Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Europa Report (2013)

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Reede Okt 11, 2013 8:29 pm    Teema: Europa Report (2013) Vasta viitega

http://www.imdb.com/title/tt2051879/
http://en.wikipedia.org/wiki/Europa_Report

Europa Report on nn found footage-stiilis ulmefilm esimesest mehitatud missioonist Jupiteri kuule Europale.

Kui ma määramata aeg tagasi (võis olla paar aastat, aga ma pole enam kindel) esimest korda kuulsin, et selline film on plaanis teha, siis oli mul väga hea meel, sest põnevat filmi meie päikesesüsteemi uurimisest pole ammu tehtud ning pealegi on Europa mulle kui kosmosehuvilisele juba ammu huvi pakkunud; eriti muidugi küsimus elu võimalikkusest seal. Samas pean tunnistama, et mulle ei ole siiani meeldinud need found footage-tüüpi filmid - mingil põhjusel on mul neid alati väga ebamugav jälgida ning need kipuvad mind kannatamatuks muutma. Seetõttu valmistas teada saamine, et Europa Report on just selline film, mulle olulise pettumuse, mistõttu ma selle filmi vaatamisega ka natuke viivitasin ja lähenesin sellele olulise eelarvamusega. Tean, et ka mõne aasta tagune ulmeõudukas Apollo 18 oli sarnases stiilis ning seda suutsin ma vaadata algusest ainult 10 minutit, enne kui mul sellest kõrini sai ja ma endale mingit muud tegevust leidsin.

Kui eelmisest lõigust jäi äkki mulje, et ma nüüd ütlen, et Europa Report muutis minu arvamust sellisest stiilist, siis ei, kahjuks mitte. Film oli küll parem kui ma kartsin, kuid ometi tekkis tihti tunne, et tahaks edasi kerida (millele ma küll edukalt vastu panin) ning asjaolu, et lisaks sellele film hüples veel ka ajaliselt, näidates segamini erinevatel aegadel toimunut (aga seda õnneks mitte väga suurel määral), muutis kogu teose veel raskemini jälgitavaks.

Aga aitab nüüd negatiivsest. Filmi sisu kindlasti pettumust ei valmistanud ning mulle avaldas muljet tõetruu kujutlus lähituleviku kosmosereisist ja samuti filmi tõepärane teaduslik külg (ma ei ole teadlane, aga vähemalt selline mulje suudeti jätta Smile) mõne üksiku erandiga - näiteks miks tegi puur Europal kuuldavat häält (heli vaakumis ei levi ja kuigi Europal olevat väga-väga õhuke hapnikuatmosfäär, ei tohiks seal vist siiski midagi kuulda olla) ning miks oli Europale laskunud kuumoodulis normaalne Maa gravitatsioon. Aga need tähelepanekud on pigem juba norimine ja tegelikult ma lubasin negatiivsetest kommentaaridest nüüd hoiduda. Näitlejatöö oli samuti muljetavaldav - tegelased mõjusid realistlikuna, mitte nagu Hollywoodi filmides üldiselt tavaks on. Selle juures ma saan ka aru, miks võib-olla valiti filmi esitamiseks just see found footage-stiil - et asi paistaks ikka eriti realistlik. Samas meenus mulle sellega seoses üks varasem ulmefilm Stranded (IMDB, Wikipedia), mis Eesti videolevis kandis nime "Marsi odüsseia" ja kus olid samuti nn realistlikud tegelased, kuid mis oli siiski filmitud tavapärase filmina. Peaks ütlema, et järele mõeldes on need kaks filmi tegelikult veel palju rohkemaski sarnased, kuid antud võrdluses kuulub minu eelistus siiski teisele.

Filmi lõpp, kuigi intrigeeriv, oli võrreldes varem nähtuga siiski minu meelest natuke kokkusobimatu. Midagi selle "helendava kaheksajala" juures karjus, et tegemist oli lihtsalt sensatsiooni tekitamisega. Samas teisest küljest on mul tunne, et kui me oleks näinud midagi vähemat, siis ei oleks filmil olnud lõpus piisavalt payoffi.

Kõigil, keda huvitab tõsisem, nn hard sci-fi, soovitan siiski Europa Reporti vaadata, sest tegemist on üsnagi omanäolise filmiga, mis peaks pakkuma piisavalt huvitava poolteisetunnise kogemuse.
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.


Viimati muutis seda Enterprise (Püh Okt 13, 2013 9:48 am). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
kangur1000
Kommodoor


Liitunud: 8 Aug 2005
Postitusi: 153

PostitusPostitatud: Laup Okt 12, 2013 11:49 pm    Teema: Vasta viitega

Ka mind häirivad nn found footage stiilis filmid ning Europa Reporti puhul lisandus veel üks tüütu element, milleks olid vahepealsed intervjuu tseenid missiooni keskuse teadlastega. Muutis filmi fake-documentariks.

Filmi mõte ja näitlejatöö olid aga väga hea. Isegi Dan Fogler suutis jätta tõetruu teadlase mulje, kuigi on tuntud üpris ajuvabade komöödia rollide tõttu. Very Happy Lootsin näha rohkem footage Europa elukatest, aga peab leppima lõpus nähtuga.

Kokkuvõttes jäin filmiga enam-vähem rahule. Kui ei ole hetkel ühtegi ulmekat, mida vaadata, siis Europa Report kõlbab vaatamiseks küll.
_________________
"An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded."
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group