Ulmefoorum.eu Ulmefoorum.eu
See on foorum kõigile ulmehuvilistele Eestis!
 
 KKKKKK   OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sissePrivaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Enterprise tagasivaates

 
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Star Trek Sarjad
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Enterprise
one of a kind


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 3240
Asukoht: Terra Firma

PostitusPostitatud: Nelj Mai 26, 2005 6:55 pm    Teema: Enterprise tagasivaates Vasta viitega

Nüüd kui Star Trek: Enterprise on lõppenud ja enam erilist lootust jätkamiseks ei paista, mõtlesin, et võiks teha teema, kuhu siis kirjutada oma muljed selle seriaali kohta üldiselt. Et kas vastas teie ootustele, mis meeldis, mis ei meeldinud jne. Smile


Näitlejad on ikka need, kes sarjale aluse panevad ja selle olemuse kujundavad, seega alustaksingi nendest. Minu arvates oli ENT'i näitlejaskond väga hästi komplekteeritud, olles võrreldav DS9'ga. Nagu DS9 puhul, ei oska ma ka siin välja tuua selget lemmiktegelast, kes muudes sarjades ikka kergemini eristub. Enterprise'i näitlejate kiituseks peab ütlema ka seda, et keegi neist ei mõju ekraanil tüütavana ega tuimana.
Scott Bakula kapten Archerina sobis oma rolli väga hästi ning temast jäi alati selline inimlik mulje, isegi kolmandas hooajas, kui ta pidi kehastama karmimat ja missiooni täitmisele keskendunud tüüpi.
Jolene Blalock (T'Pol) minus alguses erilist vaimustust ei avaldanud, tundus vaatamata oma rassile liiga bimbolikuna. Aga... just tema oli see, kes seriaali jooksul väga palju edasi arenedes, muutudes nende 4 aasta jooksul väga palju. Irooniliselt on ta parim just emotsioonide edasiandmisel. Cool
Connor Trinneer (Trip Tucker) on lihtsalt nii meeldiv tegelaskuju, kui ta ekraanil on, siis ei saa see stseen mitte kuidagi täiesti jama olla. Tema isiksus särab, on kohe selline sõbralik ja meeldiv tüüp.
John Billingsley (Phlox) kohalolul oli alati selline mõnus koomiline efekt, kuigi vahel ehk isegi kavatsematult. Ka lahe tegelane, nagu Trip.
Anthony Montgomery (Travis Mayweather) oli ehk minu jaoks nõrgim tegelane sarjas, kuigi selles ei olnud näitleja süüdi, vaid pigem lihtsalt käsikiri, kus ta harva sõna sai, ja sedagi väheolulistes kohtades.
Linda Park (Hoshi Sato) oli ka selline inimlik tegelaskuju ning tema kehastamisega sai Park hästi hakkama.
Dominic Keating (Malcolm Reed) oli jälle väga huvitav tegelane, eriti meeldis mulle tema esinemine episoodis "Shuttlepod One".


Nüüd sarja enda juurde.

Enterprise on minu arvates väga palju teenimatut kriitikat saanud, olgu selle põhjuseks siis mis iganes. Väga palju oli häid episoode, esimesest hooajast nimetaks siin "Breaking the Ice", "Silent Enemy", "Dear Doctor", "Shuttlepod One", "Fallen Hero" ja "Shockwave".
Üldiselt oli esimene hooaeg enam-vähem ootustele vastav, kuna enamike osade juures tundus tõesti, et inimesed on alles kogenematud ning neil tuleb omapead hakkama saada.
Teine hooaeg oli ehk natuke kehvem, mõneti hakkas häirima see, et polnud mingit suunda, kuhu poole oleks areng toimunud. Häid episoode oli siiski selleski küllaga: "Carbon Creek", "Minefield", "The Catwalk", "Cease Fire", "Future Tense", "Cogenitor", "Regeneration", "First Flight" ja "The Expanse".
Kolmas hooaeg oli põnevuse suhtes juba suur samm edasi, sest nüüd sai sari mingi suuna, eesmärgi, kuhu poole minna. Kuigi hooaja algus natuke venis, muutus hiljem kõik palju paremaks ning viimased osad alates episoodist "Azati Prime" olid kui üks väga võimas lugu. Sellist tegevuse intensiivsust meenutavad ainult Babylon 5'e 3.-5. hooaja osad. Lisaks kinkis kolmas hooaeg meile veel minu jaoks kaks kogu Treki paremikku kuuluvat episoodi: "Similitude" ja "Twilight".
Neljas hooaeg oli minu jaoks kahtlemata senistest parim, lõpuks ometi läks sari selles suunas, kuhu ta oleks pidanud algusest peale minema. Tegelased tundusid värskematena, lood läbimõeldumatena. Raske on headuse poolest esile tõsta ühtki episoodi, pea kõigil oli osa arenevas loos. Kehvema üritusena mainiks ehk siis episoodi "Daedalus", mis lihtsalt kuidagi tuimaks jäi.


Siiski oli Enterprise's minu jaoks väga palju kasutamata võimalusi. Hiljuti nägin üht ENT'i reklaamklippi, mis oli tehtud enne sarja eetrisse laskmist, mille kõlas tekst niimoodi: "In a time, when deep space was still off-limits to mankind, they dared to reach for the stars. This is how the Star Trek saga begins." Lisaks olid seal katkendid sarjast endast, millest enim mõju avaldas mulle Archeri ütlus T'Polile: "Take you Vulcan cynicism and bury it!" Jah, just see. See oli erinev! Erinev kõigist eelmistest Star Trekkidest. 22. sajandil oli galaktika üks väga erinev koht. Seda oleks pidanud palju rohkem kasutama. Oleks tulnud näidata inimkonna enda arengut, suhteid vulkanlaste ja teiste tulnukatega, näidata sündmusi, mis viisid Maa-Romuluse sõjani ja UFP loomiseni. Kuigi selleni ka neljandas hooajas mingitmoodi jõuti, oli Enterprise'i viga minu arvates see, et see tehti järjekordseks sarjaks uurimislaevast, nagu TNG ja VOY. Paratamatult saavad sellise lahenduse puhul ideed ükskord otsa.

Järele mõeldes oleksin ma tahtnud pigem näha midagi Babylon 5 sarnast, kuid mitte kosmosejaama, vaid siis tähelaeva Enterprise vaatepunktist nähtuna ning see poleks ka sugugi seganud näiteks vahelduseks tehtavaid uurimismissioone.
Rohkem suurt poliitikat, rohkem inimsuhteid oleksin ma tahtnud näha.
See oli teistsugune ajastu, inimesed ei olnud veel sellised, nagu UFP ajastul, vulkanlased olid "kurjad", ees ootasid kohtumised kõigi hiljem tuntuks saanud rassidega. Aga ei, selle asemel näidati meile mingeid suvalisi "nädala tulnukaid". Kõike oleks saanud teha uutmoodi, erinevalt senistest Star Trekkidest. Seda ajastut ei piiranud miski, polnud mingeid väljakujunenud norme, mida oleks tulnud järgida, kuid seda ei tehtud. Selle asemel toodi mängu mingi Temporaalne Külm sõda. Eriti häirib see seetõttu, kuna on ju teada, kui tõsised tagajärjed võivad ajaga mässamisel olla. Ma ei tea, kas ei juletud riske võtta ja kardeti hard-core fänne kaotada või midagi, aga mul on lihtsalt nii kurb, kui ma mõtlen sellele tohutule potentsiaalile, mis sellel sarjal oma premise'i järgi oleks olnud.
Samas muidugi, need on ainult minu ideed.

Edit: Eh, ikka midagi ununeb, kui nii pikka teksti kirjutad. Ma tahtsin veel täpsustada seda, et kogu kasutatud tehnoloogia oleks võinud olla erinev, milleks neile transporterid ja mitte süstikud (ok, need on, aga leidsid järjest vähem kasutust)? Milleks faaskahurid, mis on lihtsalt ümbernimetatud faserid? Miks mitte plasmakahurid ja laserid? Miks taldrik-sektsiooniga tähelaevad? Miks mitte gravitatsiooni tekitamiseks pöörleva kerega laevu? Oleks võinud näidata midagi uut, mitte seda, mida juba niipalju nähtud on. Uuendusi oleks võinud lisada sarja käigus aja jooksul ning näiteks kõiksugu uute vidinate katsetamine oleks kindlasti sarjale põnevust lisanud.


Ootan teie kommentaare. Smile
_________________
Administraator

It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
mallow
Kommodoor


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 169
Asukoht: Pärnu

PostitusPostitatud: Kolm Juun 01, 2005 11:38 pm    Teema: Vasta viitega

Mulle Enterprise väga meeldis ja meeldib.

Väga asjalik laev ja selle meeskond. Väga meeldisid seigad, millega viidati viisakalt tulevikule. Mulle meeldisid esimesed kaks hooaega - väga trekilikud. Kolmas hooaeg oli magushapu elamus. Mitmed osad tõeliselt nauditavad, kuid samas see pidev "Külm Sõda" häiris mind jubedalt. Neljas hooaeg oli jälle väga mõnus.

Näitlejad olid minu arust väga ok. Mul arstide suhtes mingi nõrkus Smile Voyageri EMH oli lemmik ja Phloxki on kindlasti lemmikute tipus. NB! ilma temata poleks olnud sellist toredat romanssi 3-l hooajal Wink

Miinuseks oli vähene ekraaniaeg Mayweatheri ja Sato puhul.. aga eks see kangesti originaal ST moodi oli.. mida ka ju üritati..

Loodan, et viimane osa oli, mingi tobeda paralleeluniversiumi toodang ja sari jätkub kunagi koos elava Trip-iga.
_________________
I am Pentium of Borg. Accuracy is irrelevant. You will be approximated
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
TrekRanger
The One


Liitunud: 26 Nov 2004
Postitusi: 2135
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Juun 29, 2005 8:57 pm    Teema: Vasta viitega

Mina ei hakka süvaanalüüsi tegema, sest olen enamus asjades Enterprise'iga nõus, kes tõi välja peaaegu kõige, mida välja tuua sai, siiski üritan sarja lühidalt kokku võtta.

Ma olen mõnda arvamust selle sarja kohta juba varem kusagil avaldanud, aga ma ei mäleta kus, nii et kirjutan siis need ideed uuesti.

Sarja juures meeldib mulle kõige rohkem see, et miski pole tema ajajärgul veel korralikult välja kujunenud. Ei ole olemas veel kindlaid Starfleet'i määrustikke, ei ole veel päris korralikult välja töötatud tehnoloogiat ja inimestel ei ole veel õiget ettekujutust sellest, mis neid oma Galaktikas ees ootab. Eriti meeldivadki mulle tänu sellele kaks esimest hooaega, kus enamus episoodid tegelevad uute kohtade ja tulnukate avastamisega, sest kuna praeguses ajas ei tea me veel ju oma Galaktikast veel suurt midagi, siis ongi huvitav vaadata spekuleerimist selle üle, kuidas me kunagi teeme esimesi samme tõelises kosmose avastamises.

Nagu Enterprise juba mainis on sarja kõige suurem probleem see, et tehnoloogia ei näe piisavalt algne välja ning laev ise ju meenutab isegi tähelaeva Akira, mis loodi hoopis 24. sajandil. Teise näitena võiks tuua just transporteri, mis minu arust liiga vara nii aktiivselt kasutusele võeti. Lisaks häiris mind see, et kolmandas hooajas tulid JUBA kasutusele nii öelda 'fotoonilised torpeedod', mis olid juba ürpis lähedased footontorpeedodele, mis tulid kasutusele 23. sajandil.

Erinevalt Enterprise'ist ei leia ma, et sarja tegemisel oleks tehtud väga palju vigu, kui siis kolmas hooaeg, mis oli tehtud minu arust puhtalt uute vaatajate püüdmiseks ning ei pakkunud Star Trekile suurt midagi uut. Mina arvan, et paljude sündmuste mittekajastumises, mis oleksid võinud selles sarjas välja tulla, ei ole mitte süüdi tegijad, vaid need inimesed, kes sarja varem ära lõpetasid. Olen kindel, et kui oleks tehtud veel kolm hooaega, olnuks kõikide vaatajate huvid rahuldatud.
Selge on muidugi see, et neljas oli kõige tugevam hooaeg Star Treki kui terviku seisukohalt, sest lõpuks ometi hakati kajastama ajalooliselt olulisemaid sündmusi.

Näitlejaid ei hakka ma eraldi analüüsima, sest minu arvamused selles osas ühtivad täielikult Enterprise'i omadega.
Siiski ütleks seda, et näitlejad sobisid väga hästi kokku ning erinevalt mõnest muust sarjast, nagu näiteks Voyager, ei olnud selles sarjas ebameeldivaid tegelasi, kelle kohalolek oleks üldist atmosfääri halvemaks teinud.
Tooks välja vaid asjaolu, et mulle meeldis see kuidas kapten Archer muutus peale Xindi konflikti ning tundis vastutust oma meekonnaliikmete surmade pärast, mitte nagu kapten Kirik TOS'is, kellel polnud nende kaotamisest sooja ega külma. Wink

Kokkuvõtteks ütleks, et see sari oli igati vääriline näitamaks Föderatsiooni eelset olukorda Galaktikas ning kuna mina ka sellest sarjast Treki vaatamist alustasin, on ta mulle kõige südamelähedasem, kuigi ma ei pea teda päris parimaks Star Trekiks. Smile
_________________
Administraator

"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail Vaata liikme veebilehte
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    Ulmefoorum.eu -> Star Trek Sarjad Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Space Pilot 3K template by Jakob Persson.
Powered by phpBB 2.0.11 © 2001 phpBB Group