Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Total Recall / Täielik mäluvahetus (2012)

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Sept 18, 2012 6:04 pm    Teema: Total Recall / Täielik mäluvahetus (2012) Vasta viitega

Wiki link: http://en.wikipedia.org/wiki/Total_Recall_(2012_film)

Sai hiljuti see film eelkõige sellepärast ära vaadatud, et tekkis huvi milles 1990. aastal tehtud filmi uusversioon eelnevast erineb.
Kuna aga kahe filmi puhul on tegemist täiesti erineva tõlgendustega nende aluseks olnud lühijutust, siis tegelikult eriti palju ühist neil ei ole.

Uus film leiab aset täielikult Maal ning asetseb post-apokalüptilises, kuid samas tehnoseeritud maailmas, kus valitseb autoritaarne Briti Ühendatud Föderatsioon (BÜF), mis teostab rõhuvat võimu koloonia (ehk Austraalia) üle.

Nagu oli ka arvata, keskendus film valdavalt klassikalisele märulile ja ainuke asi, mis teda ühest kaasaegsest tapmisest/tagaajamisest tõeliselt eristas, oligi ulmeline tegevuspaik.

Kui rääkida positiivsest, siis taustalugu oli tegijate poolt päris huvitavaks kujundatud ja kui tegu oleks olnud veidi rahulikumas tempos kulgeva ulmefilmiga, siis arvan, et kogu pakett oleks ka rohkem väärt olnud.
Lisaks meeldis mulle väga filmis kasutatud tehnoloogia ning suures osas oli areng saja aastaga jõudnud minu arvates just sinna, mis tundub meie praeguse arusaamise kohaselt loogiline (enamus asjad olid pigem edasiarendused praegu kasutusel olevast tehnoloogiast).
Isegi õhus liikuvad autod olid päris usutavad, sest ei hõljunud niisama kõrgustes, vaid kasutasid selleks spetsiaalset magnetilist rada. Smile

BÜF'i ja koloonia vahel kasutatav transport (langemine) oli muidugi oluliselt vähem loogiline, kuid sobis sellest hoolimata filmi väga hästi.

Kui midagi veel kiita, siis oleksid selleks muidugi äsja mainitud tehnoloogiaga seotud eriefektid ja efektsed võitlusstseenid.

Midagi halba ei saa öelda ka näitlejate kohta, kes oma rollides päris usutavad tundusid. Natuke häiris mind alguses peategelane, kes kohe üldse üleloomulike võimetega kangelase rolli minu arust välja ei vedanud, kuid lõpupoole harjus ka sellega ära. Very Happy

Kui rääkida aga filmist kui tervikust, siis jäi pärast vaatamist silme ette küllaltki suur mürafoon.
Kui filmis isegi oli üksikuid huvitavaid ideid ja põnevaid arenguid, siis enamasti lämmatas need pidev märul täielikult ning kokkuvõttes tuleb paraku tõdeda, et Total Recall (2012) polnud eriti palju enamat kui üks tavaline võimsate eriefektidega ulmepõnevik, mis mitte midagi sisulist lõpuks pakkuda ei suutnud.
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Esm Okt 14, 2013 8:01 pm    Teema: Vasta viitega

Ma ei ole isegi kindel, kas 2012. aasta Total Recalli nimelist filmi saab üldse varasema Schwarzeneggeri filmi uusversiooniks nimetada, sest nagu eelkõneleja juba välja tõi, on nende kahe filmi sisu väga erinev. Seega ma praegu neid omavahel kuidagi muudmoodi võrdlema ei hakka, kui et vaid ütlen, et vanem film meeldis mulle rohkem. Aga Schwarzenegger meeldib mulle üleüldse niikuinii ja seetõttu ei tasu seda hinnangut võtta puhta kullana. Smile

Mis mulle filmi juures meeldis, oli kindlasti Blade Runnerit meenutav visuaalne stiil, kuigi siinkohal tuleb jälle märkida, et nii Blade Runner kui ka Total Recall põhinevad mõlemad Philip K. Dicki teostel, mistõttu on sarnasused selles osas mõistetavad. Tehniliselt oli film samuti heal tasemel - visuaalefektid mõjusid usutavalt ning neid oli ka hulgaliselt.

Paraku pean ma ütlema, et märkimist väärivad positiivsed küljed filmis sellega minu jaoks ka põhimõtteliselt piirdusid. Ütleksin, et sisu poolest kannatas see film sarnaselt paljude teiste uuemate filmidega selles mõttes, et tegevustik oli muudetud äärmiselt keeruliseks - ma ei mõtle siinkohal vaataja jaoks arusaamatust (kuigi ka selles osas võiks etteheiteid teha), vaid pigem seda, et kogu sündmusteahela planeeritud kujul kulgemine on sõltuvusse seatud väga paljude erinevate praktiliselt juhuslike sündmuste perfektselt orkestreeritud toimumisest. See muudab toimuva esiteks raskesti usutavaks ja teiseks raskesti jälgitavaks, sest keegi ei saa selliste peensusteni sündmusi ette planeerida.

Teine probleem filmi juures oli minu jaoks liigne keskendumine actionile. Pean siin silmas eeskätt nn tagaajamisstseene filmi esimeses pooles alguses Koloonias (jäi ka arusaamatuks, miks seda lihtsalt Austraaliaks ei kutsuta) ja pärast Londonis. Tõsi, need olid korralikult koreografeeritud ja tehniliselt silmailu pakkuvalt teostatud, kuid minu hinnangul venisid liiga pikaks ja mõjusid lõpuks tüütavalt.

Kolmas probleem oli minu jaoks see, et näitlejad ei mõjunud oma rollides piisavalt kaasahaaravalt ning jäid hallideks ja kohati stereotüüpseteks. Antud juhul ei ole see küll näitlejate viga, sest ma usun, et korralikuma käsikirja ja juhendamise korral oleksid nad olnud igati võimelised huvitavamaks esituseks, kuid filmi miinuste alla läheb see minu silmis siiski.

Loodan, et ma ei paistnud nüüd oma hinnangus liialt negatiivne, sest ma kindlasti ei kahetse selle filmi vaatamist ja leian, et meelelahutust pakkus see paariks tunniks piisavalt. Tore oli ka loo sisuline sõnum, et oluline on see, kes me oleme praegu ja mitte see, kes me kunagi varem olime. Lihtsalt tegemist ei ole filmiga, mida ma kuidagi väljapaistvaks peaksin. Smile
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group