Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Kas Marsil on olnud elu?
Mine lehele Eelmine  1, 2, 3
 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Mõtiskluste Planeet
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Keegi
Kadett


Liitunud: 8 Juul 2007
Postitusi: 4
Asukoht: Tarbatu

PostitusPostitatud: Nelj Juul 12, 2007 10:04 pm    Teema: Vasta viitega

Vot, mina just nimelt usun, et elu TEKKIMINE oli juhuslik, tema edasine käekäik määratud ja juhitud, aga pigem mõtlen tegurite näol siikohal enesealalhoiuinstinkti ning keskkonda. Lisaks nõustun ma küll sellega, et elu ei ole aatomid ja võnkumine, kuid ilma elementaarosakesteta poleks ka elu, seega on nad ikkagi baasiks elule ja selle tekkele.

Ja minu arvates on üsna kohatu võrrelda valkude sünteesi inimese keerukusega. Seal, kus on teadlik mõistus, ei ole enam paljutki juhuslikku (kuid makrotasandil ning inimese seisukohast lähtudes - st inimene saab määrata enese käekäiku, kuid alati võib mingi juhuslikkus selle rikkuda).

Samas toetan paljude füüsikute seisukohta, mille kohaselt enamasti kehtib pea kõigele mingi määramatuse printsiip (Heisebergi postulaadid)... Isegi elektronide paiknemine aatomis on ju määratav üksnes tõenäosuse abil.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
alariroh
Nooremleitnant


Liitunud: 27 Nov 2006
Postitusi: 56
Asukoht: tallinn

PostitusPostitatud: Reede Juul 13, 2007 10:48 pm    Teema: Vasta viitega

Muidugi on igaühel õigus oma religioonile. Kui Keegi tahab uskuda elu juhuslikkusse, see on tema valik. On ka neid kes usuvad Loomisse. Seepärast oleks vist sobivam kasutada sõna Ilmumine.
Jutu jätkuks tahan aga siiski tähelepanu juhtida, et kui mateerial puudub algus ja ots on loogiline uskuda ka, et teadvusel puudub AjaO.

Üldse kes need inimesed on kes evolutsiooniteooria välja mõtlesid ja kes seda promovad. Kas nad pole mitte elu vaenlased. Viljad näivad sellised.

Kui aga Marsil peaks mingiski vormis elu ilmnema siis juhuslikult see sinna ei sattund!
_________________
solaris


Viimati muutis seda alariroh (Püh Sept 15, 2013 6:08 pm). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
kangur1000
Kommodoor


Liitunud: 8 Aug 2005
Postitusi: 153

PostitusPostitatud: Püh Juul 15, 2007 8:41 pm    Teema: Vasta viitega

"Kuidas Tekib elu(Või midagi taolist)", ärme teemast mööda pane , räägime ikka teemal "Kas Marsil on Elu?" Wink
_________________
"An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded."
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
kangur1000
Kommodoor


Liitunud: 8 Aug 2005
Postitusi: 153

PostitusPostitatud: Nelj Aug 23, 2007 12:53 pm    Teema: Vasta viitega

Chuck Norris has already been to Mars; that's why there are no signs of life there Wink
_________________
"An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded."
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
alariroh
Nooremleitnant


Liitunud: 27 Nov 2006
Postitusi: 56
Asukoht: tallinn

PostitusPostitatud: Teis Juul 08, 2008 9:41 pm    Teema: Vasta viitega

Chuck Norrisel ei "seisa" sellepärast vist.
_________________
solaris
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Püh Okt 27, 2013 4:29 pm    Teema: Vasta viitega

Kergitan eelajaloolist teemat, sest tundus, et pole mõtet hakata uut tegema, kuna postituse sisu haakub käesoleva teemaga üsna otseselt. Smile

Juhtusin portaalist space.com lugema artiklit, milles tõstatati huvitav küsimus sellest, kuidas Marssi inimestele elamiskõlblikumaks muuta. Erinevalt tavapärastest käsitlustest ei keskendutud siin mitte selle küsimuse tehnilistele aspektidele, vaid visati õhku oluline eetiline küsimus, millele varem eriti palju keskendutud ei ole. Ehk siis argumendiks on, et juhul, kui me leiame Marsilt seal arenenud mikroorganismid, peaks meie eesmärgiks olema toetada nende arengut ja taastada Marsil selline elukeskkond nagu oli seal 4 miljardit aastat tagasi, mitte aga viia Marsile Maalt pärit elusorganisme. Artikkel ise on muidugi pikem ja põhjalikum, aga ma ei hakka seda ümber kirjutama. Olulisim on ehk see tsitaat:

Tsiteerin::
This strategy turns the table if in fact we find Martian microorganisms. Then our goal should be to do triage and restoration of the ecology on Mars that may have flourished 4 billion years ago. We could "play God" and jump-start Martian evolution. We’d then have a ringside seat to see Darwinian evolution play on along a completely different, but perhaps parallel, track to Earth’s evolution.

"Restoring that (Martian) life to global diversity would have to be the best possible option for Mars," McKay wrote. "However, if life on Mars is genetically related to life on Earth or if there is no life to revive on Mars, then, a Mars teeming with Earth life is the next best option."

This is a decision that humanity will ultimately face. It will open our first major extraterrestrial dilemma. As the most advanced form of life in the solar system, are we entitled to assert a biological Manifest Destiny over other worlds?

Do we reshape Mars in man’s image, or reboot a Martian Genesis II?


Seega esitaks ka Ulmefoorumi kasutajatele küsimuse, missugune on teie seisukoht selles küsimuses?

Pean ka kohe tunnistama, et mõnes mõttes meenutab see küsimus mulle internetis levivaid naljapilte nn "esimese maailma probleemide" kohta. Ehk siis tegelikult on antud juhul tegemist suuresti küsimusega, mida võib arutamisväärseks pidada siis, kui inimestel tõesti midagi kasulikumat teha pole. Seda enam, et tõenäoliselt oleme me planeedikujunduse alustamisest Marsil veel väga kaugel. Aga eks teisalt jälle on kogu Ulmefoorumi sisu Maslow' püramiidi alumise astme vajaduste täitmise seisukohalt ebaoluline. Smile

Põhiküsimus, nagu artikliski välja toodud, on eetiline ja sellele kunagi praktikas vastamine sõltub selle eelduse täitmisest, et me ühel hetkel Marsilt sealse elu tõesti avastame. Kui nii ei lähe, siis on kogu see küsimus sisutu.

Greenpeace (või edaspidi äkki hoopis Redpeace?) oleks antud küsimuses kindlasti Marsi kohaliku ökosüsteemi taastamise poolel. Samas riigid ja erakorporatsioonid, kes oleksid valmis oma ressursse panustama Marsi Maa sarnasemaks muutmisele, tahaksid, et see neile kasu tooks ning planeedisuuruse looduskaitseala loomise juures on raske seda ette näha. Siinkohal võiks samas ka tuua argumendi, et Marsi kohaliku elu areng ja selle uurimine ning evolutsiooni jälgimine võib tunduvalt täiendada meie teaduslikku pagasit ning seeläbi omakorda kasu tuua.

Üks asi, millega minu hinnangul ka kindlasti arvestama peaks, on see, et Marsi kohalike eluvormide evolutsiooni toetades võime me endale ise auku kaevata - mis siis, kui sealne elu areneks suunas, mis oleks inimeste ja teiste Maa elusorganismide suhtes vaenulik? Ei, ma ei pea siin silmas intelligentseid rohelisi marsimehikesi, vaid seda, et Marsi elu võib areneda selliselt, et sealsed mikroorganismid ja hiljem ka muu floora-fauna osutuvad Maa-päritolu organismide suhtes domineerivaks ja on inimestele mürgised või muul moel eluohtlikud, mis muudaks Marsi meie jaoks elamiskõlbmatuks. Ja kord juba selliseks muutunud planeedilt meile kahjuliku elu väljarookimine oleks esiteks veel palju keerukam ning teiseks eetilis-moraalsest vaatepunktist veel palju hirmsam tegevus kui sellistel arengutel lihtsalt mitte sündida laskmine.

Kokkuvõtlikult oleks minu seisukoht natuke selle teema peale mõelnuna vist selline, et juhul, kui Marsi ja Maa eluvormid saavad ilma üksteist hävitamata koos eksisteerida, siis tuleks sellel lasta juhtuda. Aga selleks tuleb enne teadlastel teha piisav eeltöö, et piisava kindlusega väita, mis võiksid olla tagajärjed, kui lasta evolutsioonil Marsil omasoodu kulgeda. Inimkonna eesmärgiks peaks olema eeskätt siiski tagada oma ellujäämine ning kuigi ma ei arva, et see oleks väärt igasugust hinda (näiteks Marsil eksisteeriva intelligentse elu hävitamine, kui seal peaks keegi selline elama), siis mõne mikroobi väljasuremine ei ole selle eest liiga kõrge hind. Puhtalt heategevusega me tegelda ei saa, aga samas peaksime me siiski üritama saavutada mõistlikku tasakaalu - kahjustada Marssi nii vähe kui võimalik, aga nii palju kui vaja.
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
alariroh
Nooremleitnant


Liitunud: 27 Nov 2006
Postitusi: 56
Asukoht: tallinn

PostitusPostitatud: Esm Okt 28, 2013 3:20 pm    Teema: Vasta viitega

Üldjoones olen ka eelpool kirjutatuga nõus. Lisaksin veel mõned mõtted. Kõigepealt kui me tahame inimesteks jääda, sobivad meile elukeskkonnaks ainult Maaga üsna sarnased planeedid. Planeedi külgetõmbejõud peab olema sarnane, vastasel korral hakkab meie keha moonduma. Juba sellest alates tuleb planeeti valida või kujundada. Täpselt sama kehtib ka toidu, õhu, taimestiku, loomastiku kohta.
Kui Marsil on kunagi olnud elu siis võib seal leiduda ka palju kasulike ja meile tundmatuid taime, loomaliike. Mõelda vaid kui palju on Ameerika avastamine meie toidulauda rikastanud. Tomat, kartul, mais ilma nendeta ei oskaks elada. Näljahädad kadusid maailmast alles peale kartulikasvatuse levikut. Marsil ei pruugi see niimoodi olla. Kui meil õnnestub ellu äratada mingi suvaline bakter või vetikas siis tõenäoliselt ärkab ellu ka selle looduslik vaenlane. Kumbki ei pruugi meile ohutu olla.
Igal juhul tuleb meil leida selliseid planeete mis võimaldaks meil inimesteks jääda.
_________________
solaris
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Mõtiskluste Planeet Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Mine lehele Eelmine  1, 2, 3
Lehekülg 3, lehekülgi kokku 3

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group