Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Maaväliste signaalide avastamisega seotud probleemid

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Mõtiskluste Planeet
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Esm Nov 22, 2010 5:06 pm    Teema: Maaväliste signaalide avastamisega seotud probleemid Vasta viitega

Teema pealkiri pikemalt: Maaväliste mittelooduslike signaalide avastamisega seotud probleemid.

Panin tähele, et üks väga huvitav ja teadlaste hulgas palju diskussioone tekitanud teema on meie foorumis veel täiesti läbi arutamata.

Räägiks siis antud teema raames sellest, et milline on teie arvates maaväliste tsivilisatsioonide poolt edastatud signaalide avastamise tõenäosus ning mis võiks olla viimaste aastakümnete tulemusetu otsimise põhjuseks.

Isiklikult olen käesoleva teema kohta võrdlemisi palju lugenud ja leian, et tegemist on ühe põnevama teadusliku uurimustöö valdkonnaga. Nüüdseks juba mitu aastakümmet on teadlased üritanud leida meie galaktikast raadiosignaale, mis ei ole loodusliku iseloomuga ning mille loojateks saaksid olla vaid maavälised intelligentsed eluvormid. Nagu mainitud pole aga siiani märkimisväärset progressi olnud, sellest hoolimata, et läbi on uuritud väga suures koguses täheparvi.

Küsimus on siis järgnevas: Kas maavälised tsivilisatsioonid võivad kasutada kommunikeerumiseks mingeid muid meetodeid, mida meie lihtsalt ei suuda avastada?
See oleks kahtlemata üheks võimalikuks probleemiks, sest isegi kui iga tsivilisatsioon läbiks raadiolainete kasutamise ajastu, on selge, et see ei kesta igavesti. Näiteks tänapäeva Maa peal muutub pikkade vahemaade läbimiseks vajalike tugevate raadiosignaalide edastamine järjest harvemaks, sest juurde on tulnud telekaablid ning internet.
Pole sugugi välistatud, et sajandi lõpuks on Maa peal raadio signaalide edastamine sootuks lõppenud, sest internet ja võib-olla veel mingid uued ning seni teadmata informatsiooni edastuse meetodid on raadio vajalikkuse täielikult välistanud. Kui sama kehtib kõigi tsivilisatsioonide kohta, siis on täiesti tõenäoline, et tsivilisatsioonide raadio signaalide edastamise ajavahemik on liiga lühike, et meil oleks võimalik kestvaid samasuunalisi signaale tabada.
Veel enam ei tohi unustada, et kui tsivilisatsioon on liiga kaugel ja tema poolt edastatavate signaalide periood lühike, takistab maaväliste olendite signaalide leidmist asjaolu, et raadio signaalid kipuvad pikkade vahemaade läbimisel frgamenteeruma, kaotades oma algse identifitseeritava struktuuri.

Üheks võimalikuks maaväliste signaalide avastamise meetodiks võiks seega olla hoopis lasersignaalide või mingit muud tüüpi osakestel põhineva informatsiooni edastuse meetodi otsimine. Kui see tõepoolest võimalik on, siis on probleem selles osas lahendatud, et meil oleks vaja vaid aega sellise tehnoloogia leiutamiseks, mis võimaldaks seda sorti arenenud signaalide otsimist. Samas tekib antud juhul veel üks probleem. Nimelt ei või kindel olla, et „tulnukate” poolt kasutatav informatsiooni edastuse meetod on nende oluliselt kõrgema tehnoloogilise arengu tõttu nii kaugele jõudnud, et me ei suudaks seda mingite hetkel mõeldavate meetoditega avastada. Võtame kasvõi Star Treki saagast tuntud „sub-space communication”, mis välistaks täielikult signaalide konventsionaalse meieni jõudmise.

Samas ei tohi unustada, et tõstatub veel üks probleem – kui palju intelligentseid maaväliseid tsivilisatsioone üldse eksisteerib ning milline on nende arengutase? Võib-olla õnnestub enamus kõrgemale arenenud tsivilisatsioonidel ennast hävitada ning lõpptulemuseks on lõputu kosmiline surnuaed?
Isegi kui eelnev hüpotees pole tõene, võib vabalt juhtuda, et meie galaktikas pole sellest hoolimata meiega võrreldaval arengutasemel või veel enam meist aastatuhandeid ees olevaid tsivilisatsioone piisavalt palju, et neid üldse võimalik leida oleks.
Lisaks võib juhtuda, et oleme esimesed intelligentsed olendid oma galaktikas – kuigi mina selle eeldusega ei nõustu, ei saa ka välistada, et vaikuse põhjuseks on väga lihtne asjaolu – seal lihtsalt pole kedagi, keda otsida. Käesolev eeldus ei välistaks intelligentsete tsivilisatsioonide tekkimise, kuid võib-olla oligi vaja, et universum areneks praegusele tasemele, äkki „otsustas” ta alles hiljuti meie sarnaseid olendeid looma hakata. Antud väite tõesuse korral oleme tõeliselt erilised, kuid paraku rollis, mis välistab lähipõlvkondade võimaluse üldse midagi maavälisest intelligentsest elust teada saada.

Siiski ei saa väita nagu maaväliste signaalide otsimise üritusega poleks kunagi edu saavutatud. Nimelt avastasid SETI instituudi teadlased 1977. augustis kitsa sagedusribaga signaali (nii nimetatud WOW! signaal), mis ei saanud esmapilgul mingil juhul olla loodusliku iseloomuga. Signaal kestis täpselt nii kaua kui raadioteleskoop tema lähtepiirkonda suunatud oli (72 sekundit). Antud asjaolust tulenevalt võib eeldada, et tegemist oli kestvalt edastatava maavälise signaaliga, mis ei saanud oma amplituudist tulenevalt olla looduslik nähtus.
Siin ka pikem seletus mainitud signaali iseloomust ja sellega seotud probleemidest:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wow!_signal
Põhiline probleem peitus selles, et järgnevatel otsimistel ei suudetud signaali olemasolu kinnitada ning selle tulemusel tekkis palju skeptilisi arvamusi, mis üritasid nii ühelt kui teiselt poolt signaali maavälist või mittelooduslikku päritolu ümber lükata. Näiteks on välja pakutud, et tegemist oli Maalt tulnud signaali peegeldumisega atmosfääris, kuid hiljem lükati antud väide ümber. Nimelt ei oleks saanud atmosfäär signaali nii tugevalt Maale tagasi peegeldada ning lisaks ei olnud ka kosmoses ühtegi Maa päritolu objekti, mis oleks võinud sellise ülesandega edukalt hakkama saada.
Positiivse poole pealt on välja pakutud näiteks seda, et signaal võis tulla möödunud kosmoselaeva pealt. Antud juhul oleks seletatav signaali lühiajaline iseloom. Olen ka ise mõneti selle hüpoteesi pooldaja, kuid tuleb tunnistada, et antud eelduse vägagi ulmelise iseloomu tõttu ei leidnud see eriti laia kõlapinda. Probleem on iseenesest väga lihtne - siiani pole ju keegi suutnud ümber kallutada teooriat, et tähesüsteemide vahel reisimine on võimatu.

Muidugi ei saa välistada ka seda, et „WOW” signaali saatjad kogusid kokku kõik enda kohta olulise informatsiooni ning saatsid selle ühe signaalina meie suunal teele, lootes, et saame nende kohta kõikvõimalikku infot. Kuna aga meie polnud seda signaali võimelised tol korral lahti pakkima ning meie suunal tuli ta vaid ühe korra, jäimegi vajalikust kinnitusest ilma.
Loomulikult ei saa ka antud ulmelise jutu kõrval välistada lihtsat raadioteleskoobi viga ning loodusliku signaali näilist muundumist millekski enamaks. Igal juhul räägib selle eelduse toetuseks kahjuks asjaolu, et ei varem ega hiljem pole ühtegi veenvat signaali leitud.

Jutt tuli äärmiselt pikk, kuid kahjuks ei olnud võimalik antud teemat kuidagi moodi lühemalt alustada. Tegemist on lihtsalt väga põhjaliku ja keerulise probleemiga ning sissejuhatuseks oli vaja olulisemad seigad välja tuua.

Paluks siis ka teie arutelusid käesolevas teemas tõstatatud küsimuste üle.

Kordan veel lühidalt enda küsimusi:
1. Miks ei ole tänapäevani leitud ühtegi kindlat intelligentsete olendite poolt loodud maavälist signaali?
2. Millisel viisil võiks teie arvates signaali leidmine tulevikus võimalikuks osutuda või mida peaks selleks tegema?
3. Kas teie arvates on üldse käsitletava maavälise signaali leidmine erinevatest asjaoludest tulenevalt võimalik?

Aitäh neile, kes viitsisid nii pika postituse läbi lugeda ning veel enam viitsivad omalt poolt midagi vastata. Cool
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Esm Nov 22, 2010 6:30 pm    Teema: Vasta viitega

Wall of text incoming! Very Happy

Esiteks aplaus pika ja läbimõeldud posti eest. Ma ei saa küll sama põhjalikku vastust lubada, aga panen mõned mõtted kirja. Vabandan, kui midagi äkki kordan. Very Happy

Konktakti saamine maaväliste olenditega on huvitav teema ja olen sellele isegi palju mõelnud. Põhjuseid, miks seda seni saavutatud pole, on mitmeid ning TrekRanger on neid juba valdavas osas ka kirjeldanud. Ma kaldun arvama, et üks peamine põhjus, miks me pole suutnud maaväliseid mittelooduslikke signaale tabada, seisneb selles, et meie mõtlemine on liialt kinni meie oma tavades. Nagu TrekRanger ka välja tõi, ei ole raadioside kui selline tähtedevaheliseks kommunikatsiooniks kuigi sobiv vahend, sest raadiolained levivad ainult valguskiirusega ning kipuvad hajuma. Seega on vähetõenäoline, et mingi kõrgemalt arenenud tsivilisatsioon sellist sidemeetodit kasutaks ning kõik need suured raadioteleskoobid, mida SETI kasutab, ei teeni erilist eesmärki. Pigem kaldun arvama, et kõrgelt arenenud maavälised olendid kasutavad signaalide saatmiseks tehnoloogiaid, mida me veel ei tunne ega ole seetõttu ka võimelised avastama, olgu selleks andmekandjaks siis juba mainitud Star Treki ja Tähevärava stiilis subspace kommunikatsioon või valgusest kiiremini liikuvad tahhüonid või muud hüpoteetilised osakesed. Tundub ka reaalne, et arenenud tulnukad ei kasutaks raadiolainete stiilis igas suunas levivaid signaale, vaid pigem mingit suunatud infovoogu, mida on võimalik vastu võtta ainult seal, kuhu ja kellele signaal saadeti ning kõrvalt seda avastada polegi võimalik. Aga okei, see kisub juba väga teoreetiliseks, rääkimata sellest, et mul puudub tegelikult teaduslik teadmistepagas niisuguste oletuste tegemiseks.

Aga muidugi see eeldab üldse seda, et meiega samaaegselt eksisteerib meie galaktikas ja täpsemalt meie päikesesüsteemi suhtelises naabruses mõni teine arenenud tsivilisatsioon. Arvestades seda, et elu on Maal olnud juba mitusada miljonit aastat ning inimtsivilisatsioon on kõrge arengutaseme saavutanud põhimõtteliselt alles viimase 50 aastaga ja seejuures mitu korda ennast peaaegu ise selle lühikese aja jooksul ära hävitada jõudnud, siis poleks mingi ime, et praegusel hetkel lihtsalt meie läheduses ühtegi arenenud tsivilisatsiooni ei ole. Mis ei tähenda, et neid poleks võinud olla miljoni või saja tuhande aasta eest, mis on samuti kosmilises mastaabis ülimalt tillukesed numbrid. Muuseas ma ei arva, et elu kui selline oleks universumis mingi äärmine haruldus – isegi meie oma päikesesüsteemis on piisavalt potentsiaalseid paiku, kus maaväline elu võiks eksisteerida, kuid kõrgelt arenenud tsivilisatsioonide olemasolu on hoopis midagi muud kui mõnes Titaani metaanijärves lupsu löövad kohalikud räime analoogid. Kindlasti ei usu ma ka, et inimesed on esimene ja ainuke intelligentne tsivilisatsioon (jätame naljad seekord kõrvale) isegi meie galaktikas, rääkimata tervest universumist.

Tegelikult tahtsin välja tuua selle teema juures veel paar aspekti, mida TrekRanger puudutanud ei ole. Esiteks tuletaks meelde Star Trekist tuntud nn Peadirektiivi, mis keelas vähemarenenud rasside siseasjadesse sekkumise. Kas oleks liiga naiivne eeldada, et mingi sarnane reegel võib olla ka kõrgemalt arenenud tulnukatel, kes on võimelised tähtede vahel lendama? Võib-olla nad lihtsalt ei taha meie loomulikku arengut mõjutada.

Teiseks tahtsin välja tuua mõneti vastupidise küsimuse TrekRangeri püstitatud teemale. Kas on ikka tingimata tark tegu meie poolt pidevalt kosmosesse signaale ja sonde Maa asukoha kaardiga saata? Ei tasu eeldada, et kõik maavälised tsivilisatsioonid, juhul kui nad üldse peaksid eksisteerima, sõbralikult meelestatud on. Hiljuti hoiatas millegi sellise eest ka tuntud teadlane Stephen Hawking. On täiesti mõistlik eeldada, et ka teised maavälised tsivilisatsioonid võivad sarnastest kaalutlustest lähtuda ega lihtsalt taha end kergesti avastatavate signaalidega eksponeerida. Muidugi võib ju öelda, et kõrgelt arenenud pahad tulnukad leiaksid meid nii või teisiti, aga praegu me isegi ei ürita varjuda. Eks see vana küsimus „kas me oleme üksi?“ ei anna inimestele ikka rahu ja tahtmine leida mõni vennastsivilisatsioon kaalub selle hirmu üles.

Kui vastata lühidalt esitatud küsimustele, siis:

1. Miks ei ole tänapäevani leitud ühtegi kindlat intelligentsete olendite poolt loodud maavälist signaali?
Sest tõenäoliselt lihtsalt ei ole läheduses kedagi, kes sellist signaali saadaks ja isegi kui oleks, siis oleks see signaal suure tõenäosusega meie poolt avastamatu.

2. Millisel viisil võiks teie arvates signaali leidmine tulevikus võimalikuks osutuda või mida peaks selleks tegema?
Kuni me ei tea täpselt, missugust tehnoloogiat teised tsivilisatsioonid oma sõnumite edastamiseks kasutavad, ei saagi me midagi ära teha. Ainuke lootus on lasta teadusel areneda ning leida uusi sidepidamise viise, mida jälgima hakata.

3. Kas teie arvates on üldse käsitletava maavälise signaali leidmine erinevatest asjaoludest tulenevalt võimalik?
Võimalik? Jah. Tõenäoline? Ei.

Liiga pikk; ei lugenud versioon
Mine tagasi postituse algusesse ja hakka lugema. Laughing
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.


Viimati muutis seda Enterprise (Teis Nov 23, 2010 5:47 am). Kokku muudetud 3 korda
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Esm Nov 22, 2010 6:53 pm    Teema: Vasta viitega

Kõigepealt tänud põhjaliku vastuse eest. Smile

Nõustun eelkõnelejaga, et kuna meie praegusel arengutasemel tsivilisatsioon (raadio signaale edastav) eeldab ilmselt väga lühikest ajavahemikku, siis tõenäosus sellise tsivilisatsiooni leidmiseks on hetkel imeväike. Täiesti loogiline, et isegi mitu miljonit aastat tagasi eksisteeris meiesuguseid tsivilisatsioone ning samas ei välista keegi mõne tsivilisatsiooni eksisteerimist meie mõistes eelmise sajandi alguse arengujärgus.
Välja ei saa jätta ka võimalust, et keegi saatis võimsa singaali meie poole 50 aastat tagasi, kuid see toimus saja valgusaasta kauguselt - mis tähendab, et me pole veel piisavalt kaua otsinudki.

Mis puutub Hawkingu hiljuti avaldatud Discovery Science filmide seeriasse, siis oli minu jaoks tulnukaid käsitlev osa kõige põnevam.
Esiteks olen seda meelt, et tema hoiatus oli kahtlemata vajalik, sest sundis taaskord mõtlema ka teises suunas, kuid arvan isiklikult ikkagi seda, et kui kusagil eksisteeriks meid hävitada tahtev tsivilisatsioon, siis leiaks ta meid ka ilma meiepoolse abita.
Teiseks olen paraku veendumusel, et päikesesüsteemide vaheline reisimine siiski massiliselt aset ei leia (nagu Star Trekis) ning sellise arenenud ja halbade kavatsustega tsivilisatisooni jaoks oleks massiline meieni reisimine (kui isegi tehnoloogiliselt mõeldav) majanduslikus mõistes oluliselt kahjulikum kui reisi ära jätmine. Smile

Arvan sarnaselt Enterprise-le, et nii kurb kui see ka pole, tuleb meil oodata veel pikka aega enne kui suudame saavutada sellise tehnoseerituse taseme, et oleksime võimelised otsima võimalikult palju erinevat tüüpi signaale, mida intelligentsed tsivilisatsioonid kasutada võivad.
Seega tehnoloogiliselt arenenud tsivilisatsiooni leidmine, kes ka ise teeb kõik selleks, et me nad leiaksime, eeldab sellegi poolest praegusel ajajärgul võrdlemisi suurt imet. Razz
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Artzz
Auliige


Liitunud: 11 Jan 2007
Postitusi: 1295
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Esm Nov 22, 2010 9:45 pm    Teema: Vasta viitega

OK, praegu sain mina WOW! efekti. Te, kutid, olete ikka kõvasti vaeva näinud oma postitustega, kuid olen ses suhtes teiega ka nõus, et ega seda teemat ei ole ka võimalik lühidalt läbi võtta.

Aga eks see tõsine probleem inimkonna jaoks on ikkagi see, et me ei ole veel tõesti eriti kaua siin oma veidi arenenud tehnoloogilise tasemega jõudnud veel midagi eriti ära teha. Kui arvestada, et raadiot on inimesesd aktiivselt kasutanud umbes 20. sajandi 20-ndatest aastatest, siis see tähendaks seda, et praeguseks võiks meie poolt "tühjusesse" saadetud signaalid olla jõudnud ehk kõige kaugemale kui 90 valgusaastat. Kuid kui arvestada, et sel ajal ei kasutatud ka just kõige võimsamaid raadiosignaale edastavaid seadmeid, siis suure tõenäosusega on raadiosignaalid levinud ka väiksema maa peale. Kui võrdleme seda meie Linnutee läbimõõdu ja paksusega, mis on vastavalt 100 tuhat ja 1 tuhat valgusaastat, siis millest me räägime. Selle murdosa sekundi jagu eksisteerimist universumi ajaloos on lihtsalt liiga lühike aeg. Kuna inimkond on tehnoloogiliselt viimase 50-60 aasta jooksul nii tormiliselt arenenud ning ka meie ambitsioonid on samasuguse kiirusega kasvanud, siis me tahame kõike kohe ja praegu ning hetkel me, vähemalt mõni meist kindlasti Laughing , ei suuda veel täielikult hoomata, kui suur see universum tegelikult on. OK, kui meie galaktikas juhtuksime olema mingil imelikult ja vähetõenäolisel põhjusel ainuke arenenud tsivilisatsioon, siis mõelge, kui palju on universumis galaktikaid ning kui läheme veelgi kaugemale, siis kui palju võiks olla ka universumeid ning samuti ei tasu ka ära unustada paralleelsed universumid - nii et võimalusi on palju ja üks ei välista teist, nii et üksi ei ole me siin kindlasti.

Kui aga mõelda teistele arenenud tsivilisatsioonidele, siis miks mitte ei võiks neid olla ka meie Linnutee galaktikas, sest tähti peaks siin olema 100-400 miljardit.... 100 000 000 000 - 400 000 000 000.... Rolling Eyes ütleks, et väga palju ja minu arvates on see juba üsna suur tõenäosus, et kusagil on veel kindlasti elu ja see võib olla ka meist üsna kaugele edasi arenenud, kuid asuvad meist lihtsalt liiga kaugel ja nagu eespool räägitud, ei näe vajadust või on see lihtsalt liiga kulukas, et ka oma väikesest nurgakesest kaugemale jõuda, kuigi kindlasti ei saa siin ka välistada nende poolset huvi uurida aina kaugemale ja kaugemale. Muidugi on välja käidud ka mõte, et kui tsivilisatsioon on arenenud teatud kõrgemale tasemele, siis tal ei pruugigi olla enam vajadust või tahtmist kedagi teist otsida ning nad lihtsalt elavad vaikselt oma elu varjulises kohas, kust keegi neid otsida ka ei oskaks.

Muidugi ei saa välistada ka niiöelda kurjasid tsivilisatsioone, kes püüavadki elatuda teistest, aga see muidugi tähendaks jällegi seda, et neid teisi tsivilisatsioone peaks olema piisavalt palju ning nad ei tohiks asuda üksteisest väga kaugel, nii et iseenesest on kurjade tsivilisatsioonide olemasolu üsna väike - vähemalt minu arvates.

Olen eelkõnelejatega nõus, et võibolla kasutatakse teiste poolt ka selliseid signaali edastamise meetodeid, mida meie ei ole võimelised avastama ning võib muidugi olla ka võimalus, et teine arenenud tsivilisatsioon ei kasuta enam sellist signaali edastamise/vastuvõtmise tehnoloogiat, et meie signaali tähele panna. See tunduks mõne jaoks imelik, et kui neil juba on selline tehnoloogiline potentsiaal meid kuulda, siis miks nad ei peaks meid tähele panema - aga miks nad siis ikkagi peaksid. Võibolla nad ei otsi ka enam nii algelist signaali ning on ka keskenudnud veelgi arenenumate tsivilisatsioonide otsingule teiste meetoditega ja meie lihtsalt kaome kosmilisse mürasse ära, sest nagu ma eespool kirjutasin, siis Linnutee galaktiga on ikkagi väga suur ja universumi suurus... noh, see on juba üle igasuguse normaalse mõistuse, kui nii võib öelda. Smile Nii et see peaks vast olema vastus TrekRangeri esimesele ja teisele küsimusele ning kolmandale küsimusele vastaksin samamoodi kui Enterprise.

Aga nagu vanasõna ütleb, siis ei tasu ebaõnnestumise (kuid tegelikult on see siiski vale väljend, kuna me ju pole veel milleski ebaõnnestunud - me pole lihtsalt veel nii arenenud) korral kohe püssi põõsasse visata ja nurka nohisema minna, vaid ikka üritada ja proovida. Seda muidugi mõistlikult ja läbimõeldult, sest pole mõtet ka liigselt ressursse tühja kasutada, kui tegelikult sellest mingit kasu ei ole.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Esm Nov 22, 2010 10:07 pm    Teema: Vasta viitega

@Artzz: Väga põnevad mõttearendused. Cool

Isiklikult kommenteeriks veel tõstatatud intelligentsete tsivilisatsioonide eksisteerimise probleemi meie galaktikas kui ka universumis üldisemalt.
Olen samuti arvamusel, et kuna tähtede arv juba ainuüksi meie galaktikas on üüratult suur, siis on raske ette kujutada teiste keerulisemate eluvormide puudumist. Samas on universum üks ütlemata salapärane paik ja ausalt öeldes ei või minu hinnangul täiesti kindel olla ka selles, et me oma ümbrust päris korrektselt hindame. Pole välistatud, et just meie planeedil on harukordsed tingimused intelligentse elu aeganõudvaks kujunemiseks.

Samas nagu öeldud, olen antud teema puhul suur optimist ja jagan kindlasti Artzzi arvamust, et nii universumi meeletut mastaapi kui ka vanust arvestades, on tehnoloogliselt arenenud tsivilisatsioonide mitteeksisteerimine võrdlemisi uskumatu. Pigem võiks öelda, et hulga ulmelisem oleks meie väikse plaanedi arengute täielik unikaalsus. Smile
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Teis Nov 30, 2010 12:52 am    Teema: Vasta viitega

Jätsin selle teema vahepeal unarusse, aga avaldaks veel paar mõtet.

Esiteks nende võimalike vaenulike tulnukate koha pealt seda, et arvestades meie teadmisi tähtedevaheliste lendude teooriast on tõesti tõenäoline, et parasiitlik eluviis ei suudaks ennast ära majandada ning samuti oleks see ilmselt liiga kulukas, et ennast ära tasuks. Samas aga on võimalik, et teised on avastanud kosmoses ringi liikumiseks mingi palju efektiivsema viisi. Aga siis võib jälle tuua argumendi, et rass, mis on arenenud tehnoloogiliselt nii kaugele, peaks olema ka vaimselt nii arenenud, et mitte teisi hävitada. Samas selle teooria viga seisneb jälle meie omaenda arusaamades, mis kipuvad väärtustama ratsionaalset maailmapilti üle kõige ning teised ei pruugi seda sugugi samamoodi näha.

Aga tegelikult ei peagi tulnukad olema selleks pahatahtlikud, et kontakt nendega meie jaoks halvasti lõppeda võiks ja Hawking vist ka midagi sellist väitis. Palju kõrgemalt arenenud tsivilisatsiooniga suhtlemine võib nõrgemale poolele nii või teisiti hävitavalt mõjuda, nii kultuuriliselt kui füüsiliselt.

Ja nõustun Artzziga, et mingist ebaõnnestumisest tegelikult ju rääkida ei saa, sest esiteks saabki SETI jms olla vaid väga pikaajaline programm ning seal ei saagi püstitada konkreetseid eesmärke stiilis "sel kuul avastame 5 tulnukate signaali ja järgmisel 7". Very Happy
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Hyperion Endymion
Viitseadmiral


Liitunud: 9 Mai 2007
Postitusi: 233

PostitusPostitatud: Teis Nov 30, 2010 2:16 pm    Teema: Vasta viitega

Wall of texti lisama ei hakka. Enamik minu enda mõttekäigud suht samad mis eelpool olevad. Muidugi kasutaks ikka juhust reklaamida SETI screensaverit, mis arvuti niiöelda puhke reziimis oleku aja tegeleb signaalide analüüsimisega. Kel huvi uurigu netis ringi.

Miks ei ole inimkond kuulnud signaali maaväliselt tsivilisatisoonilt, mis kindlasti eksisteerib minu isikliku arvamuse järgi, ühest vastust ei oska anda. Ilmselt ongi suurim probleem selles, et universum on lihtsalt nii suur et mingi signaali ära eksimine siia äärealadele on lihtsa tõenäosuse järgi juba suht minimaalne. Teiseks võidakse kasutada tõesti hoopis teistsugust sidepidamis vahendit, mille eksisteerimisest ei oska inimesed veel fantaseeridagi, üliarenenud tehnika on vähearenenud tsivilisatsioonile eristamatu maagiast vms.

Muidugi eksisteerib võimalus, et lihtsalt nii arenenud eluvorme pole olemas, kes suudaks kosmoses reisida ja signaale saata aga selles ma kahtlen sügavalt. Kuradima raske on uskuda et planeet Maa oli ainuke eriline koht kus olid tingimused arenenud eluks. Ja juhul kui see tõsi on siis peab mainima et universum on kuradima igav koht. Väljaarvatud planeet Maa siis Very Happy Aga vaadates seda mitmekesisust mis eksisteerib siin planeedil keeldun uskumast, et samasugust mitmekesisust ei leidu kuskil mujal. Tõsi, sel võib hoopis teistsugune struktuur ja koostis olla.

Eks me pea samamoodi jätkama nagu siiani, et leida signaali. Kes tasa sõuab see kaugele jõuab. Eks teaduse arenguga leiame veel mingeid kommunikatsiooni vahendeid, mida oleks võimalik kasutada maaväliste signaalide püüdmisteks. Jäägem optimistlikult tulevikku ja taevasse vaatama Smile
_________________
He`s like fire and ice and rage.
He`s like the night, and the
storm in the heart of the sun.
He`s ancient and forever. He
burns at the center of time
and he can see the turn of
the universe.

And...he`s wonderful.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Artzz
Auliige


Liitunud: 11 Jan 2007
Postitusi: 1295
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Dets 30, 2010 6:59 pm    Teema: Vasta viitega

Hyperion Endymion kirjutas:
Muidugi kasutaks ikka juhust reklaamida SETI screensaverit, mis arvuti niiöelda puhke reziimis oleku aja tegeleb signaalide analüüsimisega. Kel huvi uurigu netis ringi.


Nädal või kaks potsatas minu postkasti, peab tunnistama, et jällegi järgmine palve jätkata SETI signaalide analüüsimist nagu Hyperion Endymion siin reklaamib. Paar aastat tagasi, siis kui ma veel ülikooli ühikas elasin, siis lasin oma arvutil küll üürata terve öö ja signaale analüüsida, kuid kui ise olen pidanug elektriarveid maksma, siis on sellest veidi kahju ja samas olen ka jõudnud arusaamisele (tundub ehk naljakas), et see asi kokku võtab ikkagi elektrit, mille tootmiseks saastatakse keskkonda jne jne. OK, väheke teemavälist juttu jällegi ja eks ma uurin veidi uuesti seda asja ja asi vist peaks töötma ka siis, kui ma arvutiga tööd teen, siis mingi hetk äkki annan jällegi oma panuse maavälise signaali analüüsimiseks. Cool

Aga kirjutan siia siiski hoopiski teisel eesmärgil. Käisin täna Selveris ja jäin ajakirjaleti ette seisma, kuna minu tähelepanu köitis Maa pildiga kosmoses väljaanne "Huvitav maailm", mis on tegelikult minu üllatuseks audioajakiri, kus teemaks on "Kus need UFOd siis on?" ja teema üle arutleb kõigile tuntud ufoloog Igor Volke. Juttu koos väikeste musikaalsete vahepaladega on kokku 61 minutit ja maksab see väljaanne 5 EURi (78,20 EEKi), mis tegelikult on tsipa kallis, kuna ma oleksin lootnud, et sellel plaadil on ka mingeid konkreetseid materjale ja viiteid teema kohta - oleks olnud oluliselt huvitavam.

Põhimõtteliselt ma midagi uut teada ei saanud. Volkov ikka räägis, et tal on konkreetseid andmeid selle kohta, et tulnukad on juba maad külastanud, meil on olemas nende laevu salajastes baasides, Maa valitsuste esindajatega on ühendust võetud ning tulnukate tehnolooigat on ka integreeritud maistesse tehnoloogiatesse jne. Ta vihjas ka kõrgetele USA erusõjaväelastele, kes on oma autobiograafiates tulnukate teemat puudutanud ja omavad konkreetseid tõendeid selle kohta, et tulnukad on Maad külastanud, aga muidugi kõige kindlam oleks, kui üks laev maandub mõne riigi valitsuse või teaduste akadeemia ees muruplatsile ning kui tulnukad annaksid adekvaatseid vastuseid teadlastele ja ajakirjanikele - siis ei tohiks enam kellelgi mingeid vastuväiteid olla nende olemasolus.

Iseenesest oli huvitav kuulamine, aga kas ma soovitaksin kõigile just poodi tõtata ja see audioajakiri endale soetada, eriti mitte. Kes muidugi on asjast huvitatud, siis sealt võib saada mõned vihjed, mida edasi internetiavarustest edasi uurida. Arrow
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Esm Jan 03, 2011 12:38 am    Teema: Vasta viitega

@Artzz: Leian, et tegemist on päris huvitava leiuga. Vahel on tore kui niigi kusagil kuklas teada asjad üle korratakse ning tuletatakse huvitav diskussioon taas meelde. Smile

Kuigi olen suur ulmefänn, siis kõikvõimalikesse tulnukate külastamisteooriatesse olen alati suhteliselt skeptiliselt suhtun. Kuigi tahaksin väga loota, et tähtede vaheline reisimine on kellegi jaoks igapäevane tegevus, tahaksin näha selle kohta väga selgeid ja konkreetseid tõendeid. Kui järele mõelda, siis ei tohiks see tegelikult väidete tõelevastavuse puhul keeruline olla. Jah, võib väita, et valitsused on kogu vastava teabe tugevalt salastanud, kuid tuleb ilmselt tõdeda, et nii suure saladuse varjamiseks pole keegi piisavalt osav. Very Happy

Samas, kindel ei saa kunagi milleski olla ning kui vaadata viimaste aastakümnete hüppelist tehnoloogia arengut, siis võib küll tekkida mulje, et kusagilt on inimkond abi saanud. Muidugi võib see olla vabalt selgitatav ka loomuliku arenguga, mis alles nüüd jõudis tehnoloogia kiireks vohamiseks vajalikku staadiumi. Smile

Nüüd lõpetan ka omapoolse offtopicu. Razz

Mis puutub aga SETI signaalide kodusesse analüüsimisse, siis leian, et tegemist on väga laheda algatusega, mis ka teadusega mittetegelevaid inimesi uuringutesse kaasab. Selliseid ettevõtmisi võiks rohkem olla, sest nii tekib inimestel teadusega natuke isiklikum side.
Pean siiski tunnistama, et pole ise programmist osa võtnud. Võibolla on selle taga minu mõneti skeptiline suhtumine praeguse otsingustiili võimekusse. Think
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
huviline
Lipnik


Liitunud: 4 Märts 2007
Postitusi: 26
Asukoht: Jõgeva vald,Siimusti

PostitusPostitatud: Püh Veeb 06, 2011 10:15 pm    Teema: Vasta viitega

Kui kedagi antud kusimus toesti huvitab, siis
vaadaku siia
http://proyecto.ucoz.ru/forum/9-35-1#147
Muidugi iga oma asi, kas usub voi mitte!
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Veeb 08, 2011 12:16 pm    Teema: Vasta viitega

Siin on üks põnev artikkel, mis käesolevat arutelu otseselt puudutab:

http://www.space.com/10774-kepler-planets-alien-search-life-earth.html

Kui Kepleri poolt leitud planeetide olemasolu lõplikult kinnitatakse, siis võib vabalt juhtuda, et lähima paari aasta jooksul teame juba kindlalt mõne elamiseks kõlbuliku planeedi asukohta. Iseasi on muidugi see kui kaua meil aega läheb, et leida vastavatelt planeetidelt märke eluvormide olemasolust. Smile
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Nelj Veeb 15, 2018 12:20 pm    Teema: Vasta viitega

Põnevat lugemist seotud teemal:
https://novaator.err.ee/683327/analuus-tulnukate-sonumid-voivad-olla-nende-lugemiseks-liiga-ohtlikud
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Mõtiskluste Planeet Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group