Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Ender's Game / Enderi mäng (2013)

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Teis Nov 12, 2013 6:37 pm    Teema: Ender's Game / Enderi mäng (2013) Vasta viitega

Wikipedia
IMDB


Orson Scott Cardi samanimelise romaani filmiversioon on nüüdseks ka Eesti kinoekraanidele jõudnud. Et ma ei ole seda teost lugenud, siis ei oska ma filmi ja raamatut võrrelda ning hinnata, kui lähedaselt on filmis raamatu sü¾eed järgitud või kumb neist on parem, mistõttu põhineb minu hinnang ainult filmi enda sisul.

Nagu minu asjatundmatusest filmi tausta suhtes järeldada võib, siis läksin seda filmi vaatama ilma mingite ootuste ja eelarvamusteta, olles enne näinud vaid trailerit. Pean tunnistama, et üldiselt olen ma siiski ettevaatlik filmide suhtes, kus peaosades on lapsed või noorukid, sest nende sisu ei vasta tihti minu maitsele. Seekord andsid aga teadmine, et film baseerub kiidetud romaanil ning asjaolu, et ka trailer oli jätnud suhteliselt vaatamakutsuva mulje, suurema kindlustunde. Üldine hinnang filmile oleks minu poolt selline, et pettuma kindlasti ei pidanud - film oli vaatemänguline ning täiesti korraliku näitlejatööga.

Pigem jäid silma mõned kitsaskohad, mis küll üldist muljet ei rikkunud, kuid mida oleks võinud kas paremini esitada või rohkem selgitada. Usun, et raamatut lugenutele oli asi kindlasti mõistetavam, aga minu jaoks jäi filmi juures liiga segaseks nn vaimne ühendus Enderi ja tulnukate vahel - miks just Ender ja kuidas. Kuigi see oli vähemalt filmi lõpu seisukohalt näiliselt väga oluline teemaarendus, siis mõjus see filmi jooksul siiski kuidagi täiesti kõrvalise asjana, millest ei sõltunud mitte midagi. Teine asi, mis mind natuke häiris, oli Bonzo tegelaskuju ja täpsemalt tema ülevoolav ja selgitamatu agressiivsus Enderi suhtes. Nimelt mainiti juba filmi alguses, et Enderi vend oli varakult programmist minema löödud, kuna ta oli olnud liiga agressiivne. Samas Bonzo oli aga jõudnud nii kaugele - kuidas tema selline iseloom varem ei avaldunud? Või oli "vandenõu" nii sügav ja ulatuslik, et Bonzo oli sõjakooli "istutatud" lihtsalt Enderi koolitamiseks? See kõlab ka kuidagi liiga uskumatult.

Nn lõpupaljastus, et testid polnudki testid, vaid tegelikud lahingud (tegelikult jäeti selgusetuks, kas päriselt toimus ainult see viimane rünnak või oli kogu programm reaalne, aga kaldun viimase variandi poole), ei tulnud siiski mingisuguse üllatusena ja jättis mulle seetõttu tühja mulje, kuna sellel puudus minu jaoks igasugune sisuline impact. Samuti jäi minu meelest nõrgaks Enderi seisukoht, et ehk tulnukad ei tahtnudki inimestega võidelda. Fakt oli siiski see, et nad olid juba korra Maad rünnanud ning lastes neil kontrollimatult paljuneda ja levida teistele planeetidele, oleksid inimesed väga tõenäoliselt siiski kirjutanud alla enda surmaotsusele. Samas ma sellega ei ürita sugugi väita, et terve liigi hävitamine kuidagi moraalselt õigustatud oleks. Vahel lihtsalt tehakse teatud asju ja meid kasutatakse ära, ilma et meil oleks sellest täielik arusaam või valikuvõimalus ning samas me peame nende tagajärgedega edasi elama. Mis on ehk üks elu olulistest õppetundidest, mida peaksid kõik inimesed üles kasvades õppima. Olgu siis tsiviilelus või sõjakoolis nagu Ender.

Lõpetuseks ei saa ehk ka mööda minna paratamatutest võrdlustest lapssõdurite kasutamisega tänapäeva relvakonfliktides vähem arenenud piirkondades. Kas see tähendab, et ka meie võime laskuda tagasi sellisele tasemele? Või peaks see panema meid paremini mõistma, miks mõningates Aafrika ja Aasia piirkondades niimoodi tehakse? Need on huvitavad mõttekäigud, millele film ise siiski kõigest väga pinnapealset tähelepanu pööras.

Sci-fi huvilistel soovitan filmi siiski vaadata, sest seda tüüpi kõrge eelarvega ulmefilme ei tehta aastas väga palju. Smile
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Ulmefilmid Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group