Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat |
Mis on teie jaoks ulme? |
Ulme = Sci-Fi |
|
55% |
[ 20 ] |
Ulme = Sci-Fi/Fantasy/Horror |
|
38% |
[ 14 ] |
Muu (palun selgitage) |
|
5% |
[ 2 ] |
|
Kokku Hääli : 36 |
|
Autor |
Teade |
Enterprise one of a kind

|
Postitatud: Nelj Aug 04, 2005 7:13 pm Teema: Ulme - mis ta siis on? |
|
|
Olgugi, et seda teemat on juba praktiliselt igas teises Fantasy/Sci-Fi/Horrori foorumis kahtlemata arutatud, tuleks ka meil asjad selgeks rääkida, mida mõiste "ulme" meie jaoks tähendab.
Kui nüüd läheneda keeleliselt, siis hõlmab "ulme" (ulm, kujutelm, väljamõeldis) iseenesest kõiki kolme alaliiki ja kes teab, mida veel. Samas, väga paljudes inimestes on juurdunud arusaam, et "ulme" käib kõigest Sci-Fi kohta, seondudes enamikele raamatutega, nagu "Marsi kroonikad" ja filmidega, nagu "2001: Kosmoseodüsseia".
Ka mina seostasin ulmet alati Sci-Figa ning näiteks õudust pole ma kunagi ulme alla paigutada isegi osanud. Kohalikud asjaarmastajad näivad aga probleemi kindlalt paika pannud olevat: ulme = Fantasy, Sci-Fi, Horror. Loomulikult oleks ju hea, kui on mingi kindel definitsioon, millele toetuda, kuid kas see on just see õigeim lahendus?
Mis siis oleks teie arvates õige sõna "ulme" definitsioon? _________________ Administraator
It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us. |
|
Tagasi üles |
|
 |
TrekRanger The One

|
Postitatud: Nelj Aug 04, 2005 7:42 pm Teema: |
|
|
Mina olen alati arvanud, et science fiction on eesti keeles ulme ja nii see minu arust ka olema peaks. Fantaasia ja õudus on minu meelest ulmest lahus, kuid kuna eestlastel see definitsioon juba niimoodi välja on kujunenud, siis nõustusin ka mina sellega ning nüüd ongi meie foorumis ka fantaasia ja õuduse sektsioonid, mis muidugi kahtlemata foorumi konteksti sobivad.
Ka inglise keeles ei ole nende kolme asja kohta mingit üldistavat definitsiooni ning seega minu arust ei ole see ka eesti keeles võimalik, ümber veenda ei ole mind selles osas lihtsalt võimalik. _________________ Administraator
"The Universe is so vast and we are so small, that the only thing we can ever truly control, is whether we are good or evil"
Viimati muutis seda TrekRanger (Nelj Nov 16, 2006 3:48 pm). Kokku muudetud 2 korda |
|
Tagasi üles |
|
 |
Wendelh Veteran

|
Postitatud: Nelj Aug 04, 2005 7:48 pm Teema: |
|
|
Minu jaoks võrdub ulme SciFi'ga.
Eestlased on lihtsalt oma elu mugavamaks teinud ja näitavad üles ülimat ükskõiksust nimetades kõike, kus on vähegi üleloomulikumad asjad "ulmekateks". _________________ To take a chance on something that just might end up being the most profoundly impactful moment for humanity, for the history... of history.
|
|
Tagasi üles |
|
 |
Luury Veteran

|
Postitatud: Nelj Aug 04, 2005 9:50 pm Teema: |
|
|
nujah..läks kogemata valesti. Tahtsin ka panna esimest varianti aga läks kogemata teine. Kõik muu(mitte sci-fi) on minu jaoks fantaasia(horror=õudukas). |
|
Tagasi üles |
|
 |
Hunky Kaptenleitnant

Liitunud: 21 Veeb 2005 Postitusi: 123 Asukoht: Pegasus Galaxy
|
Postitatud: Nelj Aug 04, 2005 11:22 pm Teema: |
|
|
Sci-Fi on minu jaoks loomulikult ulme kuid see sisaldab ka tilka fantaasiat. Sci-fi'ks pean kõike mis toimub avakosmoses, teistes universumites, quantum reaalsustes jne ning nende tervete asjade juures kasutatakse kas arenenumat tehnikat (midagi meie tulevikust) või teistlaadi tehnikat (midagi mida jäädakse unistama). Näitena tooksin Matrix'i . Paljud peavad selle filmi 3 osa action ja sci'fi filmideks. Minu jaoks on seal oma tillukest fantaasiat. Näiteks lendavad sõidukid. Me oleme juba ammustest aegadest unistanud, et meil oleks olemas nn anti-gravitatsiooni generaator. Ma olen siiani ainult õhupatjadest ja tugevatest ventilaatoritest kuulnud mis panevad lennumasina hõljuma (nagu helikoptri). Nii kauakas kuni see anti-gravitatsiooni generaator ei näi kuidagi tõestamis võimeline olema on see puhtalt fantaasia.
Siin vastan igastahes, et ulme on sci-fi, sest seda fantaasiat on seal ikkagi suht vähe  _________________ Tec'ma'te. Talmac Hunky. Could you show me the way to Chaapa’ai? |
|
Tagasi üles |
|
 |
FLT Auliige

|
Postitatud: Reede Aug 05, 2005 9:35 am Teema: |
|
|
Ka mina pean ulmeks kõike, mis toimub avakosmoses jne. Minu jaoks ei ole ulme näiteks kui tegevus toimub mingi 5 aasta pärast tulevikus ja ulmelist tehnot seal pole
Niisiis minu jaoks on ulme seotud kosmosega ja arenenud tehnoloogiaga. Ulme on scifi. Fantasyks pean ikka draakoneid jne... _________________ In the name of everything still holy to us |
|
Tagasi üles |
|
 |
nn3 Kommodoor

|
Postitatud: Nelj Aug 11, 2005 11:25 am Teema: |
|
|
TrekRanger kirjutas: |
Mina olen alati arvanud, et science fiction on eesti keeles ulme ja nii see minu arust ka olema peaks. |
Science Fiction = teaduslik fantastika.
Ka inglise keeles ei ole nende kolme asja kohta mingit üldistavat definitsiooni |
Fantastic fiction, speculative fiction jne.
ning seega minu arust ei ole see ka eesti keeles võimalik |
Eesti keel ei põhine inglise keelel ja seda ei pea ka terminid. Tegelikult on kogu lahterdamine jällegi pseudoprobleem ja pealegi rong on juba läinud. |
|
Tagasi üles |
|
 |
FLT Auliige

|
Postitatud: Nelj Aug 11, 2005 12:25 pm Teema: |
|
|
nn3 kirjutas: |
Mina olen alati arvanud, et science fiction on eesti keeles ulme ja nii see minu arust ka olema peaks. |
Science Fiction = teaduslik fantastika.
|
Kõike ei saa otse tõlkida, science fiction peaks olema ikkagi ulme  _________________ In the name of everything still holy to us |
|
Tagasi üles |
|
 |
Enterprise one of a kind

|
Postitatud: Nelj Aug 11, 2005 3:47 pm Teema: |
|
|
nn3 kirjutas: |
ning seega minu arust ei ole see ka eesti keeles võimalik |
Eesti keel ei põhine inglise keelel ja seda ei pea ka terminid. Tegelikult on kogu lahterdamine jällegi pseudoprobleem ja pealegi rong on juba läinud. |
Tegelikult tahakski siin mingilt asjatundjalt küsida, et kas asi ongi "ametlikult" ära otsustatud, et "ulme" on üldnimetus kõigi kolme, st. Sci-Fi, Fantasy ja Horrori kohta, või on asi siiski ainult kohalike fännide kokkuleppel sündinud tõlgendus? _________________ Administraator
It changed the future, and it changed us. It taught us that we had to create the future, or others will do it for us. It showed us that we have to care for each other, because if we don't, who will? And that strength sometimes comes from the most unlikely of places. Mostly, though, I think it gave us hope that there can always be new beginnings, even for people like us. |
|
Tagasi üles |
|
 |
sofie Nooremleitnant

|
Postitatud: Esm Aug 28, 2006 4:28 pm Teema: |
|
|
Jah on ära otsustatud.
ammu enne, kui te sündinud olite
Et ulme all mõistetakse sf, fantasyt ja horrorit. Nüüd on lisandunud ka alt. ajalugu ja muud alazanrid, näiteks urban fantasy jne.
Seda teemat on lahatud maimäleta, 7-8 aastat tagasi ulmelistis? träsh? jyrka? Kes seal siis madistasid. Aga pmst on see nii läbinämmututud teema, et pole nagu midagi rääkidagi. _________________ Ma ei võta narkootikume. Ma olen narkootikum. |
|
Tagasi üles |
|
 |
olev Kadett

|
Postitatud: Nelj Nov 16, 2006 3:27 pm Teema: |
|
|
pole sugugi kindel, et ulme võrdub kõigi ebamaise ja ebareaalsega. Ei viitsi kõiki sõnaraamatuid läbi siblima hakata, kuid toksinud sisse sõna ulme - antakse vastus sci-fi. Fantasy vastuseks pakutakse ikka kujutelma või fantaasiat. Seega olen ühel meelel nendega, kes veavad võrdusmärgi ulme ja sci-fi vahele. |
|
Tagasi üles |
|
 |
Maahaata Nooremleitnant

|
Postitatud: Reede Dets 15, 2006 4:08 pm Teema: |
|
|
Ma ise peaksin ulmet siiski natuke üldisemaks mõisteks. Lisaks olen tähele pannud, et ulmelooming alati loob ka mingi nägemuse ühiskonnast, kunagi ei ole keskmes pelgalt inimese siseotsingud. Seega ulme on fantaasiast juhitud looming, mis üritab luua mingit süsteemi ja tervikut laiemas plaanis, erapooletult vaadata. Teaduse põhimõtetega sobib selline lähenemine muidugi hästi kokku. |
|
Tagasi üles |
|
 |
Soobel Nooremleitnant

|
Postitatud: Teis Dets 26, 2006 6:52 pm Teema: |
|
|
Ulme on üks geniaalne sõna, mille üle eestlastel tasub uhke olla.
Tema geniaalsus seisneb selles, et ta hõlmab kogu loomingut, mis sisaldab mitteolemasolevat elementi, olgu need nõiad, positud mõõgad või kosmosehävitajad.
Ingikeelses keskkonnas ulmet ei ole, on vaid teaduslik fantastika (scifi) ja fantasy.
Mul on rohkem tekkinud probleeme fantasy olemuse lahtimõttestamisega: on justkui muinasjutud draakonitest ja raudmeestest, samas ei ole ka muinasjutud, kohati liiga keerulised, et lastele unejutuks lugeda. Kas siis suurteinimestemuinasjutud?
Scifi ja Fantasy peamine erinevus on vist see, et scifi mitteolemasolev element võib kunagi tekkida ehk et neil on teaduslik põhi enamasti olemas. Aga fantasy mitteolemasolevaid nõidu, draakoneid ja kummitusi ei hakka vist kunagi olemas olema.
Ja kas näiteks Hargla "Vabaduse kõrgeim määr" näiteks on fantasy? Mul ei jäänud seal mitte miskit üleloomulikku elementi meelde, kõik oli tavaline keskaeg väljamõeldud tegelastega väljamõeldud keskkonnas. Kui see fantasyks liigitada, siis võib ju fantasy alla toppida ka kõik väljamõeldud linnas väljamõeldud tegelastega kriminullid ja mis iganes. |
|
Tagasi üles |
|
 |
Chained Lady Kaptenleitnant

|
Postitatud: Laup Jan 27, 2007 10:45 pm Teema: |
|
|
Ulme on minu jaoks siiski sci-fi, sest fantasy, horror ja sci-fi on siiski täiesti erinevad asjad, kuigi mõndade teoste puhul on need omavahel nii segunenud, et on raske neid üksteisest eristada. _________________ Kõige paremini on Kuu seletatav vaatlusveaga: tegelikult pole Kuud olemas! |
|
Tagasi üles |
|
 |
valge roos Lipnik

|
Postitatud: Teis Jan 30, 2007 5:04 pm Teema: |
|
|
Minu meelest on ulme midagi sellist, mida tavalise mõistusega ei võta. Midagi seletamatut ja müstilist. Teadusega seda seletada ei saa. |
|
Tagasi üles |
|
 |
Hallucigenia Kadett

|
Postitatud: Reede Veeb 09, 2007 10:56 pm Teema: |
|
|
Kas Urantia Raamat on ulme? _________________ It's a poor sort of memory that only works backwards.
(Lewis Carroll "Through the Looking-Glass") |
|
Tagasi üles |
|
 |
Ulmeguru Laevastikuadmiral

|
|
Tagasi üles |
|
 |
alariroh Nooremleitnant
|
Postitatud: Laup Veeb 10, 2007 8:39 pm Teema: |
|
|
Me ei tea kas Urantia raamatu kirjutajad ise uskusid oma kirjutistesse!Nii minevikus kui olevikus leidub küllaga näiteid...teadlikult fantaseeritakse ja esitatakse millena iganes.
Nii ja naa.
Võib-olla peaks ulmena käsitlema seda mis sellena mõeldud.
Või siis vaatlema ulmet laiemas ja kitsamas mõttes. _________________ solaris |
|
Tagasi üles |
|
 |
Ulmeguru Laevastikuadmiral

|
Postitatud: Teis Veeb 13, 2007 6:12 pm Teema: |
|
|
Kui nad uskusid sellesse, siis on see religioosne kirjandus... kui ei uskunud ja teadlikult miskeid verbaalseid mullikesi ajasid, siis on tegu sogadega ning igasugune kliiniline ja seosetu jamps pole kohe ulme...
Kõik mitterealistlik pole veel automaatselt ulme... ka pole ulme pärimused, müüdid, muinasjutud jne.
Ulme on siiski üsna noor asi... sünniaasta 1818 ning hea tahtmise korral võib leida mõningaid varasemaid eelulmekaid, aga suur osa neist on ulme siiski vaid väga sügava soovi ja unelma korral... _________________ Alles saad millegagi tegelema hakata, kui juba mõni pajatab sulle niisugust lora, et käed langevad iseenesest rüppe.
-- Sever Gansovski «Vincent van Gogh»
http://ulmeguru.blogspot.com/
http://ulmeseosed.blogspot.com/
http://tumetund.blogspot.com/ |
|
Tagasi üles |
|
 |
Popol Vuh Kadett
Liitunud: 26 Juun 2007 Postitusi: 11 Asukoht: Universumi äärealadel
|
Postitatud: Kolm Juun 27, 2007 8:45 pm Teema: |
|
|
Ulme originaalses tähenduses on suht olematu, kuna kõik on lõputu PRAEGU.
Omal ajal oli lendamine ulme, nüüd igapäev.
Kõik areneb, kuid jääb ikkagi lõputuks praeguks, kuna tulevikus on juba oma praegu jne jne jne jne.
Iga idee, mida on kujutatud ulmena, on siiski kuskilt võetud idee, mis kunagi tõele lähemale ratsutades jõuab reaalsuseni ning sureb siis jälle lõputus praegus _________________ Mõttemaailma ustavad teenrid |
|
Tagasi üles |
|
 |
|