt päikesesüsteemi kehalt. Eluvormid hakkasid paljunema ja kasvama ning nüüdseks on pool riiki tulnukaid täis, keda USA sõjaväega hävitada üritatakse.

Üldiselt on linateosesse suhtutud positiivselt ning Inglismaal võideti sellega isegi auhindu.

Pikemalt filmist siin: http://en.wikipedia.org/wiki/Monsters_(2010_film)

Kuna teadsin eelnevalt, et film on väga madala eelarvega, siis ma midagi erilist vaatama minnes ei oodanud. Ainuke mõte oli see, et ilmselt on tegu jälle mingi lihtsamat sorti koletise filmiga, kus on hästi palju verd ja märulit.
Üllatus oli suur kui vähemalt filmi esimese poole jooksul sisuliselt midagi koletise filmile omast ei toimunudki. Samas ei saa öelda ka seda, et kõrvalekalle filmi pealkirjast mind väga härinud oleks, pigem vastupidi. Peaks ütlema, et mulle alguses isegi täitsa meeldis selline omanäoline lähenemine tulnukate invasioonile. Inimesed võtsid olukorda igapäevaselt ja polnud kunstlikku paanikat, mida paljudes teistes sarnase teemaga filmides näha saab. Kindlasti aitas antud asjaolule kaasa ka muidugi see, et enamus näitlejad olid tavalised inimesed, kes lihtsalt antud hetkel olid filmimise paigas ja nõustusid osa võtma.

Natuke saime tunda ka poliitilise kriitika alatooniga elemente, eriti mis puudutasid ameeriklaste käitumist Mehhiko territooriumil. Tulnukate saabumisel pommitati piirkondi sisuliselt valimatult ning all olevatest inimestest ja nende kodudest eriti ei hoolitud. Sarnaselt meenutas Mehhiko ja USA vahele ehitatud suur sein kangesti seda väiksemat, mis reaalselt kahe riigi piirile ehitati. Kindlasti tahtis re¾issöör siinkohal tänapäeva USA poliitikale tähelepanu juhtida.
Ma ei leia, et see nüüd väga varjatud ja tugev sõnum oleks, lihtsalt põnev, et sellise filmi raames ka seesugune idee väikest käsitlemist leidis. Smile

Mis aga puudutab filmi teist poolt ja lõpplahendust, siis oleks võinud minu arvates midagi pöördelisemat ja huvitavamat ette võtta. Alguses ma ei pidanud filmi igavaks, kuid tuleb tunnistada, et lõpu poole enam väga põnev ei olnud küll. Tegevustik hakkas filmi lühikesest kestvusest hoolimata venima ja üha enam tekkis tunne, et võibolla ei jõutagi eriti palju kaugemale kui filmi esimese poole tunni jooksul.
Ka päris viimased minutid olid natuke kummalised. Ma saan aru, et tegijad tahtsid näidata koletisi lõpus positiivses valguses ja võibolla viidata isegi sellele, et hoopis inimesed olid need koletised, kes uustulnukatel rahus elada ei lasknud, kuid minu hinnangul mõjus see kuidagi liiga kunstlikult.

Üldiselt aga kiidaks amatöörliku loomisprotsessi juures filmi üldist kvaliteeti ja ütleks, et tegelikult ei jäägi ta tehniliselt väga palju kallitele ulmefilmidele alla. Tundus nagu midagi poleks jäänud raha tõttu tegemata ning edasi anti lugu just sellisel kujul nagu seda eelnevalt planeeriti.
Ka peaosatäitjad olid minu arust päris head näitlejad ja kandsid oma rollid täiesti veenvalt välja. Võibolla olekski kuulsamate näitlejate jaoks tekkinud ülemängimise oht, sest antud filmi tegevustik eeldas veidi loomulikumat ja lihtsamat näitlejatööd.

Kindlasti on mainimist väärt asjaolu, et linateose re¾issöör Gareth Edwards tegi filmi suures osas üksi valmis ning tegelikult polnudki filmimise igal momendil mingit konkreetselt ette antud ¹ü¾eed, mida näitlejad järgima pidid. Anti lihtsalt üldised juhised ja improviseeriti vastavalt võimalustele. Lõpuks võeti paremad palad välja ning ühendati juba valmisproduktiks. Ütleks, et selline tegemise stiil paneb mind isiklikult küll tehtut mõnevõrra rohkem hindama. Isegi põlve peal tehtud eriefektid olid päris toredad. Cool
Soovitud pingeolukorda muidugi tegijatel väga hästi edasi anda ei õnnestunud ja "ohustseenid" jätsid pigem külmaks.

Lühidalt on tegemist filmiga, mida ei saa nimetada põnevaks ja kaasahaaravaks, kuid omapärase lähenemise tõttu sadu kordi läbi leierdatud teemale vääriks minu hinnangul teostus kiitust küll.
Otseselt ma vaatamist soovitada ei julge, kuid ütlen omalt poolt, et kinopileti rahast kahju pole ja olen kindlasti näinud ka mitmeid kordi igavamaid ulmefilme.

_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Reede Veeb 04, 2011 8:44 pm    Teema: Vasta viitega

Madala eelarve kohta oli film tõesti suhteliselt hästi tehtud, kuigi üldiselt ma selle linateose suhtes väga positiivselt meelestatud pole. Peamiselt tasub seda filmi ehk vaadata seetõttu, et eelmisel aastal tuli välja vähe sci-fi filme ja on üks neist vähestest. Minu jaoks ei pakkunud Monsters sisu poolest midagi originaalset või kaasahaaravat ning ausalt öeldes hakkas mul seda vaadates lihtsalt igav ja jäi mulje, et film on palju pikem kui see tegelikult oli, sest stseenid lihtsalt venisid teo kombel edasi ning puudus igasugune kaasahaaravus. Ka peaosatäitjatest jäi mulje, et nad ei olnud oma rollidesse pühendunud ning siin ma ei nõustuks eelkõnelejaga ja leian, et nende iseloomutus oli suur osa filmi nõrkusest ning mõned tuntumad nimed oleks kindlasti marjaks ära kulunud. Aga sellise eelarve juures ei saa seda muidugi nõuda.

Sisulise külje pealt nõustun, et filmi võis võtta kommentaarina nii USA poliitikale (ehk siis kuidas USA väljastpoolt paistab), kui ka ühiskonna osas laiemalt ja mõneti meenutas see mulle selles osas filmi District 9, kuigi nende filmide tase ei ole minu arvates kaugeltki võrreldav. Lihtsalt need olid ainsad filmis esitatud ideed, mis vähegi kaasa mõtlema panid.

Tehniline teostus oli korralik. Viimasel ajal on juba tavaks saanud, et ka madala eelarvega filmidel on head eriefektid ja ei olnud ka Monsters siin mingi erand. Kummaliselt häälitsevad hiigelkaheksajalad nägid päris huvitavad ning samas ka usutavad välja. Samas pimedas filmitud stseenid olid suhtelised udused ja mitte eriti puhtad, mis on ka madala eelarvega filmide tunnuseks ja see kohati häiris. Kaameratöö tundus mulle samuti suhteliselt igav.

Ma saan aru küll, et minu kokkuvõte paistab ehk ebaõiglaselt negatiivsena ja tegelikult ma sellest filmist nüüd halvasti ka ei arva, lihtsalt ma leian, et tegu polnud millegi märkimisväärsega, vaid pigem tüüpilise televisiooni tasemel filmiga.
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group