Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

The Walking Dead

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulme Arvutimängud
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Okt 31, 2013 9:40 pm    Teema: The Walking Dead Vasta viitega

Wikipedia
Steam

The Walking Dead on 2012. aastal välja tulnud seiklusmäng, mis põhineb samanimelisel koomiksiseerial, kuid mille tegelased ja sündmustik on peale mõne üksiku erandi täiesti erinevad.
Mängu sündmustik keskendub peamiselt mõrvas süüdimõistetud ülikooli professori Lee Evertti tegelasele (kelle rolli asub ka mängija), kes hoolitseb pärast kataklüsmilisi sündmusi väikse tüdruku eest nimega Clementine. Tee peal kohtutakse erinevate inimestega, kellest osad saavad moodustuva grupi liikmeks.

Walking Dead asetab rõhu erinevalt paljudest teistest sarnastest mängudest eelkõige tegelaste arendamisele ja sisule ning väiksem osakaal on klassikalisel ülesannete lahendamisel ja kiirel reageerimisel (kuigi seda mingil määral siiski on). Põhiline rõhk on pandud dialoogidele, mille sisu mõjutavad otseselt mängija valikud ning erinevate valikute tulemusel saab mõjutada teiste tegelaste hoiakut peategelase suhtes, kui ka näiteks seda, milline saab olema mingi tegelase saatus.

Mäng on kriitikute poolt ülikõrgelt hinnatud ning nii öelda esimese hooaja ülisuure läbimüügi tõttu (mis koosneb viiest telesarja tüüpi episoodist ning lisapakist) on hetkel töös ka mängu teine hooaeg, mille esimene episood tuleb välja selle aasta novembri jooksul. Kui hankida endale sarja teine hooaeg, siis ostja saab ligipääsu kõikidele teise hooaja episoodidele, mis peaksid ilmuma järgneva poole aasta jooksul umbes iga kuu tagant.

Tulles nüüd mängu sisu ja minu hinnangu juurde pean ütlema, et olen selle tasemest täiesti rabatud. Sellist elamust pole ma tükk aega ühestki sarjast ega ammugi eraldiseisvast linateosest saanud. Dialoogid on tõsised ja usutavad, mängijale antavad valikud muudavad nähtavalt tegevustiku kulgu ning otsuste tagajärgedega tuleb toime tulla järgmistes episoodides. Tuleks mainida, et mitmed tegelased läksid mulle rohkem korda kui minu lemmiksarjades/filmides olnud isikud.
Eriti hästi jäid muidugi selles osas silma peategelane Lee, kes suudeti võrdlemisi tagasihoidlike vahenditega tõsiselt sügavaks tegelaseks kujundada ning muidugi väike tüdruk Clementine, kelle käekäik läks mulle korda juba esimeses episoodis.
Clementine’i puhul tahaks rõhutada eelkõige seda, et temas ei olnud kübetki selliseid ebameeldivaid jooni nagu näiteks sarjast tuntud Carlis ning tegemist on väga nutika ja huvitava iseloomuga tegelasega, kellega oli lausa lust dialooge pidada ning kelle arengut oli viie episoodi jooksul ülimalt huvitav jälgida. Ausalt öeldes ma ei mäleta, et mulle oleks ükski teine tegelane kusagil loos sellisel määral korda läinud.

Mis puudutab episoode eraldiseisvalt, siis põnevaid arenguid ja muljetavaldavaid dialooge oli neis kõigis, kuid kõige eredamalt jäi kahtlemata meelde esimene ja viimane episood. Juba esimeses osas suudeti mind tegevustikku tugevalt sisse tõmmata ning see oli kahtlemata tänu väga tugevale ja omapärasele esimesele pooltunnile. Viimane episood oli muidugi juba algusest lõpuni täielik hitt ning seejuures oli kogu lool nii tõsine ja hingeminev lõpplahendus, et seda on tegelikult võimatu sõnadesse panna. Isiklikult leian, et kõik käesoleva saagaga kokkupuutunud inimesed peaksid seda kogema, et näha kui võimas võib käesolevast tegevustikust välja kasvanud jutustus olla.

Muidugi meeldib mulle ka The Walking Dead telesari väga, kuid leian, et päris nii tugevate hetkedeni pole veel jõutud kui seda suudeti teha mängus. Jah, sarjas on samuti olnud väga tõsiseid ja kurbi hetki, kuid mingil põhjusel pole need vähemalt mulle nii tugevalt mõjunud. Kuna ma koomiksiga tutvunud pole, siis pärast mängu mõtlesin, et võib-olla peaks kunagi ka seda tegema, sest väidetavalt on mäng oma stiililt koomiksile mõnevõrra lähemal kui sari.

Mängu ostes poleks ma kindlasti arvanud, et minuni jõuab niivõrd emotsionaalne ja tõsiseltvõetav lugu ning õigupoolest on mul ülimalt keeruline kasutada selle kohta sõna „mäng“, sest kuigi seal oli mõningaid mängu elemente, siis tegelikkuses oli lihtsalt tegemist ühe väga tugeva looga. Kui tuua paralleel näiteks mõnevõrra sarnast tehnikat kasutanud Mass Effecti seeriaga, siis loo mõjususe osas siin minu arust erilist võistlust pole ning Walking Dead jääb päris tugevalt peale, eriti arvestades sellega, et võrreldes esimesega on kõnealusel mängul oluliselt suurem osakaal dialoogidel.

Igal juhul soovitan kõnealust mängu soojalt ning eriti neile, kellel on eelnev kokkupuude kas samanimelise sarja või koomiksiga (kuigi see pole mingil juhul eeldus). Mängu nimel ei tasu aga lasta ennast selle tegelikust sisust kõrvale juhtida, sest kuigi nii öelda elavate surnutega tuleb mõnevõrra tegemist, siis loo raskuskese on kahtlemata mujal ning eelkõige väärib käesolev jutustus tähelepanu just emotsionaalse ja sisuka karakterite arengu ning moraalsete valikute tõttu.

Tähelepanuväärne on muuhulgas ka mängu graafiline disain, mis on oma koomiksi sarnase välimuse juures väga stiilne ning mängu viie osa jaotumine osadesse, mis algavad ja lõpevad filmile sarnaste tiitritega, sisaldades ka tagasivaateid eelnevatele ning edasivaateid järgnevatele episoodidele (mis muutuvad samuti vastavalt mängija varasematele otsustele). Unustada ei saa seejuures ka tugevat näitlejatööd nii öelda voice actingut silmas pidades.

Isiklikult pole ma veel proovinud mängu esimese hooaja lisapakki, kuid kavatsen seda kindlasti peagi teha ning tõenäoliselt võtan millalgi käsile ka mängu teise hooaja, mida saab siis episoodide kaupa vaikselt läbima hakata (nagu eelnevalt mainitud, ilmuvad hooaja episoodid sarnaselt telesarjadele mõningase ajavahega).
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Laup Nov 02, 2013 12:37 am    Teema: Vasta viitega

Ei suutnud ülitugeva esimese hooaja järel vastu panna ja otsustasin ka 400 Days DLC ehk lisapaki koheselt ära võtta. Smile

Lisapaki sisuks on siis viis lühikest (igaühe mänguaeg on umbes 15 minutit) lugu, millest igas on erinevad tegelased ning nende katsumused erinevatel aegadel pärast viiruse leviku algust. Pärast osade läbimängimist (mängija poolt valitud järjekorras) liidetakse kõik viis lugu ning järgneb umbes 10 minutit kestev kokkuvõttev jutustus, mis loob eeldused tegelastega taastutvumiseks mängu teises hooajas. Igas eraldiseisvas loos on lisaks ka väiksed viited teistele ning isegi paar pisikest viidet esimesele hooajale.

Tuleks öelda, et kuigi arvustused lisapakile olid mõnevõrra tagasihoidlikumad kui need olid esimesele hooajale ehk põhimängule, siis üldiselt jäin läbitud lugudega siiski väga rahule ning mõningad nõrgemad hetked ei seganud tervikut nautimast. Selliste lühikeste lugude puhul on alati oht, et jääb puudu sügavusest, mida seda tüüpi jutustava mängu puhul taotletakse, kuid minu hinnangul suudeti enamus lood lühikese ajaga maksimaalselt kaasahaaravaks teha.

DLC läbimänginutele ütleks, et minu jaoks jäid ehk veidi nõrgemaks Wyatti ja Bonnie lood ning kõige tugevama mulje jättis Sheli lugu, mis oli ka omamoodi sarnane Lee olukorrale esimeses hooajas (kuigi teatud mööndustega). Igal juhul suutsid just viimasena mainitud loos peategelased kõige rohkem korda minna ning tõstatatud moraalsed valikud tundusid olema kõige kaalukamad.

Muidugi oli huvitavaid valikuid mitmes loos ning mulle meeldis kuidas lõngad lõpuks stiilselt kokku tõmmati ja loodi eeldus lugudes nähtud tegelaste ja valikute ülekandmiseks teise hooaega. Olen päris kindel, et mõnede teises hooajas mängu tulevate tegelaste eelnev tutvustamine ja nende iseloomu kujundamise osaline delegeerimine mängijale oli väga hea idee ning muudab teise hooaja märksa sisukamaks. Rõhutan, et lisapaki valikud mõjutavad nende tegelaste käitumist teises hooajas.

Mis puudutab otseselt mängimist ehk erinevaid tegevusi (olgu see siis tulistamine, jooksmine või võitlemine) ja erinevaid ajalise limiidiga piiratud valikuid, siis leian, et viis osa tõid mängijani päris huvitava segu erinevatest mängu elementidest ja üldjoontes olid ülesanded piisavalt põnevad, et kompenseerida mõningaid kitsaskohti jutustustes.

Täiendavalt lisaks veel seda, et "400 Days" oli väärt läbimist juba seetõttu, et meieni toodi taaskord mitu huvitavat lugu Walking Dead saagast kui sellisest ja ka sarja ning koomiksi fännideni jõudis seeläbi üsnagi kompaktses vormis mitu pilguheitu erinevate tegelaste olukordadele ja valikutele selles karmis maailmas. Seega tasus lisapakk ennast juba seetõttu ära, et minu kui sarja fännini toodi veel veebiepisoodide sarnaseid lugusid, mille abil saab teise nurga alt analüüsida ka sarjas olevate tegelaste valikuid. Smile

PS. Muide 2013. aasta oktoobriks oli mängu müüdud juba üle 21 miljoni koopia, nii et läbimüük on päris vapustav (nagu telesarja edugi).
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulme Arvutimängud Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group