Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Sunshine (2007)

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Esm Apr 30, 2007 4:59 pm    Teema: Sunshine (2007) Vasta viitega

Kõigepealt tutvustuseks väike copy/paste http://www.superkinod.ee lehelt:

50 aasta pärast on Päike suremas ning inimkond koos sellega. Meie viimaseks lootuseks on kosmoselaev, millel asuvad teele kaheksa meest ja naist. Laeval asub seade, mis peaks kustuvale taevakehale uuesti elu sisse puhuma. Pikal teekonnal, olles kaotanud raadioühenduse Maaga, hakkab missioon pikkamööda koost lagunema. Toimub avarii, tehakse saatuslik viga ning lisaks sellele jõuab nendeni hädasõnum kosmoselaevalt, mis 7 aastat varem jäljetult kadus. Peagi võitleb meeskond mitte ainult oma elu, vaid ka terve mõistuse säilitamise nimel.

Ja ka välismaine link:
http://www.imdb.com/title/tt0448134/

Alustaks sellest, et sisukirjelduse ja traileri järgi poleks ealeski osanud ette aimata milline film tegelikult välja näeb. Alguses arvasin, et Sunshine sarnaneb paljus vanemate katastrooffilmidega, mis tegelevad Maa hävimise temaatikaga. Võtame kasvõi Armageddoni, mille sisu paistaks esmapilgul olema antud linateosega äravahetamiseni samalaadne, kuid tuli välja, et selle eelarvamusega olin raskelt eksinud. Jah, mulle meeldis Armageddon ning tol ajal oli see ka võrdlemisi omanäoline, kuid käesolev film on sisult nii tugev, et tuleb eredalt esile kõigi eelnevate sarnaste filmide hulgast.

Raske on midagi filmist eraldi välja tuua, sest just elementide harmoonia ongi see, mis temast erilise teeb. Laeva sisemus ja välimus on esimesed asjad, mida me filmis tähele paneme ning tuleks öelda, et need olid mõlemad väga usutavalt ja võimsalt välja tulnud. Kahtlane kas 50-ne aasta pärast on inimkonnal nii kõrge tehnoloogiline tase, et selliseid ülisuuri imelaevu ehitada, kuid juba laeva sisemise ja välimise disaini erilisus on nii mõjuvad, et loogilisus kipub ununema. Teiseks võib kindel olla, et kunagi ei ole selline tehnoloogia mingi ime, võibolla juba antud sajandi lõpuosas.
Teaduslikku usutavust aitas kahtlemata lisada roheline aed, mis tootis pika reisi tarbeks vajalikku hapnikku ning ka kilp, mis kaitses laeva surmava Päikese kiirguse eest.
Filmis on tunda muidugi palju mõjutusi allveelaevafilmidest, just silmas pidades koridoride disaini ja kitsust; 2001: A Space Odyssey'st kui mõelda selle peale, kuidas klassikaline muusika on ühendatud väliste kaadritega ning just sellega, kui mehed lähevad välja tehnikat parandama; ning filmi lõpuosa mõjutajana on kahtlemata oma osa Alieni filmidel, sest hullunud Icarus I kapteni jaht meeskonnaliikmete üle oli väga kõhedusttekitav.

Mis põhiline, võimsa muusika ja suurepärase kaameratöö kooskõla aitavad vaatajal filmi täielikult sisse elada ja tunda seda, mida need inimesed tunda võiksid.

Filmi vaatamine tõi esile muidugi palju mõtteid. Esimene neist oli inimelu haprus, sest tõepoolest ei ole meil suurt midagi võimalik vastu panna universumi jõududele. Teiseks tuli jälle valusalt meelde kui kergelt võiks elu sellel planeedil lõppeda, vaja oleks vaid universumi mõttes väikest nõksu ja elu Maal kustuks igaveseks. On väheusutav, et me midagi selle vastu teha saaks, kuid lootus sureb viimasena ning ka see film näitas meile just seda. Olles valmis ohverdama kõik saavutamaks oma eesmärki, on kindlasti võimalik täide viia võimatut.

Lõpetuseks mainiks veel ühte väga positiivset seika. Nimelt asjaolu, et meeskonnast ei jäänud lõpuks keegi ellu andis filmile tegelikult palju juurde. Esiteks tegi see filmi usutavamaks ning teiseks aitas vältida sellisele filmile veidi kohatut rõõmsat lõppu. Maa seisukohast läks küll kõik hästi, kuid mingi must pilv pidi õhku jääma, et sõnumit edasi kanda.

Mõjuv oli ka linateose viimane kaader, kus meile näidati igaveses öös lume all olevat Sydneyt, mille kohal tõusis Päike esimest korda mitme aasta jooksul. See kaader räägib juba enda eest.

Minu poolt 9/10, ei saa lihtsalt vähem panna, kuid kuna tegu ei ole täiesti minu maitsega, siis ka maksimumist hoian siiski veidi eemale.

Soovitan. Cool
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
tint
Veteran


Liitunud: 26 Veeb 2005
Postitusi: 583
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Teis Mai 01, 2007 3:43 am    Teema: Vasta viitega

Juba kinos?

Njaa, seda filmi olen ma oodanud, eks näis, kas kinno jõuan või ei...
_________________
Jaapanipärased Hääled

Music for the space traveller
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
Luury
Veteran


Liitunud: 3 Dets 2004
Postitusi: 825
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Teis Mai 01, 2007 10:21 am    Teema: Vasta viitega

Aitäh, TrekRanger, lõpu tutvustamise eest Very Happy
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Mai 01, 2007 10:31 am    Teema: Vasta viitega

Luury kirjutas:
Aitäh, TrekRanger, lõpu tutvustamise eest Very Happy


No ma vabandan, aga sellise pika kommentaari lugemisel tuleb alati spoileritega arvestada. Very Happy
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Luury
Veteran


Liitunud: 3 Dets 2004
Postitusi: 825
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Teis Mai 01, 2007 10:38 am    Teema: Vasta viitega

Mai mõelnudki sellele, et seal spoilasid olla võib, hakkasin hooga lugema kohe Very Happy Aga ega see mind takista filmi vaatamast Smile Klassi tegemisest dokumentaal näitas ka lõpu ära..
Idee tundub hea ja kui teostus on nii hea nagu sa ütlesid, siis tasub vist ikka kinno vaatama minna Smile
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Mai 01, 2007 10:57 am    Teema: Vasta viitega

Luury kirjutas:
Mai mõelnudki sellele, et seal spoilasid olla võib, hakkasin hooga lugema kohe Very Happy Aga ega see mind takista filmi vaatamast Smile


Siit ka hoiatus tulevikuks: Kui mina mingist filmist kirjutama hakkan, siis ma ei tee lihtsalt eelvaadet, vaid kirjutan kommentaari kõike, mis selle kohta hetkel pähe tuleb, mõtlemata spoilerite võimalikkusele. Smile
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Artzz
Auliige


Liitunud: 11 Jan 2007
Postitusi: 1295
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Mai 01, 2007 3:10 pm    Teema: Vasta viitega

Käisin ka eile seda filmi vaatamas ja jäin väga rahule, nii et pean TrekRanger'i poolt juba eespool kirjutatuga nõustuma - eriti meeldis mulle just filmi muusikaline taust, mis tõi ilmekalt välja filmi olemuse ja täiendas toimuvat täielikult.

Soovitan ka soojalt kõigil seda vaadata - 9/10 punni ka minu poolt. Wink

p.s. kuna tegemist on palju päikesega ja ereda valgusega, siis silmade nägemisvõime säilitamiseks soovitan kaasa võtta päikeseprillid või mis veelgi parem - keevistusprillid. Cool
_________________
Q - "All we need is a few good men... Oh, look! Here's one now."
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
shadowman
Veteran


Liitunud: 11 Jan 2005
Postitusi: 645

PostitusPostitatud: Kolm Mai 02, 2007 11:15 pm    Teema: Vasta viitega

Käisin ja vaatasin ka ära selle filmi. Kuna ma varem ei julgenud TrekRangeri kommentaari lugeda (ja väga õigesti tegin, nagu ma nüüd näen Very Happy) ja ma pole ka trailerit näinud, siis polnud mul erilist ettekujutust sellest, millise filmiga tegu on. Kartsin, et tegu on mingisuguse The Core'i sarnase käkerdisega. Tegelikult mul polnudki erilist plaani seda filmi vaatama minna... lihtsalt oli vaja aega parajaks teha ja sobival ajal näidati just Sunshine'i). Õnneks oli film tunduvalt parem kui The Core, nii et pettuma just ei pidanud. Rohkem meenutas see Event Horizonit, olles siiski ta tollest märksa parem.

Kõige suuremaks plussiks filmi juures tuleb kindlasti pidada atmosfääri ning tegevuspaika. Kõik oli väga tõepäraselt loodud, õhkkond oli mõnusalt sünge ja pingeline. Ning kosmoselaev, nii sisemuse kui välimuse poolest jättis väga usutava mulje. Kuigi peab nõustuma TrekRangeriga, et 50 aasta pärast me kindlasti sellist tehnikat valmis ehitada ei suuda. Aga sama hästi oleks võinud tegevus toimuda ka 500 aasta pärast, sest see aastaarv antud filmi puhul väga oluline küll ei olnud (ja mina suutsin selle tegelikult üldse kõrvust mööda lasta).

Nii et realismi eest (kui sellist sõna ulmefilmi puhul kasutada tohib Razz ) tugevad plusspunktid. Samuti muusikalise tausta eest.

2001: The Space Odyssey-ga on filmil teatavad sarnasused tõepoolest olemas (loomulikult küll ainult pinnapealsed, sest 2001 on siiski tunduvalt sügavam film). Kui aus olla, siis ma ootasin juba filmi algusest saati, millal Ikarus isepäiseks muutub ja meeskonnaliikmeid tapma hakkab Laughing
Õnneks/kahjuks seda ei juhtunudki.

Nüüd negatiivsema poole juurde. Minu arvates on sellel filmil üks kohutavalt suur viga: see on jube igav! Lugu on põhimõtteliselt algusest peale teada: hulk inimesi läheb pikale missioonile... aja jooksul tekivad meeskonnaliikmete vahel pinged, tehnika ütleb üles... varsti juhtub midagi ning inimesed hakkavad üksteise järel surema (hea küll, ma ei arvanud küll ära, KES see on, kes meeskonnaliikmeid tapma hakkab, kuid see ei muuda suurt midagi), lõpuks viimane ellujäänu suudab missiooni hädavaevu lõpule viia ja Maa päästetakse Ikaruse meeskonna elu hinnaga hävingust. Seda kõike võiks pärast 10-minutilist filmi süvenemist ette ära arvata. Kahjuks puudusid igasugused üllatused, süzee keerdkäigud ja ootamatud pöörded. Näiteks oleksin oodanud, et Ikarus I triivimajäämise põhjuseks oleks midagi põnevat olnud kui lihtsalt hullunud kapten.

Teine põhjus, miks film igavaks jäi, olid tegelased. Näitlejatöö kohta pole midagi halba öelda, kuid kahjuks jäid tegelased väga kaugeks. Mingit erilist sümpaatiat ühegi meeskonnaliikme suhtes ei tekkinud, seega ei läinud nende suremine ka eriti korda. Sellist tüüpi filmi teeks nauditavaks väga tugevad karakterid, keda kahjuks Sunshine'is polnud ühtki.

Hindeks paneks filmile 6/10. Lugu on igav, aga teostus korralik. Kui vaba aega on, siis miks mitte vaadata. (kuigi niivõrd spoileritest üleküllastunud teemas soovitusi jagada on natuke mõttetu Smile )
_________________
Take me out to the black
Tell them I ain't comin' back
Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Mai 02, 2007 11:25 pm    Teema: Vasta viitega

@shadowman: Tahaks lihtsalt mainida, et minu arust just see, et ükski tegelane teiste hulgast silma ei paistnud, tegigi atmosfääri oluliselt reaalsemaks. Olgem ausad, mingeid kangelasi ja kasvõi lihtsalt karismaatilisi inimesi on ikka elus väga vähe. Antud film näitas selliste inimeste võitlust paratamatuse vastu, kellega ka vaataja midagi ühist leida võinuks. Võibolla tegelasi avati tõesti liiga vähe, aga antud filmi puhul ei oleks see minu arust oluline olnud.
Tahtsin selle veel välja tuua, sest see jäi mul esimeses postis mainimata.

Mis puutub igavusse, siis maitse asi muidugi, minu jaoks oli põnev. Smile
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Fletcher
Lipnik


Liitunud: 21 Apr 2007
Postitusi: 37

PostitusPostitatud: Nelj Mai 03, 2007 8:51 am    Teema: Vasta viitega

Danny Boyle on andekas lavastaja, seni on kõik tema filmid meeldinud. "28 Days Later" ju viis zombi¾anri kaugemale - sinna, kus ei zombifilmis ei ole zombisid. "Trainspotting" üks lemmikfilme ja "A Life Less Ordinary" oli mõnusa huumoriga. "Sunshine" idee eriti köitev ei ole, aga Alar Niineväli kiitis ja üldiselt räägitakse head juttu, kindlasti vaatan ära!
_________________
http://fletchujafilmid.blogspot.com
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
Luury
Veteran


Liitunud: 3 Dets 2004
Postitusi: 825
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Esm Okt 29, 2007 12:07 am    Teema: Vasta viitega

Vaatasin selle täna ära ja meeldis. Ei osanud sellelt midagi loota ja ka lõppu ei mäletanud, kuigi olin selle siin ära lugenud juba.

Suutsin filmi üsna kiiresti sisse elada ja kuna puudusid välised segajad - vanemad, msn, telefon - siis suutsin filmi lõpuni hingega asja juures püsida.

Väga võimsad väliskaadrid olid seotud hea muusikaga - tõsine meeleolulooja (Y). Väga mõnusana tundus see ruum, kus sees olles nägid virtuaalseid paiku maast, tundes, et oled ise seal kohal.

Ma kaifin täiega selliseid pöördepunkte, kus asi hakkab põnevaks kiskuma. Antud filmis siis see, kui Ikaros ütles, et laeval on viis inimest.. Kõhust käis mingi jõnks läbi - nüüd hakkab pulli saama. Hea oli, et põlenud kaptenit ei näidanud kunagi korralikult - üks osa minust tahtis, et see nii ka jääks, teine tahtis ikka näha, milline see kapten siis ka välja näeb.

Natuke imelik tundus see meeskonnaliikmete suremine. Tundus, et mehed (ja naised) olid hingega ikka asja juures, sest kui oli vaja otsustada, et üks jääb maha, siis teised sellest väga suurt numbrit ei teinud - või vähemalt ei näidanud seda välja ja tagasi laevale jõudes ei peetud pikki kõnesid sellest, kui hea ta ikka oli jms.

Filmi lõppedes oli pea täis igasuguseid mõtteid, enamasti sellest, et piisab ühest väiksest kõksust kusagil teises universumi otsas (eeldusel, et on selline "ots") ja meiega on kõik. Võib-olla on see kõks juba käinud?

Muusika eest üks lisapunkt 8/10
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
kalaa01
Lipnik


Liitunud: 25 Aug 2010
Postitusi: 20

PostitusPostitatud: Teis Veeb 07, 2012 9:49 am    Teema: Vasta viitega

Kõik kes siis veel näinud ei ole, neliapäeval 21:00 näitab tv6 seda!
Film on hea. Soovitaks kindlasti vaadata.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Nelj Okt 24, 2013 8:41 pm    Teema: Vasta viitega

Vaatasin täna seda filmi nüüd siis juba kolmandat korda (õigemini teist, sest eelmisel korral paar aastat tagasi jäi see mingil põhjusel pärast poolt tundi pooleli), sest avastasin, et ma polegi siin teemas veel sõna võtnud. Igatahes oli meeldiv lugeda eelkõnelejate arvamusi sellest filmist ning need tekitasid minuski rohkem mõtteid, kui endal oleks esimese hooga pähe tulnud.

Sunshine on tänaseks päevaks vist juba väikest viisi klassikuks muutunud, kuigi filmi tegemisest ei olegi veel kuigi palju aastaid möödunud. Eks üheks oluliseks põhjuseks on siin kindlasti ka juba eelkõnelejate poolt välja toodud John Murphy loodud filmimuusika, eriti lugu Surface of the Sun, mida on meedias hulgaliselt kasutatud.

Kui filmi sisulisemalt kommenteerima asuda, siis esimese asjana mainiks seda, et minu arvates kannatab Sunshine nii-öelda kahestunud isiksuse sündroomi all - ehk siis jääb mulje, nagu koosneks see linateos kahest erinevast filmist, millest esimene on antud juhul vaikne sci-fi settingus psühholoogiline thriller "Kosmoseodüsseia" vaimus, teine aga Alieni stiilis ulmeõudukas. Ehk on mõlemad need võrdlused natuke ülepingutatud, aga ma tahtsin, et oleks arusaadav, mida ma öelda tahan. Sellist probleemi olen ma täheldanud ka paljude teiste filmide puhul, millest esimesena tuleb hetkel meelde The Island, aga neid on veelgi. Sügavamalt filmi sisu analüüsides tuleb küll tunnistada, et "Päikesepaiste" puhul ei olnud need kaks poolt omavahel nii suures kontrastis nagu mõnes teises filmis, kuid märgatav ning minu silmis miinuseks oli see siiski. Ei peagi vist ütlema, et filmi esimene pool meeldis mulle oluliselt rohkem.

Suuremas osas pean nõustuma shadowmani kommentaariga ja ütlema, et üldises plaanis oli Sunshine suhteliselt igav film. Ka minu jaoks ei olnud tegelased kuigi meeldejäävad ning põhimõtteliselt olid nad seal ainult teatud rolle täitmas ning nende isiksustest filmi käik kuidagi olulisel määral ei sõltunud.

Tehnilise külje pealt võib filmi igati kiita - eriefektid on ka 2013. aastal igati muljetavaldavad (kuigi Gravity vastu ei saa miski, aga see on ka hoopis teist tüüpi film). Mis puutub siin välja toodud probleemi, et 2057. aastaks ei saaks meil olla sellist tehnoloogiat, siis siin ma tooks pigem välja selle aspekti, et viimase poole sajandi jooksul on meie kosmosetehnoloogia arengut pidurdanud pigem see, et on puudunud vajadus ja vabad rahalised ressursid kosmose vallutamist suurejooneliselt ette võtta. Arvestades seda, et vähem kui kümme aastat pärast esimest kosmoselendu astus inimene juba Kuu pinnale, tuleb tunnistada, et hea tahtmise korral on võimalik üsna kiiresti saavutada asju, mis esialgu võimatuna näivad. Ja kui elu meie planeedil ähvardaks väljasuremine, siis ma olen päris kindel, et see tahtmine ja ressursid selle ärahoidmiseks mida ette võtta leitakse äärmiselt kiiresti. Sellega ma ei taha muidugi öelda, et tähe nn restart üldse kuidagi võimalik peaks olema, rääkimata inimkonna võimekusest seda lähema sajandi jooksul ette võtta, vaid lihtsalt märkida, et areng võib olla ka väga kiire kui selleks on piisavalt tahet.

Kokkuvõttes on Sunshine minu arvates päris hea film, aga kindlasti mitte ilma vigadeta. Smile
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group